• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se încearcă reintroducerea cotelor de lapte în UE?

    agrointeligenta.ro -

    Eliminarea cotelor de lapte în aprilie anul trecut, la pachet cu embargoul impus de Rusia produselor din UE, au făcut ca prețul laptelui să ajungă la un nivel cu mult sub costurile pe care fermierii le au cu producția. În acest context, Consiliul European al Laptelui a venit cu un program care, așa cum au observat și mulți dintre liderii agricoli din UE, ar putea însemna, într-o formă neoficială, reintroducerea cotelor.

    Programul dezvoltat de Consiliul European al Laptelui se numește ”Program pentru Responsabilitatea Pieței (Market Responsibility Programme – MRP)” și ar urma să aibă ca și scop principal impunerea unor limite în ceea ce privește cantitatea de lapte produsă în această perioadă extrem de dificilă de pe piața europeană.

    Conform propunerii Consiliului European al Laptelui, limitele de producție în ceea ce privește cantitate de lapte ar urma să fie impuse printr-o serie de taxe adresate fermierilor care produc mai mult decât limitele impuse. Propunerile Consiliului ar urma să fie aplicate pe întreg teritoriul Uniunii Europene și în cazul în care criza laptelui persistă, limitarea producției ar urma să se facă proporțional cu amploarea pe care o poate lua criza din sectorul laptelui.

    Cooperativele irlandeze se opun acestui program

    Nu toată lumea este însă de acord cu limitarea producțiilor. Astfel, cum au văzut programul, cooperativele irlandeze au anunțat că se opun reintroducerii cotelor de lapte ”pe ușa din dos”. Fermierii irlandezi consideră că o astfel de măsură nu ar face altceva decât să împingă în Europa lactatele din America sau Noua Zeelandă.

    ”Consiliul European al Laptelui include 15 organizații de fermieri din întreaga Uniune Europeană și-a propus să reintroducă cotele de lapte pe ”ușa din spate”. Cooperativele din Irlanda își mențin ferm poziția vizavi de reintroducerea cotelor de lapte sub oricare formă. O acțiune unilaterală a UE de a limita producția de lapte va deschide ușa pentru fermierii din Noua Zeelandă și din SUA care își vor împinge produsele înainte, lăsând fermierul european în spatele pieței. Propunerea nu face aticeva decât să nu recunoască avantajul competitiv pe care statele membre, cum ar fi Irlanda îl posedă în producția de lapte, și se încearcă să se țină în frâu o industrie care acum se luptă să ajungă la adevărata ei potențial”, a declarat pentru agriland.ie Eamon Farrel, director executiv al structurii care reprezintă cooperativele din Irlanda.

    Potrivit acestuia, Consiliul European al Laptelui nu vrea să recunoască ineficiența măsurilor bazate pe ofertă, în absența unor măsurilor mai cuprinzătoare, așa cum erau ele aplicate anterior pe teritoriul UE. Este vorba de nivelurile de intervenție puternice, tarifele ridicate la import și restituiri la export, măsuri care și-au devedit eficiența de-a lungul anilor.

    Din România, lucrurile sunt mai clare: ce țări au interese să reintroducă aceste cote?

    Dacă fermierii irlandezi se opun acestei măsuri pe piața laptelui, în România, posibilitatea reintroducerii cotelor de lapte nu este exclusă.

    ”Discuții depre reintroducerea cotelor de lapte au avut și înainte să le desființeze. Dar de când a fost introdus embargoul cu Rusia nu le mai convine. Și mai ales că piața Chinei nu absoarbe atât de mult. Polonia le-a cam luat caimacul la francezi și la nemți. Este o lume condusă de francezi și de nemți. Ce pot să vă spun? Depinde de Italia, ea a spart cotele. Pentru că Italia avea necesar de lapte vreo 28 de milioane de tone pe an și avea cotă vreo 12 milioane. Jumătate din partea de vest a Ungariei vindea laptele în Italia și sudul Germaniei vindea laptele tot în Italia. Ei au făcut lobby să se desființeze cotele pentru că voiau să își producă laptele lor. Acum este posibil să reintroduci cotele, dar pe ce bază? Pot să spună: ok noi ne-am dezvoltat fermele în Italia și dacă ne dați nouă 30 de milioane de tone pe an băgați cotele”, a declarat săptămâna aceasta Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL.

    Negociază cei mai puternici

    Astfel, potrivit președintelui APRIL, în acest moment ”negociază cine are mușchii mai puternici”. ”Și noi avem 2 europarlamentari români în Comisia de Agricultură, dacă ei știu să facă dealer-urile cu ceilalți europarlamentari din celelalte țări, da. Dar cum văd eu cum merge politicul și pe intern și pe extern nu ne afectează pe noi. Dacă dânșii vor o relație bună cu noi, putem cumpăra mai mult lapte iar cumpărând mai mult lapte cererea este mai mare și prețul fermierilor se dezvoltă. Și dacă autoritățile din România înțeleg să fie români și când vine camionul din Polonia, Ungaria să știe să îi facă niște analize din acelea de vreo 7-8 zile, atunci câștigăm piața românească. Dacă nu, pot face orice, să introducă cotele. Mai mult îmi e teamă de embargoul cu Rusia și ce se întâmplă cu Turcia care vor să vină în România, deci factorii care influențează piața laptelui sunt foarte mulți și complecși”, a mai spus Dorin Cojocaru.

    Foto: www.abc.net.au


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă