• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Impozitul pe venit agricol în 2016: Cine poate beneficia de reduceri și cine este complet scutit de la plată

    Roxana Dobre -

    Impozitul pe venit agricol este menținut și în 2016 și este stabilit pe baza normelor de venit, mai exact se calculează ca 16% din valoarea acestora şi nu pe venitul obţinut efectiv. Aceste norme sunt stabilite anual de autorităţi, în funcţie de categoria terenurilor şi de produsele cultivate.

    Pentru 2016, Noul Cod Fiscal prevede că în anul fiscal curent, pentru veniturile realizate de persoanele fizice individual sau într-o formă de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale ca îngheţ, grindină, polei, ploaie abundentă, secetă şi inundaţii, precum şi a epizootiilor ce afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale/animalele deţinute, norma de venit se reduce proporţional cu pierderea respectivă.

    Cum se face constatarea pagubelor

    Constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor se fac la cererea persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică, care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul anual se stabileşte pe bază de norme de venit, de o comisie numită prin ordin al prefectului judeţului/municipiului Bucureşti, la propunerea directorului executiv al direcţiei agricole judeţene/municipiului Bucureşti, comisie formată pe plan local dintr-un reprezentant al primăriei, un specialist de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, un delegat din partea Administraţiei Naţionale de Meteorologie, un specialist al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi un reprezentant al direcţiei generale regionale a finanţelor publice teritoriale din cadrul A.N.A.F.

    Cine este scutit de impozit

    Veniturile neimpozabile sunt cele obținute de cei care dețin un număr mic de hectare de teren, sub 2 hectare, sau animale, sub două capete la bovine, sub șase capete la porcine, sub 50 capete la ovine și sub 75 de familii la albine.

    Nu se plătește impozit pentru suprafeţele cultivate cu plante furajere, graminee şi leguminoase destinate producţiei de masă verde, precum şi pentru păşuni şi fâneţe naturale, destinate furajării animalelor din fermă.

    Nr. crt.

    Produse vegetale

    Suprafaţă

    1.

    Cereale

    pînă la 2 ha

    2.

    Plante oleaginoase

    pînă la 2 ha

    3.

    Cartof

    pînă la 2 ha

    4.

    Sfeclă de zahăr

    pînă la 2 ha

    5.

    Tutun

    pînă la 1 ha

    6.

    Hamei pe rod

    pînă la 2 ha

    7.

    Legume în cîmp

    pînă la 0,5 ha

    8.

    Legume în spaţii protejate

    pînă la 0,2 ha

    9.

    Leguminoase pentru boabe

    pînă la 1,5 ha

    10.

    Pomi pe rod

    pînă la 1,5 ha

    11.

    Vie pe rod

    pînă la 1 ha

    12.

    Arbuşti fructiferi

    pînă la 1 ha

    13.

    Flori şi plante ornamentale

    pînă la 0,3 ha

    Animale

    Nr. capete/Nr. de familii de albine

    1.

    Vaci

    pînă la 2

    2.

    Bivoliţe

    pînă la 2

    3.

    Oi

    pînă la 50

    4.

    Capre

    pînă la 25

    5.

    Porci pentru îngrăşat

    pînă la 6

    6.

    Albine

    pînă la 75 de familii

    7.

    Păsări de curte

    pînă la 100

    Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel:

    a) 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv;

    b) 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.

     Impozitul se plăteşte la bugetul de stat.

    Notă! Normele de venit se propun de către entităţile publice mandatate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit. Contribuabilii care obţin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligaţii de completare a Registrului de evidenţă fiscală şi de conducere a evidenţei contabile.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an