• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cel mai dinamic sector din economie: agricultura ecologică, cu un ritm de creştere de 45% în 2012

    agrointeligenta.ro -

    Agricultura ecologică se numără printre cele mai dinamice sectoare ale economiei. Numai în 2012, suprafeţele s-au mărit cu 45%, iar numărul producătorilor a crescut de trei ori.

    Agricultura ecologică reprezintă unul dintre sectoarele spre care s-au îndreptat tot mai mulţi fermieri în ultima vreme. Chiar dacă suprafeţele cultivate au crescut spectaculos în ultimii ani, acestea sunt departe de adevăratul potenţial. Specialiştii susţin că am avea disponibile cel puţin 2-3 milioane de hectare de teren, multe fiind necultivate. România este deficitară şi la partea de procesare, avem doar 103 procsatori, comparativ cu peste 26.000 de producători agricoli.

    Suprafeţele s-au triplat în ultimii cinci ani
    Suprafeţele cultivate ecologic s-au ridicat în 2012 la 450.000 ha, culturile din flora spontană fiind colectate de pe o suprafaţă de circa 520.000 ha, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Interesul tot mai mare pentru acest sector este demonstrat şi de ritmul de creştere a suprafeţelor: avans de 45% faţă de 2011, respectiv o creştere de peste trei ori comparativ cu 2007.

    Anul trecut, cea mai mare pondere în totalul suprafeţelor au avut-o păşunile şi suprafeţele cu plante furajere – 44% din total (cca. 165.000 ha), urmate de cereale – 29% (130.000 ha), oleaginoase şi proteice 22%, (105.000 ha ). Suprafeţele cultivate cu pomi fructiferi, viţă de vie şi legume reprezintă 2%, respectiv 1%.

    În ce priveşte suprafaţa exploataţiilor în agricultura ecologică (producţie vegetală), aceasta variază de la circa 100 mp, pentru cultivarea legumelor în solarii, până la aproximativ 2.000 ha pentru cultivarea culturilor de câmp, media pe exploataţie fiind de 20 – 22 ha în 2011.

    cereale1

    Ovinele şi caprinele, în topul creşterilor
    Nu doar suprafeţele cultivate în sistem ecologic s-au mărit, ci şi numărul de animale, în special la ovine şi caprine, care au ajuns la un efectiv de 160.000 capete. România mai dispune de un efectiv de 85.000 capete de găini ouătoare şi 60.000 capete vaci de lapte. În ceea ce priveşte sectorul apicol, în anul 2012 au fost înregistrate un număr de 102.881 familii de albine. La nivelul anului 2011, erau certificate efective de 130.015 ovine şi caprine, 19.487 vaci de lapte şi 58.203 găini ouătoare.

    Producţia locală merge în mare parte la export
    Chiar dacă piaţa internă este în creştere, o dovadă fiind apariţia magazinelor specializate, dar şi standurile din supermarketuri, produsele ecologice merg în mare parte la export (70-80% din total producţie), în general materii prime. La nivel intern, principalele produse ecologice comercializate sunt legumele şi fructele proaspete, produsele procesate din fructe si legume, ceaiuri de plante, pâine, paste făinoase, făină, produse procesate din lapte de vacă şi oaie (unt, telemea de oaie) ouă, ulei, vin obţinut din struguri certificaţi ecologic, produse procesate din soia sau miere. O parte însemnată provin din import, valoarea acestuia fiind estimată la circa 75 miliaone de euro, potrivit unor surse din piaţă.

    cerealebun

    Procesarea, veriga slabă
    Numărul operatorilor (producători, procesatori şi comercianţi, importatori şi exportatori) înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică la Ministerul Agriculturii în 2012 se ridica la 26.736. Reprezentanţii ministrului susţin însă numărul lor s-ar putea micşora după finalizarea inspecţiilor realizate de organismele de inspecţie şi certificare şi acordarea certificatelor.

    Începând cu anul 2010, numărul operatorilor a crescut anual de aproximativ trei ori faţă de anul precedent. Aceasta s-a datorat în special măsurilor de sprijin existente pentru perioada de conversie acordate în baza art. 68 al Regulamentul (CE) nr.73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori.

    cerealeb

    În anul 2012, din totalul de 26.736 producători: 103 reprezintau segmentul de procesare, 211 segmentul de comercializare şi 26.390 erau producători agricoli.Trebuie remarcat numărul mic de procesatori, chiar dacă acesta s-a mărit semnificativ anul trecut, de la 48 unităţi în anul 2007 la 103.

    În acelaşi timp, s-a diversificat şi gama sortimentală, de la produse procesate din lapte de vacă şi oaie (telemea, swaitzer, unt, smântâna etc.), produse procesate din soia (lapte, tofu, pate, crochete), ulei din floarea soarelui, sortimente variate de produse de panificaţie (pâine, paste făinoase, fursecuri) produse procesate din orez, fulgi de cereale, ceaiuri din plante, sucuri din fructe de pădure, produse procesate din seminţe de cânepă, subproduse apicole (ceara, propolis, polen), până la produse procesate din carne de porc (cârnaţi, jambon) şi vin ecologic.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!