• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Agriculturii, supărat pe medicii veterinari concesionari: ”Când aceştia angajează tehnicieni mai puţin competenţi, fermierii au de suferit”

  Roxana Dobre -

  Nu de puține ori crescătorii de animale au cerut ministrului agriculturii schimbarea legislației în ceea ce privește activitatea medicilor veterinari concesionari care le sunt impuși. ”Noi am cerut în mod special ca acea adeverință eliberată de medicul concesionar să nu mai fie obligatorie la depunerea cererii unice.  Nu își are locul acolo deși ni s-a explicat de la Ministerul Agriculturii că respectă anumite reguli ale UE privind sănătatea animală. Ori, cine are animale bolnave nu le trece la subvenție”, ne-a declarat Ionică Nechifor, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS și, totodată Secretar General al Federației Romovis.

  De problemele crescătorilor cu medicii veterinari concesionari știe și ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

  El spune că s-ar putea ajunge chiar și la imposibilitatea de plată a subvențiilor dacă aceste probleme nu se rezolvă. ”Sunt unele probleme mari în ceea ce privește colaborarea noastră cu colegii veterinari în teritoriu. Să nu uităm că au existat multe acuzații de-a lungul timpului în ceea ce privește identificare animalelor care este o problemă extrem de delicată și noi riscăm să nu mai putem plăti subvențiile din cauza identificării animalelor. Au fost multe acuzații legate de faptul că, spre exemplu, nu s-a reușit o colaborare foarte bună între cel două instituții, APIA şi veterinari și atunci au avut de suferit producătorii. Eu mi-aș dori ca orice statut are ANSVSA, în coordonarea sau subordinea ministrului, să se ajungă la acea colaborare astfel încât cele două instituții să pună umărul pentru a sprijini producătorul și fermierul român. Eu am mai spus-o, și o repet, nu am nimic împotriva veterinarilor concesionari dar, când aceştia angajează tehnicieni mai puţin competenţi, fermierii au de suferit. Deci trebuie să rezolvăm problema pentru că s-a ajuns la cazuri incredibile, când în acum ceva timp îmbolnăvindu-se vaca unui cetățean din zona mea, a venit și a tăiat vaca sub limbă iar aceasta ulterior a murit. Poate că pare hilar dar suntem totuși în UE și trebuie să ne aliniem la niște standarde moderne”, a declarat ministrul la AGRO TV.

  În altă ordine de idei, acesta a anunțat și o veste bună și anume că a decis împreună cu vicepremierul Vasile Dâncu să agreeze  un sistem de ecarisaj,  după ani de zile în care acesta nu a funcționat. ”Deci sperăm ca în perioada următoare să-l implementăm și să scăpăm de acea amenințare pe care am tot amânat-o ani de zile cu infrigement la nivelul CE. Este o mare problemă pentru că mor animalele iar cadavrele sunt aruncate în puțuri sau pe câmp și se creează un adevărat focar de infecție. De la Ministerul Agriculturii vom asigura finanțarea pentru un ajutor de stat iar Ministerul Dezvoltării Regionale se va ocupa de consiliile locale care se vor fi responsabile cu preluarea cadravelor care vor fi transportate la unitățile de procesare”, a mai explicat ministrul.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  107 hectare cu porumb au ars într-un incendiu stins după 12 ore! Gest criminal! Un fermier a găsit cuie și bucăți de tablă în silozul pentru animale! Un fermier cu suflet donează baloți cu fân crescătorilor de animale rămaşi fără nutreţ din cauza secetei

  Ultimele știri

  ULTIMA ORĂ! Decizie la APIA pentru fermierii cu culturi distruse și animale omorâte! Donau Saat a dezvoltat un program 100% românesc de ameliorare a florii-soarelui! MADR: Controalele APIA pentru subvenții vor fi făcute cu ajutorul Armatei Române!

  Căutare în articole