• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce crede ministrul agriculturii că se va întâmpla cu subvențiile agricole după 2020

    Roxana Dobre -

    Eliminarea subvențiilor din 2020 îi sperie pe mulți producători români care spun că, cei mai mulți vor ieși de pe piață fără un ajutor din partea statului. Într-un interviu acordat Agro TV, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a explicat pe ce raționament se acordă subvențiile la nivel european și de ce România se află printre statele care primesc cei mai puțini bani.

    “Aici trebuie făcută o analiză foarte clară. Pe de o parte, să începem cu elementul de bază, adică CE care este criticată de ani de zile de Organizația Mondială a Comerțului din cauză că subvenționează agricultura. Adică fermierii europeni au o subvenție pe medie de 43 la sută din valoarea produsului agricol realizat comparativ cu cei elvețieni care au 70 la sută din valoarea produslui. Vă pot da exemplu Fonterra, care este cel mai mare exportator mondial de produse lactate din Noua Zeelandă, iar acolo nu se primește subvenție deloc. Deci sunt state în lume care au reușit să se dezvolte fără această formă de sprijin. Acuzația OMC-ului este că subvenționând producția agicolă UE își permite să iasă pe piața europeană cu produse la un preț mai mic și subminează de fapt agricultura din țările țerțe “, a explicat ministrul agriculturii.

    El a menționat că aceată presiune creată asupra CE va duce la ceva cert iar din 2020 PAC va arăta altfel. “Eu am fost și în Danemarca la un fermier care scotea pe piață lapte bio și mi-a spus clar că este în favoarea scoaterii subvențiilor. Pe ce rațiune? Pentru că în momentul în care nu mai subvenționezi agricultura prețul se stabilește liber pe piață la valoarea reală, pentru că un producător nu poate să dispară de pe piață dacă este competitiv. Acesta este și obiectivul de bază al PAC, și anume asigurarea pentru cetățean a produselor de calitate la prețuri accesibile“, a mai arătat ministrul.

    De ce fermierii români au printre cele mai mici subvenții

    Achim Irimescu a ținut să explice și modul în care s-a stabilit nivelul subvenției precizând că fermierii români nu sunt chiar ultimii din Europa. “Revenind la producătorul român, se spune că acesta are subvenția cea mai mică. Nu este chiar așa, subvenții mici au și alte țări iar România se află sub media europeană. La momentul când s-a stabilit subvenția erau 5 state sub medie și s-a făcut o redistribuire astfel că s-a tăiat de la Germania, Franța și s-a dat românilor, celor trei țări baltice. Deci dacă noi eram undeva la 70 al sută față de plata medie, balticii erau la 50 la sută, deci sunt alții mai jos decât noi. Nu este nimeni de vină pentru că avem acest nivel de subvenții pentru că tot calculul s-a făcut în felul următor: s-a luat media anilor 1998-2002-2003 și media producției la hectar a ieșit 2,67 care s-a înmulțit cu 63 de euro pe tonă și așa a rezultat subvenția României. Trebuie să ne gândim că neamțul care a avut 5 tone are dublu decât noi la subvenție. Deci nu putem să ne plângem pentru că acelea au fost datele pe care România le-a avut“, a mai spus ministrul.

    După cum a explicat și directorul APIA, Ioan Merca, în emisiunea Cultivat în România, în ceea ce privește plafonul alocat României pentru plățile directe pe suprafață, țara noastră se situează undeva pe locul 8 după Franța, Germania, Italia, Spania sau Grecia. Cuantumul mediu se ridică pentru anul 2015 undeva la 170 de euro, față de anul 2014 când cuantumul mediu era de 156,89 euro/ha.

    Fermierii români, la mâna subvențiilor?

    Ministrul agriculturii recunoaște că deși subvenția este mică, pentru fermierii români este extrem de importantă pentru că ei nu au beneficiat ca alte state din vestul Europei pe decenii întregi de aceste subvenții ca să își pună la punct fermele, să își cumpere animale sau să evolueze cu o tehnologie performantă. “Deci pentru producătorul român ar fi dezavantajos să se renunțe la plata banilor. Dar cred că UE nu va renunța complet la subvenții ci acestea vor căpăta o altă formă adică se vor duce spre dezvoltarea rurală bani mai mulți pentru că această parte nu o critică nimeni în lume. Adică interesul statului este ca producătorul să rămână pe piață astfel că dacă există un an cu secetă sau alte condiții aprige doar atunci se poate interveni cu ajutor pentru a-l menține la suprafață pe producător“, a mai opinat ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații