• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum îngrijim orhideea pe timpul verii. 6 trucuri simple și de efect!

    Roxana Dobre -

    Îngrijirea orhideelor pe timp de vară! Orhideea este cu siguranță cea mai iubită floare de ghiveci pe care o găsești aproape în orice casă. Albă, mov sau albastră, în toată lumea găsim câteva sute de specii, fiecare cu mici diferențe de mărime, culoare și numărul de flori. Deloc pretențioasă, dar cu câteva reguli stricte de îngrijire, orhideea are nevoie acum, pe timpul verii, de atenție specială!

    Orhideele au în general o ”viață” foarte lungă iar o floare poate rezista între 3-6 luni fără probleme. Ele nu înfloresc regulat, dar cu puțină atenție și câteva trucuri pot să aibă flori constant.

    În timpul verii, trebuie să ținem cont de câteva trucuri care ajută planta să treacă peste stresul termic:

    Nu exagerați cu apa!
    Orhideea, chiar și în perioada caniculară, se udă de 2-3 ori pe săptămână. Simpla stropire cu apă curată în timpul verii sau așezarea vasului pe o farfurie largă cu pietricele umede va furniza umiditatea adecvată.
    Udați floarea la mijlocul dimineții!
    Cea mai bună perioadă pentru a stropi orhideele  este mijlocul dimineții deoarece acest lucru va permite apei să se evapore înainte de căderea nopții. Nu trebuie să permiteți apei să rămână în centrul plantei peste noapte pentru că putrezirea poate să apară cu viteza fulgerului!
    Țineți planta la temperatura camerei!
    Nu încercați să protejați excesiv planta nici vara dar nici iarna. Este sufiecient să știți că minimul pentru supraviețuire are aproximativ 18-200C . Sub 18-160C, planta începe să moară. Temperatura maximă poate sa se ridice până la 32-340C. Totuși, temperatura normală a orhideei este de 24-270C. Deviațiile de 3-4 grade nu vor afecta o plantă matură, deși puieții sunt sensibili la diferențe de 2-3 grade diferență. Reproducerea este direct proporțională de temperatură; sub 20-210C șansa de a apariție a puieților scade considerabil.
    Așezați orhideea la lumină bună dar nu în soare direct, deoarece planta se va arde
    Se poate spune că orhideea are nevoie de lumină puternică, dar expunere indirectă vara (frunzele vor suferi arsuri daca sunt expuse la soare direct). Toamna și iarna acestea pot fi ținute la geam, atât timp cât temperatura este potrivită. Pentru iluminarea artificială, orhideea se simte bine sub neoane sau becuri economice care au în jur de 5500K, tonalitatea solară. De asemenea, vor tolera umbra în timpul sezonului de creștere. Păstrați-le într-o poziție bine încălzită pe timpul lunilor de iarnă dar din nou, nu în plin soare.
    Fertilizarea este esențială în anotimpul cald
    Față de alte plante, orhideea are nevoie de un substrat foarte fertil. Deseori se poate folosi fertilizant, puneți cam odată pe lună o picătură în apă. Folosiți un amestec pentru orhidee, acela fiind potrivit pentru dezvoltarea noilor flori. Hrăniți planta în timpul verii o dată la două săptămâni cu un fertilizant special. În timpul iernii fertilizați o dată pe lună!
    Evitați umezeala excesivă
    Această regulă o întărește cumva pe prima deoarece foarte multe persoane au tendința să ”inunde” planta în zilele caniculare crezând că astfel o ajută. Orhideea ste o plantă care adora umiditatea. Pentru rădăcini, este recomandat să udam o dată la două zile pe timp de vară. În mare parte solul sau substratul trebuie să fie relativ umed pentru ca planta să se simtă bine. Și umiditatea din aer este un alt lucru important pentru orhideea! Aceasta se simte bine la un nivel de 55-75% de apă în aer. Puteți să îi puneți o mică farfurie cu apă separată de pietriș pentru a nu ține rădăcinile în apă.
    Atenție! Apa și umezeala în jurul frunzelor sau a florilor le vor face să se usuce. Rezistența florilor este direct proporțională cu nivelul de apă și umiditate la nivelul lor. Trebuie să reținem că orhideea preferă apa din plin dar nu îi place să stea în umezeală. Se recomandă a se uda prin amplasarea plantei într-o farfurie mai adâncă sau într-un ghiveci mască. Se ține în apa de 1-2 cm cam 1-2 zile după care alte 1-2 zile fără apă. Acest sistem stimulează și apariția de tije florale noi.
    Sursă selectivă: vasilerosciuc.blogspot.ro
     Foto: www.acasa.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă