• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Harta automatelor de lapte. Vezi de unde poți cumpăra lapte direct de la fermierii din județul tău!

    Gabriela Gimbășanu -

    Laptele crud, adica laptele provenit direct din ferme de vaci din România se comercializează prin automate și este foarte căutat ca o alternativă la laptele din supermarketuri.

    Pornind de la cererea consumatorului de a cumpără lapte de la ”țâța vacii”, fermierii au început să caute soluții care să le permită orășenilor să cumpere lapte direct de la poarta fermei, fără să fie nevoiți să se deplaseze efectiv în fermă. Așa au început să-și facă apariția începând cu anul 2008 automatele care comercializează lapte nepasteurizat adus direct din fermă. Deși la început aceste automate nu au avut efectul scontat, treptat, odată cu înființarea Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România, păstorită de fermierul ilfovean Cristian Lungu, aceste aparate sunt din ce în ce mai prezente în piețele din țară.

    Consumatorul este avertizat să fiarbă laptele înainte de consum

    ”Automatele de lapte ne permit o anumită independență, un depindem de procesator pentru a ne vinde producția de lapte din fermă, faptul că avem automate, avem posibilitatea de a vinde laptele direct la aparat, la un preț de 3,5 lei litrul, pe când cei care depind de procesator nu reușesc de multe ori să-și vândă laptele nici cu 0.70 bani/litrul. Așa că, din acest punct de vedere stăm foarte bine. Bineînțeles că lucrurile ar merge și mai bine dacă instituțiile abilitate ne-ar sprijini, nu ne-ar încurca cu controale și supracontroale, taxe și suprataxe. În ciuda tuturor controverselor, lapte din automat este bun de consum și crud, chiar dacă noi atenționăm cumpărătorul că, pentru siguranța lui ar trebui să fiarbă laptele înainte să-l consume”, a declarat Cristian Lungu, fermier ilfovean și proprietarul a patru astfel de aparate.

    Pot vinde laptele la automat doar cei care au vaci de lapte

    Nu de puține ori fermierii de bună credință, care au investit în acest gen de aparate, au susținut faptul că, în piețe și-au făcut apariția și automate de lapte aparținând unor oamenii care nu au nici o vacă în ogradă, în ciuda faptului că legislația este foarte clară și-au făcut apariția în piețele din țara așa numitele ”automate clandestine”.

    Tocmai de aceea, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra numărului de automate din lapte autorizate pentru funcționare de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, am încercat să facem o centralizare a acestor aparate avizate pentru funcționare în toate regiunile țării.

    1. Regiunea Nord-Vest

    Bihor – 13 automate de lapte înregistrate sanitar veterinar

    În județul Bihor, aparținând regiunii de dezvoltare Nord-Vest, sunt înregistrate sanitar veterinar un număr de 13 automate de vânzare a laptelui crud. Cele 13 automate aparțin unui număr de 5 investitori, astfel:
    – S.C Asociația Acțiunea Felix S.A deține 4 automate de lapte, două pot fi găsite în Oradea (Str. Eroului Necunoscut nr.2, Str. Războieni, nr.5), un alt automat poate fi găsit în localitatea Santandrei, nr.118 și un alt automat poate fi găsit în localitatea Sînmartin, în incita căminului Felix.
    – Întreprinderea individuală Merai Laszlo deține două automate de lapte, ambele se găsesc în Oradea, unul pe B-dul Decebal, nr. 120 și celălalt pe B-dul Dacia, în incinta Profi.
    – Societatea Vadagrad Logistic deține 4 automate de lapte pe raza județului Bihor repartizate astfel: un automat în localitatea Vadu Crișului la nr. 809, două automate în localitatea Alesd (magazinul Feldeniș, Feriana) și un automat în Oradea, amplasat pe strada Sovata, nr.50.
    – Societatea Lorerox deține un singur automat în orașul Marghita, amplasat pe Aleea Infanteriei, nr.1.
    – Persoana fizică autorizată Scurtu Florică deține 2 automate de lapte înregistrate sanitar-veterinar, ambele în orașul Marghita, unul pe Aleea Tineretului, nr.1 și celălalt pe Str. Crinului nr.1.

    Bistrița-Năsăud – 11 automate înregistrate

    În județul Bistrița-Năsăud sunt înregistrate la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului un număr de 11 automate destinate comercializării laptelui crud, la nivel de județ. Cele 11 automate sunt deținute de 4 societăți specializate în creșterea vacilor de lapte, astfel:
    – Peica Liviu deține 5 automate de lapte, toate amplasate în orașul Bistrița (Str. Cuza Vodă, nr.28, Str. Ștefan cel Mare, nr.3, Str. Florilor, nr.6, Str. General Grigore Bălan, nr. 9, Str. Iosif Vulcan, nr. 11).
    – Societatea Petrut Microferma Zootehnică, are amplasate 4 automate de lapte, toate în orașul Bistrița (Str. Axente Sever, nr.8, Str. Gării, nr.21, Str. Independenție, nr.8, Str. Gheorghe Șincai, nr.4).
    – Cordoș Gheorghe deține un singur automat, tot în orașul Bistrița, amplasat pe strada General Gheorghe Bălan, nr. 5.

    Clujul – 21 de automate de lapte

    Cele 21 de automate de lapte autorizate și avizate pentru funcționare de Autoritatea Sanitar-Veterinară. Acestea sunt deținute de 10 ferme și societăți care activează în sectorul zootehnic, cel de creștere a vacilor de lapte. Automatele autorizate se găsesc în orașul Cluj-Napoca, în Piața Mărăști, Piața Flora, Piața 1 Mai, în incinta magazinelor: Kaufland, SC Bizo SRL, Auchan, precum și în localitățile: Juncu Hergheliei, Juncu de Sus, Viișoara, Câmpia Turzii, Gilău, Gherla, Dej și Ciurila.

    Maramureș – 2 automate de lapte avizate pentru funcționare

    Conform datelor furnizate de ANSVSA, la nivelul județului Maramureș, sunt avizate pentru funcționare două automate de lapte, ambele se găsesc în orașul Baia-Mare, unul pe Str. Unirii, nr.14 și celălalt pe strada B-dul București, nr.144, care comercializează lapte crud de capră.

    Satu-Mare – 8 automate autorizate pentru vânzarea directă a laptelui crud

    La nivelul județului Satu-Mare sunt autorizate pentru funcționare 8 automate de lapte repartizate astfel: unul în localitatea Petrești, pe str. Principală, nr. 542, unul în localitatea Căpleni, pe str. Principală, nr. 383, unul în localitatea Decebal, la nr. 223, două în Satu-Mare (str. Aron Pumnul, nr. 24 și B-dul Lucian Blaga, nr. 153) unul în localitatea Gelu, pe str. Principală, nr. 199, unul în localitatea Tătărești, nr. 287 și ultimul în localitatea Negrești-Oaș, str. Victorie.

    2. Regiunea Centru

    Alba – 37 automate autorizate pentru funcționare

    Județul Alba se plasează în fruntea clasamentului în ceea ce privește numărul de automate repatizate în tot județului. Astfel că din cele 37 de automate, 8 automate sunt autorizate să funcționeze în orașul Alba Iulia, în Piața Cetății, pe calea Moților, B-dul Transilvaniei, nr.7 și nr.20, precum și str. Vasile Alecsandri, nr. 89, în Aiud sunt 5 automate autorizate, în Blaj tot 5 automate, în Sebeș sunt 10 automate, două automate în localitatea Petrești, 3 automate în Ocna Mureș, două automate în orașul Cugir, și câte un automat în Zlatna și Teiuș.

    Brașov – 6 automate de lapte autorizate

    Cele 6 automate de lapte avizate pentru funcționare se găsesc în Brașov în următoarele locații: Piața Astra Brașov, Piața Dacia și Complex Magnolia din Răcădău.
    Covasna- 26 automate înregistrate pentru vânzarea laptelui crud
    Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Covasna a înregistrat și avizat pentru funcționare un număr de 32 automate de lapte care funcționează pe raza județului. Automatele de lapte se găsesc în: Sfântul Gheorghe (Piața Kalvin, B-dul Gheorghe Bălan nr.31, str. Presei nr.5, str. Godri Ferency nr.19, Aleea Căminului nr. 7, str. Oltului nr.52, Piața Simeria Nouă), Târgul Secuiesc, Întorsura Buzăului și Covasna.

    Mureș – 31 automate înregistrate

    La nivelul județului Mureș DSV a autorizat pentru funcționare un număr de 31 automate destinate pentru vânzarea laptelui crud. Din totalul automatelor la nivel de judet, 16 se găsesc în orașul Târgu-Mureș (Piețele: Dacia, Armatei, Piața 22 Decembrie 1989, Piața 1848, Piața Cuza-Vodă, Diamant, Complexul Dacia). Se mai găsesc automate în localitățile: Sângiorgiu de Munte, Sângiorgiu de Pădure, Reghin, Luduș, Iernut și Târnăveni.

    Sibiu – 32 de dozatoare de lapte autorizate de DSV Sibiu

    În regiunea de Centru a țării, județul Sibiu se clasează pe locul doi, după numărul de dozatoare de lapte crud autorizate pentru funcționare de către Direcția Sanitar Veterinară Sibiu, cu un număr de 32 de automate. 10 automate sunt amplasate numai în orașul Sibiu (Piața Rahova, Valea Aurie, Vasile Ariton, str. Berzelor nr. 33, str. Părului nr.33) pe când restul de 22 de automate sunt repartizate în localitățile: Orlat, Fofeldea, Mediaș, Sebeșul de Jos, Șura Mare și Săliște.

    3. Regiunea Nord-Est

    Bacău – 21 automate avizate pentru comercializarea laptelui crud

    La 1 octombrie 2015, în județul Băcău aveau autorizație de funcționare 21 de dozatoare de lapte, repartizate pe întregul teritoriu al județului. Din totalul acestor automate, mai mult de jumătate se găsesc în orașul Bacău (14 automate), amplasate astfel: Str. Mărășești nr.98, str. Mihai Viteazu nr.4, str. Nicu Ene nr.1, str. Pieții nr.1 (hala lactate), str. Miron Costin nr.28, Piața Sud, Piața Miorița etc. Se mai găsesc automate autorizate în localitățile: Buhuși (2), Comănești (2), Onești (în incinta Kaufland și pe str. Oituz) și în Moinești, pe str. T. Vladimirescu nr. 208.

    Botoșani – 7 dozatoare de lapte înregistrate sanitar-veterinar

    În județul Botoșani sunt înregistrate sanitar-veterinar doar 7 automate de desfacere a laptelui crud, aparținând celor doi fermieri din județ care au investit în acest tip de echipament:
    – Cozma Viorel: 3 automate de lapte în orașul Botoșani: str. 1 Decembrie nr.58, str. Savenilor nr.29, str. Bucovina nr.21.
    – Paval Doinița: 4 dozatoare de lapte în orașul Botoșani: str.Primăverii, nr.35 D; str.Grivița, nr.35, str. Primăverii nr. 23, str.Calea Națională nr. 69.

    Iași – 11 automate avizate pentru vânzarea laptelui crud

    În data de 18 august 2015, la nivelul județului Iași erau înregistrate 11 dozatoare avizate de Direcția Sanitar-Veterinară care aveau ca destinație comercializarea lapte crud. Din totalul celor 11 dozatoare, un număr de 8 astfel de echipamente se găsesc amplasate în orașul Iași (str. V.Lupu nr.109 și nr.156, str. Olt nr.4, B-dul Alexandru cel Bun nr. 20, str. Cerna nr.2), iar restul de 3 automate se găsesc amplasate în localitățile: Tomești (magazinul Dovis SRL) și două automate în Pașcani (Piața Pașcani și str. Eugen Stamate).

    Neamț – 18 dozatoare de lapte autorizate

    La nivelul județului Neamț DSV-ul a autorizat pentru funcționare un număr de 18 automate de desfacere a laptelui crud. Din totalul acestora, 9 automate sunt amplasate în Piatra Neamț (Hala Orion, Piața Centrală (2), în incinta SC Bono Bissbiani SRL, complex Aurora, str. Progresului nr.42 (2), în incinta SC I&C Distribution SRL, str. Ștefan cel Mare), 7 dozatoare de lapte în Roman (Piața Ecaterina Teodoroiu, Piața Centrală, str. Sucedava, Hala Centrală, Piața Smirodava) și două automate sunt amplasate în Târgu-Neamț (str. Mihai Eminescu, B-dul Ștefan cel Mare nr.40).

    Vaslui- 11 automate de lapte autorizate pentru vânzare lapte crud

    În data de 19 octombrie 2015, la nivelul județului Vaslui erau înregistrate 11 dozatoare destinate desfacerii laptelui crud. Toate cele 11 dozatoare se găsesc amplasate în orașul Bârlad.

    4. Regiunea Sud-Est

    Brăila – 3 dozatoare de lapte avizate sanitar-veterinar

    Conform ultimei actualizări efectuată de DSV Brăila, la nivelul județului există doar 3 dozatoare de lapte avizate sanitra-veterinar, aparținând aceluiaș producător de lapte, societatea Bujoramilk și care se găsesc în orașul Brăila (str. Ghioceilor nr.8, str. Radu Negru nr.5 și str. Eremia Grigorescu).

    Buzău – 5 automate de vânzare a laptelui crud

    În 12 octombrie 2015, în județul Buzău erau avizate sanitar-veterinar un număr de 5 dozatoare de vânzare a laptelui crud, direct de la poarta fermei. 4 dozatoare sunt amplasate în orașul Buzău (Piața Crâng, Piața Centrală (2) și Piața Micro 5) și un dozator este amplsat în localitatea Pietroasele, în incinta magazinului Orizont Construct.

    Constanța – 7 dozatoare de lapte crud

    La nivelul județului Constanța, în 11 august 2015, erau înregistrate 7 dozatoare autorizate sanitar-veterinar pentru a vinde lapte crud. Patru automate sunt amplasate în orașul Constanța (Piața Agroalimentară Tomis III, Piața Agroalimentară km 4-5, Piața Agroalimentară CET, în incinta SC. Dumy SRL), două automate în Cernavodă (în incinta supermarketului Foișor și pe str. Dacia nr.6) și în Mangalia (în incinta magazinului SC Briel SRL).

    Galați- un singur automat de lapte autorizat sanitar-veterinar

    La 21 octombrie 2015, la nivelul județului Galați, Direcția Sanitar Veterinară a emis o singură autorizație de funcționare a unui automat de lapte crud, care este amplsat în orașul Galați, în incinta supermarketului Kaufland.

    Tulcea – 5 dozatoare de lapte autorizate

    La nivelul județului Tulcea sunt autorizate pentru funcționare un număr de 5 automate specializate în desfacerea laptelui crud. 4 automate sunt amplasate în orașul Tulcea (str. IL Caragiale nr.15, complex Diana, str. Porgoriilor-Complex Comercial) și un automat este amplsat în localitatea Măcin (str. 1 Decembrie 1965).

    Vrancea – nici un dozator de lapte

    De la începutul anului și până în prezent, toate cele trei societăți care dețineau autorizație pentru vânzarea laptelui prin automate au solicitat încetarea activității, astfel că, la nivelul județului Vrancea nici un automat de lapte nu mai deține autorizație de funcționare sanitar-veterinară.

    5. Regiunea Sud-Muntenia

    Argeș – un automat de lapte

    Direcția Sanitar-Veterinară a județului Argeș a emis o singură autorizație de funcționare pentru un singur dozator de lapte, ce este amplasat în orașul Câmpulung, în incinta Pieții Jurământului.

    Călărași- 3 dozatoare avizate sanitar-veterinar pentru vânzarea laptelui crud

    La nivelul județului Călărași se găsesc 3 automate autorizate pentru funcționare, toate amplasate în orașul Călărași: Piața BIG, hala lactate, Piața Centrală, Piața Cuza-Vodă.

    Dâmbovița – 6 automate de lapte autorizate

    La nivelul județului Dâmbovița sunt autorizate pentru funcționare un număr de 6 dozatoare, specializate în vânzarea laptelui crud, direct de la fermă. Două automate sunt amplasate în orașul Târgoviște (Piața 1 Mai), două automate în Găești, unul în Moreni și unul în Titu.

    Giurgiu – 3 automate de lapte 

    La jumătatea anului 2015, pentru județul Giurgiu, Direcția Sanitar-Veterinară, a înregistrat 3 automate de lapte. Toate cele trei dozatoare de lapte crud sunt amplasate în orașul Giurgiu, în Piața Centrală, în incinta supermarketurilor: Billa și Kaufland.

    Ialomița – 3 automate de lapte

    În județul Ialomița sunt autorizate sanitar-veterinar un număr de 3 automate de lapte, unul în Urziceni și două în Slobozia (Piața Agroalimentară și pe str. Ialomiței).

    Prahova – 15 dozatoare de lapte

    În județul Prahova sunt înregistrate un număr de 15 dozatoare de lapte avizate sanitar-veterinar. 9 dozatoare de lapte sunt amplasate în orașul Ploiești (în incinta Halelor Centrale (4), zona Aurora Vest(2), Piața 9 Mai, Piața Ploiești Nord (2), 4 automate în Câmpina (Piața Centrală, B-dul Carol 1 nr.2, str. Republicii nr.16, în incinta supermarketului Kaufland), un automat în localitatea Mizil și unul în Vălenii de Munte.

    6. Regiunea București-Ilfov

    București – 62 automate de lapte înregistrate sanitar-veterinar

    Conform ultimei actualizări de date, realizată de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentului, la data de 20 octombrie 2015, în București erau autorizate pentru funcționare un număr de 62 de dozatoare pentru vânzarea laptelui crud. Așa cum reiese din ”radiografia automatelor de lapte” realizată de Super-Hrana, în București sunt înregistrate cele mai multe automate de lapte, ceea ce ne conduce la ideea că bucureștenii sunt cei mai mari consumatori de lapte de vacă direct de la sursă. Un număr de șapte automate sunt amplasate pe raza sectorul 1, 13 automate se găsesc în sectorul 2, 22 automate sunt amplasate pe raza sectorului 3, 12 automate se găsesc în sectorul 4, 1 automat în sectorul 5 și 7 automate se găsesc amplasate în sectorul 6.

    Ilfov – 5 automate de lapte crud

    La 22 octombrie 2015, în județul Ilfov se înregistrau un număr de 5 automate de lapte autorizate sanitar-veterinar pentru funcționare. În orașul Pantelimon sunt amplasate două automate de lapte crud, ambele pe str. Sf. Gheorghe nr.20, 2 în Buftea, ambele în incinta magazinului SC INTERN CMI și un automat de lapte în Otopeni.

    7. Regiunea Sud-Vest Oltenia

    Dolj – 27 automate de lapte autorizate

    Județul Dolj numără 27 de automate de lapte autorizate sanitar-veterinar, din care 21 de dozatoare de lapte sunt amplasate în orașul Craiova (Piața 1 Mai, Piața Centrală, incinta Auchan, incinta magazinului La 2 Pași, Piața Brazda lui Novac, Piața Valea Roșie), trei automate în localitatea Băilești, două în Calafat și două în Segarcea.

    Gorj – 10 dozatoare de lapte autorizate

    La nivelul județului Gorj se întâlnesc 10 automate de lapte autorizate sanitar-veterinar, din care 6 automate sunt amplasate în orașul Târgu-Jiu (Piața Centrală, Piața 9 Mai), două în localitatea Motru (Piața Centrală), unul în Târgu-Cărbunești (str. Pieții) și unul în localitatea Bumbești.

    Mehedinți – 13 automate de lapte avizate sanitar-veterinar

    Conform datelor furnizate de cei de la ANSVSA, în județul Mehedinți au primit autorizație sanitar-veterinară un număr de 13 automate care comercializează lapte crud, 9 din aceste automate sunt amplasate în orașul Drobeta Turnu-Severin (piața Mircea, piața Crihala, piața Crișan), două automate sunt amplasate în Orșova, unul în localitatea Eselnița și unul în localitatea Corcova.

    Olt – 5 dozatoare de lapte

    La nivelul județului Olt sunt autorizate sanitar-veterinar un număr de 5 automate de lapte, din care 3 sunt amplasate în orașul Slatina (Piața Basarabi, Piața Zahana, str. Crișan nr.2) și 2 dozatoare în orașul Caracal (str. Ghr. Magheru nr.2 și str. Caracalla nr.39).

    8. Regiunea Vest

    Arad – 9 automate de lapte autorizate sanitar-veterinar

    La nivelul județului Arad sunt autorizate sanitar-veterinar un număr de 9 dozatoare specializate în comercializarea laptelui crud. În orașul Arad sunt amplasate 5 automate de lapte (str. Prutului nr.2, str. Ștefan cel Mare, nr.1, Piața Miorița, Piața Catedralei, Piața Alfa), 3 în localitatea Pecica și unul în Seitin.

    Caraș-Severin – 6 dozatoare de lapte crud

    În luna martie a anului curent, în județul Caraș-Severin erau autorizate sanitar-veterinar un număr de 6 automate de lapte. În Caransebeș sunt amplasate două automate de lapte (Str. Mihai Viteazu nr. 33, str. Ardeleanului), două automate în Reșița, un automat în Oltețu Roșu și unul în Băile Herculane.

    Hunedoara- 13 automate de lapte crud

    La nivelul județului Hunedoara se înregistrează un număr de 13 dozatoare de lapte crud autorizate pentru funcționare sanitar-veterinar. În orașul Deva sunt amplasate 4 automate de lapte, în Orăștie 3 automate, în Simeria 2 automate, în Hunedoara 2 automate, în Hațeg un automat și în Călan un automat.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”