INTERESANTViaţa la ţară

Casa de 1.000 de euro. Are 75 de metri pătrați și este construită din baloți de paie

Arhitectul braşovean Bogdan Mureşan a proiectat mai multe locuinţe din baloţi de paie, al căror preţ este de doar 1000 de euro. Specialistul aduce în România un concept folosit deja la scară largă în America.

Obiceiul construirii caselor din paie datează încă din Paleolitic în zona Africii, scrie adevarul.ro. Baloţii au început să fie folosiţi ca material de construcţie la scară largă începând cu anul 1850 în Nebraska (SUA) când s-a inventat presa de balotat. Există încă în picioare o casă construită în SUA acum 100 de ani.

Braşoveanul a fost mereu interesat de soluţii ieftine şi durabile pentru construirea unei case. A vrut să facă astfel de case la Cristian, dar proprietarii au les până la urmă lemnul. Anul acesta va construi prima casă de 1.000 de euro la Şoncuta Mare în Baia Mare. ”Dacă pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotaţii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorită costurilor extrem de scăzute. Anul acesta o voi contrui pe prima la Baia Mare şi sper să am proiecte în curând şi la Braşov“, povesteşte Bogdan Mureşan.

Casele din baloţi de paie nu sunt case din chirpici. Sunt case rezistente, solide şi eficiente energetic. „Toată lumea când aude de case din paie se gândeşte automat la povestea celor trei purceluşi. Lucrurile nu stau însă aşa. Casele din paie rezistă mai bine de la un cutremur decât cele din beton, deoarece sunt elastice. Baloţii reprezintă şi o izolaţie perfectă, deci nu mai este nevoie şi alte adaosuri. Singura problemă este apa în exces. Rezistă la o infiltraţie de 19% apă în interiorul zidurilor. De asemenea acest case nu ard, deşi toată lumea se gândeşte la pericolul de incendiu. Au fost făcute teste. Oamenii pot încerca să dea foc unui balot de paie legat şi vor vedea că nu arde“, mai spune arhitectul.

627x0 (1)

Cum se construieşte o casă din baloţi

Construcţia unei astfel de locuinţe este simplă, dar trebuie respectate nişte reguli de bază. ,,Iniţial, se face o fundaţie de pietre de 50 – 70 de centimetri. Fundaţia unei asemenea case poate fi zidită din pietre de râu, lipite între ele cu mortar. Urmează apoi o placă de beton armat. După ce se construieşte temelia şi baza casei în aceasta se fixează ţepuşe de lemn, care vor împiedica paiele să alunece, apoi se pun baloţii şi ulterior zidurile din baloţi sunt prinse între paleţi de lemn şi legate cel puţin cu sârmă. Însă, asamblarea casei se mai poate face cu ajutorul unor legături sau dispozitive metalice, cu şuruburi. Astfel, aceşti pereţi de cinzeci de centimetri lăţime pot suporta fără nici o problemă o casă normală de până la patru metri înălţime la o suprafaţă de 100 de metri pătraţi. Această structură, foarte simplă, poate avea şi o mansardă. Totul trebuie apoi tencuit cu lut şi paie tocate, iar apoi vopsit cu var. Acoperişul se face în general din lemn“, explică Bogdan Mureşan.

O casă din baloţi de paie de 75 de metri pătraţi costă doar 1.000 de euro. Asta dacă beneficiarul are materialele la îndemână. Este nevoie de piatră, puţin lemn, lut şi bineînţeles baloţi de paie. Se poate construi în regie proprie cu ajutorul a câţiva prieteni în două-cinci săptămâni. Are un confort termic sporit deoarece zidul din baloţi are 50 de centrimetri grosime. Practic vara este răcoare, iar iarna este cald. Se poate face şi un acoperiş înverzit şi atunci costurile de încălzire se reduc cu 30%. Dacă omul nu are materialele disponibile acestea nu costă mai mult de 1.000-1.500 de euro. Deci casa îl va costa maximum 2.500 de euro. Din baloţi de paie se pot face şi adevărate vile cu etaj. O astfel de locuinţă ajunge să costă 20.000 de euro, cam 20% din preţul uneia din beton şi cărămidă.

Pentru mai multe informații despre casa la 1.000 de euro, citiți integral articolul pe www.adevarul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


36 comentarii

 1. Crezi ca ar finanta o banca o constructie gen cei 3 purcelusi? Sa fim seriosi.Daca vrei sa o vinzi nu iei pe ea nici jumate din cat ai bagat! Romanii sunt cei mai reticenti la case, mai ales daca nu-i de caramida?

 2. Eu cred ca-i buna de saivan (evident, pentru animale), nu pentru oameni! Si, hai sa admit si ca e locuita de oameni…. Merge sa fie amenajata la o stana, in munti, de ex., unde ciobanul nu sta sa faca cada cu petale de trandafiri in apa, nu are nevoie de tot confortul de 3-5 stele.
  Deci, saivan sau casa pentru cioban! Dotare: masa, pat, dulap, o soba tip godin, albie de spalat hainele, o bucata de sapaun, oglinda, vesela.
  Riscul ca sa te chitaie soarecii, sa arzi odata cu casa, sa te ude pana la piele, sa te arda soarele…. foarte mici.
  Costuri: balotii, functie de marimea cashii, usi din lemn masiv, ferestre din sticla obisnuita in rame duble, acoperis tip sindrila.
  Ea devine si biodegradabila si tine cat subzista stana, cu tot cu cioban!
  Bafta!

 3. 1. Rozatoarele? Se poate de folosit baloti din paie de secara, soarecii n-o prea prefera.
  2. Tencuiala se poate de preparat cu infuzie (ceai) de pelin dar nu cu apa. (pelin este si e gratis:))
  3. Intre tencuiala si baloti se poate de fixat plasa marunta macar 50cm de la sol (cu inox – sa nu rugineasca) cu dimensiunea 6mm.
  4. Optional. Pe toti peretii se poate de montat o plasa metalica (sau plastic)- ~trebuie de concretizat~ cu gaurite ce se folosesc la publicitate pe sticlele (geamuri) de la marketuri, troleibuse —- pentru protectia de supraumezire a peretilor (daca clima e ploioasa).
  Eu, as incerca de la inceput in calitate de constructie auxiliara (ocol, atelier, samd)
  In privinta pretului 🙂 suna romantic. Dar realitatea tot e romantica 😀 dar mai scumpa.
  Daca asa case sunt – au dreptul la existenta ca idei si proiecte.
  Fiecare isi alege dupa gust si posibilitate.

  1. Minciuni, am vazut construita de o familie, tot pe net; 11mii euro; pai numai geamurile termopan si acoperisul cat costa? sa fim seriosi…

 4. Cred ca pe Campul Pipera sau in Baneasa, linga Stejarii lu Udrea ar merge un campus de casute de paie pt alesii neamului, un fel de hotel rustic de categorie super 1/8 stele cu rogojina pe jos ca sa se asorteze si le-as da un mandat parlamentar … de vreo 25 ani sa nu mai plece de acolo.

  1. Dacă ai fi bărbat cinstit, ai putea fi ales parlamentar de către ceilalți români cinstiți care critică parlamentarii. (90% critică). Atunci și eu aș arunca cu pietre în tine de hoț ce te-aș găsi.

 5. Cred ca sa uitat un zero 10.000 de euro este un pret realist, altfel cum zicea cineva mai sus, doar usile costa 1000 de euro … in rest din ce am vazut pe Discovery sunt chiar ok casele din paie.

 6. O casa de paie are ,cred, destule hibe: rozataore, focul, umiditatea, rezistenta în timp, protecție suplimentara a instalației electrice etc , etc și nu știu cu 1000 de euro ce include efectiv casa, fraților sant destule case părăsite în mediul rural! Cred ca mai mult merita investiția în una ca aceasta!

  1. acest pest repeler ,aparat creia i se face reclama agresiva de cativa ani, nu este bun de nimic, eu am cumparat unul si am primit si al 2-lea gratis.Soarecii se simt ca la ei acasa, nu are nici cel mai mic efect acest aparat. Recomand traditionala pisica, cursa de soareci sau otrava pt rozatoare.

  1. Casa este OK,in general e usor sa vorbesti daca nu stii nimic,pt. soareci se izoleaza la baza cu plasa deasa ,casa se izoleaza prin faptul ca se face fundatia de piatra.Pt documentare folositi internetul ,case din cob…

 7. Eu cu 2000€ am focut casa de boltari ciment.
  Doe etajie
  Casa de 4 x 10 metri
  Pentru ca sunt Prost
  Vii sa ved si dmv
  Gabriele
  Italiano

  1. Pai cine a spus ca-i pune si usi ? atunci mai adauga 1000 pt usi , 1800 pentru instalatia electrica si inca 2-3000 daca vrei apa in casa, mobila dupa gust de la 1000 la 20 000 etc etc.

 8. interesanta idee, initial vreau sa imi fac o saca la tara dar pana sa o fac as merge pe o varianta intermediara pana voi dispune de finante pt o casa mai mare . sunt dispus sa investesc intr-o astfel de casa cu cine ar trebui sa vb ?

  1. Nu este absolut nicio prostie, casele facute cu asa ceva sunt extrem de bine izolate, reduc simtitor cheltuielile cu incalzirea, sunt stabile si rezolva o problema stringenta in Romania. Poate ca ar trebui sa te mai si documentezi inainte sa cataloghezi ceva nou drept … “prostie”. Nu dai dovada de contrariu.

Scrie un comentariu