Creșterea animalelor

Pajiști comunale închiriate de la Primărie: cine încasează subvenția în acest caz?

În urma solicitărilor primite din partea cititorilor Agrointeligența, am solicitat APIA să clarifice situația subvențiilor în cazul pajiștilor sau pășunilor închiriate de la Primărie. Mai exact, cine este beneficiarul sprijinului financiar scordat din fonduri europene.

În conformitate cu art.7 alin.(2) din Ordonanța nr.3/2015, în cazul pajiştilor comunale concesionate/închiriate în condiţiile legii de către asociaţiile crescătorilor de animale, beneficiarii plăţilor pot fi asociaţiile crescătorilor de animale sau fermierii, crrescători de animale. 

Asociaţia crescătorilor de animale întocmeşte un tabel centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociaţie, datele de identificare, codul de identificare al exploataţiei zootehnice din Registrul Naţional al Exploataţiilor, numărul de animale şi suprafaţa care revine pe fiecare membru al asociaţiei.

Calculul suprafeţelor aferente fiecărui membru se efectuează proporţional cu numărul de UVM deţinut de fiecare membru în parte la data de 1 martie a anului de cerere, asigurându-se cel puţin încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha, pentru suprafaţa concesionată/ închiriată de către asociaţie.

Centralizatorul se întocmeşte anual, se vizează de către primărie şi este prevăzut în anexa nr. 2. La acesta se anexează copia conform cu originalul a hotărârii adunării generale a membrilor asociaţiei crescătorilor de animale privind utilizarea fondurilor.”

Și fermierii în nume propriu pot participa la licitația cu condiția sa asigure încărcătură de minim 0,3 UVM/ha astfel că și ei pot încasa subvenție de la APIA.

(Răspuns APIA pentru Agrointeligența)


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


16 comentarii

 1. Am o intrebare , detin un numar de 800 de oii am facut parte din o asociatie a crescatorilor de animale pina anul trecut cind am fost anuntat ca nu mai fac parte din asociatie, acuma sunt amenintat ca voi fi scos de pe pasune , cum pot sa intru in regularitaate ? Avind in vedere ca aceasta asociatie de tip mafiot are contract cu peimaria pina in 2020 ? Va multumesc .

 2. BUNA ZIUA . CUM SE POATE LUA SUNVENTIE PE O SUPRAFATA DE TEREN IMAS INDEVALMASIE TRECUT IN TITLU DE PROPRETATE DAR NU SE STIE ZONA SI UNII CETATENI AU CONSTRUIT CASE PE ACEL TEREN SI NU AU ACTE IN REGULA , ALTII DETIN STINA DE CAPRE SI OI SI DIN CAUZA LOR NU SE POATE FACE O ASOCIATIE PTR A PUTEA CONCESIONA ACEL TEREN CRESCATORILOR DE ANIMALE SI A PUTEA BENEFICIA TOTI DETINATORII DE TEREN . CE-I CE DETIN CAPRE SI OI SPUN CA AU INTELEGERE VERBALA CU CATIVA CETATENI PTR A PASUNA . OARE ESTE CORECT CUM SE PROCEDEAZA ?

 3. Eu nu vreau sa am dreptul la subventie ca stiu ca nu am k primaria a incheiat contract cu asociatia nu cu mine dar sunt inscris in asociatie cu 45 capre si 70 oi asociatia nu ar trebui sa imi dea si mie dreptul la pasune?

  1. Ionut daca ai drept sau nu? Incerc sa-ti dau un raspuns cat mai corect pentru ca intrebarea ta este cam incalcita…..Sunt cateva aspecte legate de dreptul la subventie pe pasunea care apartine de primarii si administrate ce Consiliul local. Daca pasunea este concesionata de o asociatie din care faci si tu parte ca membru atunci depunerea documentatiei pentru acordarea subventiei o va face asociatie. Cum se impart banii sau daca membrii primesc ceva nu-i treaba mea. O alta situatie este ca primariile au incheiat contracte de inchiriere sau concesiune direct cu persoane fizice sau pesoane juridice.

 4. Pajistele aflate in domeniul public si/sau privat al primariilor sunt administrate de Consiliul local. Nu este nicio prevedere legala care sa oblige primariile sa dea spre concesioneze sau inchiriere pajistele.

  1. Comentati despre reglementari in Agricultura, va semnati “consultant” insa nu cred ca aveti pregatire in domeniul agricol.
   Primariile au organizat licitatii pentru inchiriere/concesiune inca de anul trecut, iar pasunile au fost inchiriate de persoane fizice, sau societati agricole sau societati comerciale sau asociatii de crescatori, in urma licitatiei.
   In virtutea carei legi? Ca jurist ce sunteti cu siguranta ca veti descoperi.
   Regards

  2. Habar nu ai ce vreau sa spun. Am pregatire agricola , oricum mult peste nivelul tau. Intrebarea Helgai era daca primaria este obligata sa concesioneze toata pajistea.Am vrut sa spun ca nu este o prevedere legala care obliga primaria sa concesioneze sau sa inchirieze. Cand s-au incheiat aceste contracte , tu poate stii ca de anul trecut. Nu este obligatoriu depinde de durata contractului.

 5. Ceva nu e in clar cu APIA noastra.Sau nu mai inteleg eu nimic,sau au luat-o razna de tot.De anul trecut ne canta intruna ca trebuie sa fii “fermier activ”pentru a beneficia de subventie pe pasuni,si cum asociatiile(26/2000)nu sunt decat reprezentant se solicita cooperativa sau grup de producatori.Asta devine patologic cu subventiile astea.Cred ca astia nici nu mai stiu ce tampenii arunca pe piata.

  1. Roth Rolf , nu sunt de profesie jurist, dar stiu ca asociatiile, ONG , fundatiile constituite conform OUG 26/2000 nu pot realiza acte de comert fiind non-profit. Probabil de aici a plecat si ideea ca subventiile trebuie acordate ,crescatorilor de animale constituiti in cooperative sau grup de producatori.Organizarea de cooperative sau grup de producatori nu se poat face chiar atat de simplu .Nici in Franta ele nu sunt constituite in fiecare comuna ci pe zone in functie de specificitate.

  1. Daca aveti concesionata direct, bineinteles ca beneficiati de subventii. Sunt primarii care nu au concesionat pajistea, crescatorilor de animale, desi acestia isi doresc. De ce oare?

Scrie un comentariu