• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Portocalele i-au îmbolnăvit pe bebeluși? Ce spune ministrul agriculturii Achim Irimescu – UPDATE

    agrointeligenta.ro -

    Mai mulți copii cu vârste între 3 luni și cinci ani au fost internați la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală în stare gravă, dintre care un bebeluș este acum ținut în viață cu ajutorul aparatelor. O fetiță de doar 11 luni a murit în decembrie anul trecut cu, se pare, aceleași simptome pe care medicii au ajuns acum să le pună pe seama consumului de alimente, cel mai probabil fructe de import precum portocalele.

    Medici spun că este vorba de o contaminare cu o bacterie periculoasă, iar până la o confirmare oficială a sursei, toate variantele sunt luate în calcul. 

    După ce apa din județul Argeș – de unde au fost transferați 11 bebeluși, dar și din alte județe de unde au fost semnalate cazuri de îmbolnăviri, a fost testată și s-a dovedit fără probleme, acum medicii caută să facă o legătură de cauzalitate a îmbolnăvirii copiilor de vârste mici. Cum anchete sociale au indicat că nu este vorba nici de igienă precară, o cauză luată acum în calcul este cea a consumului de fructe de import, cel mai probabil fiind vorba despre fructe exotice cum sunt portocalele.

    Analize la probele luate dintr-un lanț de supermarketuri din Pitești

    Informația privind riscul îmbolnăvirii copilașilor după consumul de portocale a fost confirmată și de Andrei Butaru, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, care a declarat la Digi24 că instituția pe care o conduce s-a autosesizat, în urma declarațiilor făcute de medici de la spitalul Marie Curie, care au incriminat fructele ca posibilă sursă de contaminare.

    Daniel Lupu, director DSV Argeş, a precizat la Realitatea TV că probele de portocale au fost prelevate din cinci magazine ale aceluiaşi supermarket. ”Am luat doar probe de portocale, de la un lanţ de magazine, pentru că mama copilului decedat a spus că a cumpărat portocale de la acel supermarket din localitatea respectivă. Acel supermarket are cinci magazine în judeţul nostru – Mioveni, Câmpulung, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Piteşti -, am luat probe din fiecare magazin”, a declarat Lupu.

    Probele prelevate sâmbătă de la loturile de portocale dintr-un lanț de supermarketuri din Pitești vor fi trimise la București, la laboratorul național de referință, și se speră ca până luni după-amiază, cel târziu marți dimineață să apară primele rezultate. Deocamdată, controalele se concentrează asupra magazinelor aceluiași lanț de supermarketuri, dar în funcție de rezultate, inspectorii și-ar putea extinde ancheta și la alte lanțuri de supermarketuri.

    În cazul în care vor fi găsite nereguli, respectivul lanț de supermarketuri riscă amenzi sau chiar închiderea magazinelor.

    „Noi ne-am autosesizat în urma declaraţiilor medicilor de la spitalul Marie Curie şi văzând că este vorba de incriminarea fructelor am stabilit, împreună cu Ministerul Agriculturii, să demarăm nişte controale pe această direcţie, în special, în primă fază, în Argeş. Colegii din Argeş, la ora actuală, recoltează probe din lanţul de magazine existent acolo. Aceste probe vor ajunge astăzi în Bucureşti, la laboratorul naţional de referinţă. Până luni după-amiază, cel mai târziu marţi dimineaţă, vom avea un prim rezultat în urma acestor analize pe frunctele recoltate din Argeş. (…) Nu putem să perturbăm activitatea din magazine. Noi prelevăm probe pe loturile care considerăm că ne-ar putea ajuta în punerea unui diagnostic şi în funcţie de ce rezultate vom avea, la analize, vom stabili dacă extindem şi alte analize. (…) Dacă se găsesc nereguli, proprietarii riscă amenzi destul de mari şi se poate ajunge până la închiderea magazinelor”, a spus Andrei Butaru pentru Digi24.ro

    Riscul importurilor, sesizat public de ministrul Irimescu

    Ministrul agriculturii Achim Irimescu, oficialul care a sesizat riscul unui nivel periculos de pesticide în legumele și fructele de import, a demarat o campanie de supunere a acestor transporturi unor analize exacte. Totuși, legislația europeană limitează această acțiune la cel mult 10% din cantitățile ce intră în țară, cu posibilitatea extinderii acestor verificări doar când sunt probe pentru un risc dovedit. Într-o intervenție avută la România TV, ministrul Irimescu a atras atenția că atât timp cât nu există dovezi, orice fruct sau legumă sunt suspecte de un nivel periculos de pesticide sau de alte probleme.

    ”În mod cert, tot ce nu este verificat, este susceptibil de a avea pesticide peste limite. De fapt aceasta este problema că de fapt toate au pesticide, important este să fie pesticide de pe lista europeană a pesticidelor pe de o parte și pe de altă parte este foarte important ca autoritățile statului, recte ANSVSA să verifice limita acestor pesticide – dacă este depășită sau nu. Din păcate, în condițiile în care noi nu reușim să controlăm decât câteva procente din ceea ce intră în țară, sigur că nu ne putem pronunța de nici un fel”, a declarat Achim Irimescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial