• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Germinarea semințelor de legume: temperatură, lumină și umiditate

  Roxana Dobre -

  În asigurarea condițiilor necesare declanșării procesului de germinare a semințelor de legume la culturile efectuate în sere și solarii, o importanță deosebită o au următorii factori: temperatura substratului, umiditatea și lumina.

  Temperatura optimă pentru germinarea semințelor

  Pentru a răsări uniform și într-un timp anume, plantele au nevoie de temperatură optimă specifică. În timpul germinării semințelor și până la rasarirea plantelor, este necesară o temperatură constantă a substratului, apropiată de limita superioară a valorii temperaturii optime pentru fiecare specie legumicolă.

  Dacă se menține o temperatură a substratului mai scăzută timp îndelungat după declanșarea procesului de germinare sau sunt variații mari ale valorilor de temperatură, semințele pierd cantități mari de substanțe hrănitoare de rezervă, iar timpul de germinare se prelungește, întârziind răsărirea cu până la 10-14 zile.

  Asigurarea unei temperaturi constante la nivelul substratului (22-26 grade C), este suficientă pentru majoritatea culturilor de legume, în aceste condiții răsărirea se încheie 3-6 zile, excepție făcând cultura de salata verde, la care, temperatura optimă de germinare este de 18 grade Celsius. Fiecare specie legumicolă are anumite pretenții fată de temperatură, iar dirijarea acesteia trebuie facută diferențiat, motiv pentru care se recomandă ca în același spațiu să se producă simultan numai răsaduri din specii cu cerințe asemănătoare (de exemplu, ardei cu vinete sau varza cu salata).

  Lumina necesară pentru germinarea semințelor

  Pe parcursul producerii răsadurilor, lumina se dirijează diferit. Astfel, germinarea semințelor de legume trebuie să se desfășoare la întuneric, lumina nu este necesară, iar acest lucru se realizează prin acoperirea cu ziare sau carton din hârtie a patului germinativ sau a tavițelor alveolare.

  Umiditatea necesară pentru germinarea semințelor

  Umiditatea necesară pentru germinare este de 100%. Umiditatea se sigură prin umectarea completă a substratului de semănat (înainte de semănare substratul pe baza de turbă se asează într-un recipient și se udă foarte bine, atunci când se strânge în mână, să curgă câteva picături de apă).

  Totodată, peste patul germinativ sau tăvițele alveolare acoperite cu ziare sau cartoane de hartie, se pune o folie de polietilenă (poate fi albă sau neagră), aceasta având rolul de a reține umiditatea optimă germinării. Atenție, însă, această metodă cu folie pentru acoperirea patului germinativ se aplică numai pentru semănatul culturilor din timpul iernii, când intensitatea soarelui este mică și nu creează probleme; în timpul primăverii și mai ales în timpul verii, nu se utilizează sub nicio formă acoperirea cu folie, deoarece conduce la sufocarea și moartea plăntuțelor.

  Parametrii și condițiile necesare germinării optime a semințelor de legume

  CULTURA PERIOADA TEMPERATURA SUBSTRATULUI
  Grade Celsius
  LUMINA UMIDITATEA
  Tomate Până la răsărire 22-24 Lipsa completă a luminii 100%
  Ardei
  Vinete
  24-26
  Varză
  Conopidă
  20-22
  Castraveți
  Dovlecei
  25-30

   


  Te-ar mai putea interesa

  Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis