Loviti de secetă, fermierii vând vacile pe capete
agrointeligenta.ro -Dublarea preţurilor la furaje, din cauza secetei, ar putea duce la faliment foarte mulţi crescători de vaci. Aceştia susţin că, dacă preţul de achiziţie a laptelui nu se va majora cu cel puţin 30%, în perioada următoare, vor intra pe pierdere, iar mulţi dintre ei vor închide fermele.
Unii crescători şi-au scos deja animalele la vânzare, pentru că nu mai au ce să le dea de mâncare. Cele mai multe vor ajunge însă la abator, pentru că nimeni nu le cumpără, chiar dacă se vând „la ofertă”.
„Până acum, am lucrat la un profit minim. Dacă nu creşte preţul la lapte, mulţi fermieri vor intra pe pierdere şi vor închide fermele. În piaţă au apărut deja oferte de animale scoase la vânzare“, afirmă Nicuşor Şerban, un agricultor din comuna Drăgoieşti, judeţul Ialomiţa, care deţine o fermă de vaci. Şerban vinde laptele cu 1,08-1,15 lei pe litru.
Un astfel de caz este şi Costel Caraş, chiar preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Bovine. Acesta vrea să vândă 30 de vaci, pentru că nu are ce să le dea să mănânce. Caraş are vaci de rasă pe care le-a cumpărat din Danemarca cu circa 2.000 de euro fiecare şi pe care acum le-ar vinde şi cu 1.200 de euro. Cel mai probabil, animalele vor ajunge la abator, iar proprietarul va primi circa 800 de euro pe fiecare.
Efectele scumpirii furajelor vor începe să se vadă în câteva luni şi în preţurile produselor la raft, susţine Dorin Cojocaru, director general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), El spune că „mulţi procesatori vor merge pe pierdere pentru a nu mări preţurile în septembrie”, însă este posibil ca, în octombrienoiembrie, preţurile la lactate să crească urmare a adaosurilor pe care le vor pune reţelele internaţionale de magazine.
Efectivele de bovine s-au redus de la 2,8 milioane de capete, în 2007, la 2,1 milioane de capete, anul trecut, în timp ce producţia de lapte s-a diminuat de la 54,8 milioane de hectolitri, în 2007, la 43,8 milioane de hectolitri, în 2011, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Circa 25% din laptele procesat în România provine de la exploataţii individuale cu unu-două animale, care de altfel deţin peste 80% din efectivele de bovine, după cum afirmă reprezentantul APRIL. Cei mai mari producători de lactate pe piaţa locală sunt Danone, Friesland- Campina, Albalact, Olympus şi Covalact. Industria lactatelor a atras în ultimii ani investiţii importante, inclusiv cu capital străin.