Tinerii fermieri solicită MADR să pună în dezbatere publică noile ghiduri din PNDR: ”Riscăm să pierdem iar 3-4 luni în care nu putem accesa fondurile europene”
Gabriela Gimbășanu -Așa cum ne-a demonstrat experiența de anul trecut în ceea ce privește accesarea măsurilor PNDR 2014-2020 cea mai accesată submăsură a rămas 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, fiind și prima pentru care au început să se efectueze plăți la două luni de la finalizarea procesului de primire a dosarelor de finanțare.
În ceea ce privește anul 2016, primele măsuri se prefigurează a fi lansate la sfârșitul luni martie. Destul de târziu în opinia lui Marius Mihai Micu, președintele Asociației Națională a Tinerilor Producători Agricoli din România care susține necesitatea urgentării procedurilor în așa fel încât ghidurile solicitantului să ajungă în dezbatere publică cât mai repede și implicit procesul de lansare a primelor măsuri să fie devansat.
”Solicităm publicarea ghidurilor solicitantului în varianta consultativă. De asemenea, mai solicităm programarea discuțiilor în cadrul grupelor de lucru pe ghidurile respective. Știm că se află în dezbatere publică hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului naţional de dezvoltare rurală care prevede că ulterior se pot face și modificări în ghiduri, dar publicarea ghidurilor în varianta consultativă ar putea reduce din timpul necesar pentru a lansa mult mai repede măsurile de finanțare prioritare. Ar fi fost foarte bine dacă odată cu HG–ul nr.226/2015 ar fi fost puse în dezbatere publică și ghidurilor solicitantului pentru că economiseam timp prețios. Așa cum vă amintiți, anul trecut deși am primit aprobarea pe PNDR în mai, noi în martie aveam lansate primele măsuri”, a declarat pentru Agrointeligența Marius Mihai Micu, președintele ANTPAR.
Lansarea mai rapidă a măsurilor ar putea preveni pierderea banilor
Reprezentantul tinerilor fermieri susține că dacă măsurile de finanțare prin PNDR 2014-2020 nu vor fi lansate mai repede, ne vom trezi în aceeași situație ca cea de anul trecut, când a trebuit să înapoiem Comisiei Europene suma de un miliard de euro, bani care ar fi putut ajunge în fermele din România.
”Solicităm prioritizarea ghidurilor solicitantului și urgentarea pe cât posibil a procesului, pentru a avea măsurile gata de lansare la începutul lunii martie. Anul trecut am pierdut foarte mult timp și nu vreau ca și anul acesta să irosim 3-4 luni fără să avem acces la finanțare europeană. Urgentarea lucrurilor ar putea fi binevenită și poate la sfârșitul lui 2016 nu ne vom trezi iar că trebuie să dăm un milion de euro înapoi Comisiei Europene pentru că nu ne-am mișcat suficient de repede pentru a cheltuii toți banii”, atenționează reprezentantul tinerilor fermieri.
”Nu vă vindeți terenul”
Indiferent de greutățile pe care le întâmpinați în agricultură sfatul președintelui ANTPAR este să nu vă vindeți terenurile și cu atât mai puțin străinilor. În acest sens, reprezentantul tinerilor fermieri din România îi recomandă ministrului agriculturii, Achim Irimescu să găsească o soluție legislativă pentru a-i împiedica pe străini să mai cumpere pământ în România.
”Am văzut ceva schimbări de la venirea domnul Achim Irimescu la conducerea MADR dar ne-am dori mai mult pragmatism. Un lucru pragmatic era să primim subvențiile la timp, să se publice măsurile din PNDR și să dea drumul la măsuri. Tinerii fermieri au nevoie ca de aer de finanțare europeană. Poate că la fel de important ar fi să ne aliniem recomandărilor domnului Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și să găsim o soluție să nu ne mai vindem terenurile străinilor. Așa cum alte state au reușit să pună stop vânzării de terenuri străinilor prin legi bine puse la punct, nu văd de ce nu am putea face și noi asta”, ne-a spus Marius Mihai Micu.
Tinerii ar trebuie să aibă prioritate la contractarea terenului de la ADS
Ministrul Achim Irimescu a declarat că se caută cea mai bună soluție în așa fel încât tineri absolvenți de studii agricole să poată primi o suprafață de teren agricol pe care să o lucreze. Pentru că încă nu a fost găsită această variantă președintele ANTPAR vine cu o propunere destul de realistă, acea de a permite prioritizarea acordării contractelor de arendă, pentru o anumită suprafață pentru tineri.
”În ceea ce privește acordarea de tren agricol pentru tinerii absolvenți înțeleg că este un vis frumos, dar poate că singurul lucru pe care domnul ministru poate să-l facă este să prioritizeze acordarea unei anumite suprafețe prin contracte de arendă de la ADS acordate cu prioritate către tineri. Este mult mai realist acest demers decât să promitem că dăm o suprafață”, a declarat pentru Agrointeligența Marius Micu, președintele Asociației Națională a Tinerilor Producători Agricoli din România.