• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Distribuitor de inputuri pentru agricultură: ”Ghidul de bune practici de la APIA este o ruşine pentru România”

    agrointeligenta.ro -

    Transpunerea legislaţiei europene în România s-a dovedit de-a lungul timpului şi, din păcate, nu o singură dată, extrem de dificilă şi cu atât mai mult aplicabilă în practică. Un astfel de caz este cel al ghidurilor de bune practici realizate de APIA, care nu de puţine ori au fost criticate de către fermieri, dar şi de către firmele cu activitate în sector.

    Ioan Enoiu, de exemplu, administratorul Naturevo, distribuitor naţional de input-uri pentru agricultură, spune că ghidul de bune practici realizat de APIA este total depăşit tehnologic şi ştiinţific de realitatea din teren, are numeroase greşeli de traducere, iar în loc să-i ajute pe distribuitorii de input-uri, mai mult îi încurcă. În ciuda faptului că asociaţia de profil a sesizat de mai multe ori Ministerul Agriculturii cu privire la erorile din ghid, demersul a rămas fără urmări.

    prelucrarea solului bune practici

    ”Acel ghid este făcut din ştiinţa foarte veche, nu este realizat de către un specialist, ci de oameni din birouri, de birocaţi care au preluat o seamă de lucruri de la Bruxelles scrise iarăşi de birocraţi…. Eu, când am citit ce scrie acolo, m-am crucit şi, credeti-mă, sunt un fost cercetător care a lucrat programe naţionale, multidisciplinare, polifactorirale. Când vezi ce scrie acolo îţi este ruşine că România are asemenea ghiduri de bune practici…Noi (n.red. Naturevo) mergem pe standarde internaţionale şi categoric ele răspund pentru agricultura durabilă”, a precizat Ioan Enoiu, la conferinţa regională desfăşurată, joi, la Bucureşti.

    Una dintre problemele iscate de ghiduri vizează, de exemplu, modalitatea de omologare a produselor de protecţie a plantelor, despre care Enoiu spune că în România este cel puţin ”ciudată din moment ce nu există limite de la, până la”’, aşa cum erau mai demult şi cum există în străinătate”.

    ”Producătorul când vorbeşte despre o sustanţă activă spune necesarul pentru combaterea unui agent dăunător, acesta este între şi între, dă limite de concentraţie sau cantitatea de substanţă activă. În România, în schimb, paradoxal, pentru că unele firme trebuiau să fie competitive cu altele, s-au diminuat dozele, ori în contextul de care vorbim de o presiune a agenţilor dăunători foarte mare este clar că dacă vom da acele doze nu vom avea rezultate”, afirmă Enoiu.

    O altă problemă este şi cea referitoare la echipamentele de tratament.

    ”Se dădeau nişte enormităţi când se vorbeste de echipamentele de tratament…Chiar acelaşi cuvânt era tradus în trei fraze diferit, este foarte grav. Noi, în general, respectăm foarte bine ghidurile de bune practici, dar nu pe cele din România, ci pe cele de pe plan mondial”, a mai precizat Enoiu.

    eveniment Naturevo

    Naturevo este o companie cu capital privat, integral românesc, înființată în anul 1999, fiind distribuitor național al input-urilor de bază pentru producția agricolă: know-how, semințe, produse pentru protecția plantelor, îngrășăminte pentru sol, fertilizanți foliari, bioregulatori etc. Compania Naturevo este primul distribuitor autorizat din România de produse pentru agricultura ecologică, certificat de Organismul de Certificare AustriaBioGarantie.

    Naturevo dezvoltă programele FLEXITECHagro® care respectă în totalitate principiile și recomandările de bune practici pentru agricultură. FLEXITECHagro® înseamnă tehnologii flexibile pentru diverse culturi și zone pedo-climatice.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an