Fermierii se plâng că ”plățile APIA” nu se regăsesc în conturile lor! Claudiu Frânc, FCBR: ”Sunt DOAR 6.000 de fermieri plătiți la nivel național din circa 200.000 de beneficiari”
Roxana Dobre -Subvențiile fermierilor! Sunt 20.074 de beneficiari care au fost plătiți în ultima săptămână de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), după cum arată ultima comunicare publică pe care a făcut-o agenția de plăți.
În paralel cu cifrele anunțate de APIA, fermierii se plâng că acești bani nu se regăsesc în conturile lor. Sunt 3 săptămâni de când agenția de plăți a anunțat deblocarea Ajutorului Național Tranzitoriu pentru cota de lapte, ANTZ 7, dar până în acest moment, cel puțin pe grupurile de fermieri, nimeni nu a confirmat că are banii în cont.
Ce a comunicat mai exact agenția de plăți? ”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până în prezent (8 iulie) au fost plătite 4,22 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine (ANTZ 7) pentru un număr de 13.610 beneficiari și 7,27 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine (ANTZ 8) pentru un număr de 14.464 beneficiari”, se arată în comunicat APIA remis presei pe 8 iulie!
Ce s-a întâmplat de fapt? Plățile transmise de APIA sunt doar autorizate la plată iar din cei 20.074 de beneficiari, efectiv banii în cont îi au doar circa 6.000 de crescători de animale care sunt în general fermieri foarte mici al căror dosar nu a ridicat mari probleme, după cum ne-a explicat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
”Noi am cerut concret ministrului agriculturii ca pe fiecare schemă de plată să ni se comunice bugetul alocat și sumele efectiv plătite. Atenție, a fi autorizat la plată nu înseamnă că fermierul este plătit, că are banii în cont. Pentru că centrele județene ale APIA autorizează la plată iar banii în cont efectiv îi bagă APIA Central. Ori, între autorizarea la plată și plata efectivă este un timp nejustificat de mare. Iar toate cifrele acestea pe care ei susțin prin comunicate că le-au plătit nu se confirmă în teritoriu la fermieri. De exemplu, miercuri, 13 iulie, când am avut o întâlnire la APIA le-a trebuit două ore să scoată o listă cu câți fermieri au fost plătiți pe ANTZ 7 și ANTZ 8. Și din toate surlele și trâmbițele anunțate prin comunicate s-a adus o listă, într-un final, repet, după două ceasuri, cu 6.000 de fermieri plătiți la nivel național din circa 200.000 de beneficiari. Deci aceasta este marea realizare”, ne-a explicat în exclusivitate Claudiu Frânc.
Au fost plătiți doar fermierii foarte mici
Claudiu Frânc spune că printre cei 6.000 de crescători de animale nu se regăsesc fermierii mari cu efective importante ci cei mici care au 3-4 vaci și care beneficiază de ANTZ.
”Aici nu se regăsesc fermieri care să aibă efective mari, și care suferă cel mai mult, ci au plătit spre exemplu la ANTZ doar pe cei care au avut numai lapte adică acei fermieri care au sub 3 capete în grajd și au avut și ei 3 sau 4 tone de lapte livrat, adică le-a dat 300-400 de lei. Deci din totalul de 6000 de beneficiari câți au fost plătiți efectiv cred că 70 la sută sunt acești fermieri. După aceea, diferența, au plătit din aceia care au numai și numai animale, fără vegetal, fără nimic. Ori nu aceștia sunt afectați la ora actuală. Pentru acei oameni circa 300-400 de lei ce au primit acum, nici nu îi încălzește și nici nu îi afectează. Nu este posibil ca toți care suntem cu SCZ-uri și cu efective importante să nu intre niciunul în white list, lista albă a plăților. Adică noi nici măcar nu suntem verificați dacă suntem elibigili la plată sau nu”, ne-a explicat Claudiu Frânc.
Nedumerirea fermierilor este cu atât mai mare cu cât în luna martie într-o întâlnire cu conducerea ministerului agriculturii și a APIA li s-a prezentat un grafic clar în care plățile, așa cum s-a anunțat la vremea respectivă și de conducerea celor 2 instituții, vor începe pe 25 mai. Ce s-a întâmplat între timp de termenul de 25 mai a ”sărit” cu 3 sau poate chiar 4 luni mai departe?
”Nu s-a respectat acel grafic și ceea ce s-a comunicat au fost cauze din interiorul APIA Central care au dus la amânarea contractării modulului cu aproape 3 săptămâni (după 25 mai n.r) dar nici așa nu se justifică întârzierea actuală. Eu sper acum ca afirmațiile ministrului ca până la sfârșitul lunii vor fi plătiți toți fermierii, atât ANT cât și SCZ, să fie adevărate. Adevărul este că acum, la modul cum arată sistemul informatic, nu ar mai avea motive să întârzie plățile. Hai să zicem că mai durează SCZ-ul care încă este în lucru dar restul modulelor au foarte puțin de lucrat pe ele”, ne-a mai specificat Claudiu Frânc.