Grâul durum, o cultură sensibilă la ger, dar care se vinde și cu 350 de euro/tonă
agrointeligenta.ro -În România, agricultorii nu se înghesuie să cultive grâu durum, deși cerere există pe piață, mai ales la extern, de teama gerului. Costurile de producție sunt în linii mari asemănătoare culturilor obișnuite de grâu, producția este în general mai mică, dar chiar și așa, pentru agricultori este mult mai rentabil să semene grâu durum pentru că prețurile obținute sunt semnificativ mai mari. În anii când nu există ofertă pe piață, prețul unei tone de grâu poate ajunge și la 350 de euro, după cum susțin fermierii prezenți deja pe acest segment.
Recolta internă merge în mare parte la export, deoarece România nu dispune de mori speciale care să macine această varietate de grău, cu o singură excepție, o unitate de procesare din Sibiu. Așa se face că grâul românesc pleacă la export ca materie primă și se întoarce înapoi în țară sub formă de făinuri speciale (pentru pizza, macaroane, amestecuri etc.) la prețuri pe măsură.
Cerere mare pe piața externă
Gheorghe Lămureanu este un agricultor cunoscut din Constanța care de-a lungul timpului a încercat mai multe culturi ‘’neobișnuite’’ pentru mulți fermieri (n.red.- coriandru, muștar etc). Grâu durum a cultivat de mai multe ori, ultima dată a fost acum patru ani când din cauza gerului a pierdut 20%-25% din densitatea plantelor pe fondul temperaturilor mici, care au ajuns și până la minus 25 de grade Celsius în luna februarie. Chiar și așa se declară mulțumit de profitul obținut de pe urma acestei culturi.
Agricultorul spune că există cerere mare pentru grâul durum pe piață, care se vinde la un preț foarte bun. El, de exemplu, a lucrat cu o firmă franceză care i-a adus sămânța, a monitorizat cultura în fiecare lună și i-a achiziționat și toată producția. Pentru tona de grâu a primit 370 de euro, din care 20 de euro au fost costurile pentru depozitare, în condițiile în care în linii mari cheltuileile pentru înființarea unui hectar de grâu durum sunt similare celor în cazul unei culturi obișnuite. E drept, însă, că sămânța este un pic mai scumpă, recunoaște Lămureanu.
După experiența din ultimul an, când a rămas cu stocuri de circa 1.400 de tone de grâu, iar prețul a scăzut de la 194 de euro tonă la 150 de euro, în prezent, fără să se întrevadă perspective de revenire prea curând, Lămureanu se gândește din nou să cultive grâu durum, care oricum este mai rentabil.
”Producția la hectar poate ajunge în cazul soiurilor bune și la cinci tone, care dacă se vând cu 270 de euro /tona, prețul în anii obișnuiți, tot obții mai mult”, spune profesorul universitar doctor Mihai Berca, fondatorul Agrovet, care și el a semănat de-a lungul anilor grâu durum. Producția a vândut-o la export, pentru că în România nu există cumpărători, din moment ce nu avem mori speciale pentru măcinarea acestui soi de grâu.
”Costurile de producție sunt la fel ca la celelalte soiuri, nu sunt diferențe foarte mari. În cazul grâului durum, recolta este mai mică la ha, însă în anii când nu este ofertă pe piață prețul ajunge și la 350 de euro/tonă. Eu am dat 400 de tone la export, ar fi extraordinar dacă s-ar procesa în țară grâul, pentru că făina pe care o luăm din afară este mult mai scumpă”, declară profesorul Berca.