• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ecarisarea, o problemă rezolvată cu ajutoare de stat. Fermierii – scutiți de cea mai mare parte a costurilor!

    Gabriela Gimbășanu -

    În cadrul conferinței de presă organizată astăzi la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ministrul Achim Irimescu a prezentat planul de acțiune în ceea ce privește transportul și distrugerea cadavrelor de animale, plan cu care a mers și la discuția pe care a avut-o zilele trecute cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis.

    Așa cum a fost prezentat, planul de acțiune în ceea ce privește transportul, depozitarea și distrugerea cadavrelor, colectarea și depozitarea cadavrelor de animale se va face cu ajutor Ministerul Agriculturii Regionale, iar finanțarea va fi asigurată prin ajutor de stat, din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Elaborarea acestui plan de acțiune vine în contextul în care de câțiva ani buni, Comisia Europeană amenință România cu demararea procedurilor de infringement.

    ”În ceea ce privește ecarisajul, de ani de zile noi stăm în infringement, aproape pe infringement, am avut amenințare, că vor deschide procedura de infringement împotriva României pentru că nu am reușit să punem la punct un sistem de ecarisare, care să asigure preluarea animalelor moarte din gospodăria populație și de pe spațiile publice. Am avut în ultima parte a anului o discuție cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și au agreat ca noi să asigurăm finanțare prin ajutoare de stat și dânșii împreună cu primăriile și consiliile locale să purceadă la colectarea animalelor decedate și transportul la unitățile de ecarisare, de distrugere”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Se finanțează 100% transportul animalelor și 75% ecarisarea

    Banii pe care până acum fermierii îi scoteau din buzunarul lor pentru a distruge la Protan animalele moarte din gospodărie, vor fi rambursați din ajutoare de stat, din bugetul MADR, astfel: se finanțează 100% transportul animalului și dor 75% costul cu ecarisarea.

    ”Aici avem mai multe discuții de purtat, pentru că trebuie precizat că, prin ajutor de stat se rambursează transportul animalelor 100%, și numai 75% parte de ecarisare, distrugere sau în funcție de gradul de risc al materialelor în discuție, a cadavrelor. Acest sistem a funcționat la un moment dat după aderare, a fost o condiție pe care România a trebuit să o îndeplinească înainte de aderare. Am avut un contract cu firma Protan, dar din cauza cantităților greu de controlat pe care noi le primeam pentru despăgubit, la un moment dat ministerul nu a mai putut plăti și s-a suspendat contractul. A rămas să funcționeze între Protan și firmele comerciale, însă înțeleg că fiecare fermier care are probleme, au animale care au decedat plătește Protanului partea de distrugere a animalului. Cu toate acestea rămâne partea cealaltă, animalele din gospodăria populației, care reprezintă un pericol, ajungând de cele mai multe ori în puțuri sau în gropi de gunoi, în spațiile publice și este obligația noastră să rezolvăm această problemă”, a explicat ministrul agriculturii.

    Șeful de la MADR a ținut să precizeze că acest plan de acțiune a fost prezentat și comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis, care s-a arătat mulțumit de felul în care a ales România să se ocupe de această problemă, după ani întregi de critici.

    Este nevoie de o investiție de 12 milioane de euro

    Chiar dacă nu a putut înainta o sumă exactă pentru ecarisare, șeful de la MADR a exemplificat faptul că, numai pentru dotarea ANARZ-ului cu echipamente de colectare și depozitare a cadavrelor este nevoie de 12 milioane de euro.

    ”Este greu în acest moment să dau o sumă pentru ecarisare, dar am făcut mai multe simulări pe variante. Varianta în care trebuie să cumperi utilajele. A fost la un moment dat o propunere în care ANARZ-ul să facă o colectare a cadavrelor și depozitarea în unități frigorifice, de unde să treacă să le colecteze la o săptămână, la două săptămâni fabrica de distrugere, de ecarisare. A fost înaintată o cifră, 12 milioane de euro pentru început, preț în care intră doar achiziția de utilaje. Nu pot să ofer o cifră completă pentru că analiza pe costuri este complexă”, ne-a vorbit ministrul, despre costurile pentru ecarisare.

    Planul de acțiune va fi gata până la sfârșitul lunii mai

    Din datele furnizate de ANSVSA, în România se colectează anual maxim 50.000 de tone de cadavre de animale.

    ”Tot ce mi-am propus pentru ecarisaj îmi doresc să realizez anul acesta. Știu că nu e puțin dar sper din tot sufletul să reușim. De 15 ani se vorbește de ecarisaj, eu am încercat la Bruxelles să ne spălăm rufele în familie și să nu intrăm în procedură de infringement, dar acum am ajuns la București și nu mai pot să amân nimic. Problema ecarisajului trebuie rezolvată urgent. Vreau ca până în primăvară să definitivez legislația și sistemul să înceapă să funcționeze. Sper ca până la sfârșitul lunii mai să funcționeze efectiv sistemul”, a declarat Achim Irimescu, ministrul agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!