• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 24 mai – data de începere a plăților APIA pentru crescătorii de animale. Ce au obținut fermierii în plus de la șeful MADR

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale au avut săptămâna trecută o întâlnire cu ministrul agriculturii, directorul SIVECO și directori de la APIA. Aceștia s-au reunit la aceeași masă pentru a încerca să găsească o soluție având în vedere plata sprijinului cuplat și ANTZ-ul care vor intra la plată cu circa o lună întârziere față de cultura mare pentru care plățile vor începe pe 8 aprilie. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, i-a asigurat pe crescători, girat de APIA și SIVECO, că pentru începerea plăților vor rămâne două date certe și anume 8 aprilie pentru vegetal și 24 mai pentru zootehnie.

    Ceea ce au putut obține în plus crescătorii a fost o promisiune de a decala cu câteva zile termenul de 24 mai dar și de a intra la plată pe 8 aprilie cu suprafețele pe care ei le au declarate la APIA.

    Având în vedere că în anul 2015 au depus o singură cerere unică, zootehnie și cultură mare, se considera până acum că plățile nu pot fi făcute decât împreună.

    ”Am avut adunați în birou la ministrul agriculturii inclusiv directorii de la SIVECO, APIA, minister. Ne-am întâlnit cu toții pentru a vedea ce soluție putem găsi. Deocamdată toate promisiunile sunt că acele date de 8 aprilie 2016 pentru cultură mare și 24 mai 2016 pentru zootehnie sunt date certe la care vor fi eliberate primele ordine de plată. După aceaste date sigur că vor mai dura 2-3 săptămâni pentru că sunt extrem de multe plăți care trebuie făcute plecând de la restul din SAPS pentru cei care au intrat la avans, SAPS-ul pentru restul, înverzirea, tânărul fermier, șamd. Ceea ce am reușit să obținem pentru zootehnie este faptul că în momentul în care vor începe plățile pentru vegetal vom primi și noi banii pe suprafața aferentă vegetalului deoarece până acum ni se tot spunea că nu se poate și acum s-a găsit soluția să se plătească și la noi vegetalul”, ne-a declarat președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc.

    Se fac eforturi pentru reducerea termenelor

    Claudiu Frânc ne-a mai spus că ministrul agriculturii l-a asigurat că se fac eforturi susținute ca termenul de 24 mai să fie redus măcar cu câteva zile.

    ”Nu putem vorbi de luni dar chiar și câteva zile pentru fermieri înseamnă mult. S-au discutat câteva variante de lucru, soluții dar deocamdată nu ni s-a dat un răspuns final. Se caută soluții pentru plata ANTZ care deși banii sunt din bugetul național plata este legat de cererea unică și așa ajungem din nou la modul. Probabil pentru această schemă, mai ales la bovine, unde avem datele din anii trecuți, și practic este o plată pe un drept câștigat se va putea plăti mai devreme. Acolo s-ar putea să se găsească o soluție, adică ni s-a promis că se lucrează pentru această problemă”, ne-a mai spus Claudiu Frânc.

    Vina pentru întârzieri aparține vechii conduceri

    Președintele FCBR spune că ministrul agriculturii i-a confirmat că modulele pentru zootehnie au fost contractate foarte târziu iar vechea conducere nu contractase nimic în 2015, nu aveau nimic semnat ci doar discuții.

    „Dacă nu ne ambiționam să dăm avansul sigur că acum aveam banii în conturi începând cu luna ianuarie. Domnul ministru mi-a arătat lista tututot statelor care au ales să nu dea avans și au trecut din ianuarie la plăți regulare. Deci nu au pierdut vremea cu modulele pe avans ci au mers direct pe cele de plăți integrale. Am văzut personal și desfășurătorul cu tot ce trebuie să facă SIVECO pentru implementare și un grafic clar în ce dată se încheie fiecare lucrare în parte¨, ne-a mai explicat Claudiu Frânc. El spune că Achim Irimescu are întâlniri cu cei de la SIVECO de două ori pe săptămână și discută evoluția pe grafic. ¨Cei de la SIVECO au confirmat că s-au făcut câțiva pași în avans dar acum să vedem până la ce nivel se vor putea grăbi lucrurile. Până la 1 martie când se depune cererea unică pe vegetal trebuie introduse în sistem și create modulele pentru tot ce înseamnă implementarea schemelor de plăți ca să poată prelua cererile și pe urmă se poate intra pe plăți pentru verificare, identificare OP-uri, verificare confirmări sume, șamd”, ne-a mai declarat liderul crescătorilor de bovine.

    Ministerul are la dispoziție o săptămână să ia o decizie. Crescătorii nu renunță definitiv la proteste

    Claudiu Frânc mai spune că fermierii i-au lăsat ministrului o săptămână să ia unele decizii iar în funcție de semnalele pe care le vor primi vor decide dacă merg mai departe cu proteste sau nu.

    ”După aceea vom decide ce vom face în continuare. Noi nu am renunțat în totalitate la ideea de protest. Asta a fost și discuția din ultima ședință:vom informa ministerul, vom aștepta o săptămână să vedem dacă se găsesc soluții și atunci vom avea din nou o întâlnire cu privire la stabilirea datei clare a declanșării acțiunilor”, ne-a spus președintele FCBR.

    Potrivit acestuia, SIVECO a explicat că nu se poate grăbi plățile mai mult pentru că trebuie parcurși anumiți pași care trebuie respectați cu strictețe. ”Noi am întrebat dacă se poate să se caute soluții inclusiv oameni angajați în plus sau sume suplimentare care trebuie achitate pentru a putea grăbi plățile. Am primit răspuns din partea SIVECO că nu se poate lucra mai mult decât atât. Deci nu se vorba despre date în plus ci doar de intersectarea implementării măsurilor. Noi am văzut contractul semnat și exact ce presupune fiecare modul adică sunt 13-15 etape pe care trebuie să le aibă fiecare modul până la implementarea finală din 68 de scheme de plată. Și atunci ficare cele 68 de scheme cu 13-15 etape pe care trebuie să le parcurgă au o dată clară trecută în desfășurător”, ne-a mai spus Claudiu Frânc.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!