Cum se plătește CAS din 2016 la PFA? Fiscul a modificat substanțial Declarația 600
Roxana Dobre -Începând din 2016, PFA-urile datorează obligatoriu cota individuală CAS de 10,5% calculată la venitul net obținut, indiferent dacă sunt concomitent salariate. De asemenea, prin intermediului noului formular 600, ele vor putea alege să plătească cota integrală de 26,3% a contribuției la pensii. Spre exemplu, în 2016, la un venit net anual de 100.000 de lei, PFA va datora CAS de 10.500 de lei sau 26.300 de lei, în funcţie de cota aleasă.
Declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale se realizează prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declarații privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600).
Declarația se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevăzute de lege.
De asemenea, formularul se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță ca metodă alternativă de depunere a declarațiilor, în conformitate cu prevederile legale. În baza declarației 600 depuse, organul fiscal emite decizia de impunere în stabilește contribuția socială anual datorată și termenele de plată.
Contribuția la pensii se plătește trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Atenție: Noul Cod fiscal prevede că persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile din activități independente.
Când trebuie depus formularul 600
Contribuabilii care au desfășurat activitatea în anul anterior vor depune declarația privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii anual, până la 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc plăți anticipate cu titlu de contribuții sociale de asigurări sociale.
În schimb, cei care vor începe o activitate în cursul anului, vor depune declarația în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, și nu în 15 zile de la înființare, precum se întâmplă în 2015 .
Declaraţia se va completa în două exemplare: originalul se va depune la organul fiscal competent și copia va fi păstrată de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.
Mai multe pe Avocatnet.ro