• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dialogul surzilor: Fermierii nu scapă de ”blestemul” arendei pe MINIM 10 ani la accesarea fondurilor europene pe 2016

    agrointeligenta.ro -

    Condiția arendei obligatorie pe MINIM 10 ani pare să îi bântuie pe fermierii români care vor să acceseze fonduri europene prin PNDR 2014-2020. Deși anul trecut s-a dus o adevărată luptă pentru a îndupleca autoritățile să elimine acest criteriu de eligibilitate din cele mai accesate submăsuri, spre surprinderea posibililor beneficiari, dar și a firmelor de consultanță, prevederea a rămas în noua variantă consultativă a Ghidului Solicitantului pentru Submăsura 4.1 – Investiţii în Exploataţii Agricole.

    aredna minim 10 ani

    ”Numeroşi solicitanţi ai Submăsurii 4.1 – Investiţii În Exploataţii Agricole au reclamat faptul că nu pot asigura un interval contractual de 10 ani de la momentul depunerii cererii de finanţare. Cei mai mulţi proprietari agricoli rămân reticenţi la un asemenea termen, optând pentru o marjă cât mai redusă a perioadei de arendare; ori nu mai prezintă disponibilitatea încheierii unor noi acte adiţionale de prelungire a contractelor din varii motive: semnarea (relativ)recentă a acestora, şi imposibilitatea revenirii pentru modificarea lor; stabilirea domiciliului în localităţi îndepărtate / alte state etc. Există totuşi un nivel mai ridicat al disponibilităţii în vederea extinderii perioadei contractuale, condiţionat însă de menţinerea criteriului mai accesibil (5 ani de la finalizarea proiectului), impus în ghidurile (ex)măsurii 121 . Această condiţie poate fi de altfel îndeplinită cu succes, o serie de contracte încheiate anterior pe 10 ani putând acoperi în prezent intervalul cumulat al implementării proiectului (1-2 ani), şi al monitorizării post-proiect (5 ani)”, ne-a semnalat Vlad Anastasiu, consultant în cadrul Expert Fonduri Structurale SRL din județul Tulcea.

    Citiți și: Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, desființează aberația ”10 ani contract de arendă pentru fonduri europene”

    ”Este o condiție nerealistă care blochează un proiect încă din faza analizei privind eligibilitatea lui. Au fost nenumărate semnale, inclusiv din partea organizațiilor de fermieri pentru reducerea acestei perioade minime, însă arenda de minim 10 ani figurează în varianta consultativă a Ghidului”, ne-a mai spus consultantul, arătând că o arendă obligatorie pentru accesarea fondurilor europene ar trebuie să fie de cel mult 8 ani. ”Ar fi vorba de 7-8 ani, în funcție de tipul proiectului. Vorbim de un an sau doi pentru implementare, apoi de încă cinci ani pentru perioada post implementare, cuprinsă și în contractul de finanțare”, explică Anastasiu.

    Specialistul tulcean a arătat că această condiție de eligibilitate nu se justifică nici prin faptul că, în prezent, există contracte de arendă care se pot denunța unilateral de către părți, adică pot înceta în orice moment, fără a fi nevoie de proceduri complicate sau de acțiuni în instanță.

    Anul trecut, Agrointeligența a semnalat pentru prima dată problema arendei de minim 10 ani ca și condiție de eligibilitate la accesarea fondurilor europene. Prevederea a nemulțumit și Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România care a criticat public această ”piedică” din PNDR. Ulterior, situația părea că s-a rezolvat după ce din circulara AFIR de verificare a eligibilității proiectelor a dispărut ”pragul” la arendă. ”Au fost totuși cazuri în care proiecte au fost declarate neeligibile pe acest criteriu, iar acum, dacă noile Ghiduri vor fi adoptate în această formă, este clar că nimeni care nu are contract de arendă valabil 10 ani nu va avea proiect declarat eligibil pe Submăsura 4,1”, spune Vlad Anastasiu.

    Citiți și:

    O condiție aberantă BLOCHEAZĂ accesarea fondurilor europene pentru fermierii cu teren în arendă. Prețul contractelor va exploda! – UPDATE


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!