• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Siveco, dezvăluiri despre plățile APIA către fermieri: Din cele 20 de module necesare, doar 12 au fost contractate

  agrointeligenta.ro -

  Crescătorii de animale au fost informați săptămâna aceasta la minister că unul dintre motivele pentru care plățile lor sunt întârziate este acela că APIA nu poate folosi modulele pentru procesarea plăților din sectorul zootehnic. Agrointeligența a cerut o poziție oficială din partea dezvoltatorului de soft.

  ”Sistemul informatic realizat pentru APIA, Integrated Administration and Control System (IACS), destinat plății subvențiilor europene, este unul foarte vast. Precizăm că, pentru Campania 2015, el include peste 20 de module componente, fiecare modul reprezentând în sine o aplicație complexă. Aceste module corespund unor activități aferente plății de subvenții, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic, modelând fluxuri de lucru specifice”, arată oficialii Siveco pentru Agrointeligența.

  Potrivit aceleiași surse, între modulele componente ale IACS există strânse interdependențe care impun o anumită ordine de abordare, dezvoltare și implementare a lor. ”Sistemul informatic IACS face parte dintr-un program european generalizat la nivelul țărilor membre UE, fiind singurul mod acceptat de decontare a subvențiilor alocate pentru agricultură. În fiecare țară membră UE, acest sistem este dezvoltat de la zero, ținându-se seama de legislația și caracteristicile locale, cu respectarea cerințelor politicii agricole comunitare”, explică oficialii furnizorului de soft.

  ”Din motive independente de APIA sau de consorțiul furnizor, contractarea modulelor care formează sistemul IACS a fost mult întârziată în prima jumătate a anului trecut, dar acum se desfășoară în ritm accelerat. Specialiștii noștri, împreună cu echipa APIA, fac eforturi deosebite pentru a recupera cât mai mult din întârziere. Până acum, pentru campania 2015, au fost contractate 12 module componente, dintre care 8 module sunt finalizate și 4 module sunt în derulare, potrivit calendarului contractual”, explică Siveco de ce sunt întârziate plățile către fermieri.

  În acest moment, potrivit oficialilor companiei, echipa de proiect APIA și consorțiul furnizor se află în faza premergătoare contractării a 9 noi module, dintre care 4 module vizează direct sectorul zootehnic:
  · Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic înainte de controlul pe teren
  · Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic după controlul pe teren
  · Calculul plăților pentru sectorul vegetal, respectiv sectorul zootehnic pentru plata finală
  · Aprobarea plăților pentru sectorul vegetal, respectiv sectorul zootehnic pentru plata finală
  · Efectuarea propriu-zisă a plăților finale (ordine de plată, extrase de cont etc)
  · Gestionarea plăților necuvenite
  · Gestionarea registrului unic al debitorilor
  · Gestionarea registrului unic al sancțiunilor multianuale
  · Realizarea raportărilor naționale și europene privind plătile efectuate către fermieri

  ”Specialiștii noștri, împreună cu echipa APIA, lucrează la foc continuu pentru a recupera întârzierile înregistrate la contractare în 2015, ceea ce s-a și văzut la plățile în avans pentru sectorul vegetal, unde au fost atinse următoarele obiective:
  · Din cele 943.000 de cereri de plată care au fost depuse de către fermieri la APIA, 700.000 cereri de plată au fost eligibile pentru a primi subvenţiile.
  · Din cele 700.000 de cereri, au fost plătite 602.159 de cereri. Restul de dosare necesitau diverse completări de informații, justificări, documente administrative, ce urmau să fie operate în cadrul sistemului informatic de către funcționarii APIA sau să fie aduse de către fermieri, în vederea transmiterii spre plată a cererilor depuse.

  Împreună cu APIA și Ministerul Agriculturii depunem eforturi continue pentru identificarea modalităților de optimizare a calendarului de implementare a modulelor sistemului informatic IACS.

  Reamintim faptul că, pentru o funcționare optimă, orice aplicație software, și cu atât mai mult una de complexitatea celei de la APIA, are nevoie de o perioadă de dezvoltare și de o perioadă pentru testare corespunzătoare acestui grad de complexitate”, încheie Siveco.


  Te-ar mai putea interesa

  Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis