O condiție aberantă BLOCHEAZĂ accesarea fondurilor europene pentru fermierii cu teren în arendă. Prețul contractelor va exploda! – UPDATE
Gabriela Gimbășanu -Accesarea fondurilor europene pentru agricultură în 2015 se dovedește imposibilă pentru cei mai mulți fermieri din România. Potrivit informațiilor Agrointeligența, o modificarea strecurată în criteriile de eligibilitate îi scoate ”din schemă” pe 99% dintre solicitanții care lucrează pământ în arendă, adică pe cei mai mulți fermieri!
Până în acest moment, doar două sunt submăsurile din PNDR 2014-2020 au fost deschise, iar fermierii au fost invitați să depună proiecte pentru a accesa banii europeni. Problema o reprezintă, însă ghidul solicitantului pentru ”Modernizarea exploatațiilor agricole” și ”Instalarea tinerilor fermieri”, documente elaborate din birou, întrucât nu reflectă realitatea cu care se confruntă agricultorii. Astfel, pentru a se încadra în condițiile de eligibilitate, beneficiarii trebuie să facă dovada că au teren luat în arendă pe cel puțin 10 ani de la momentul depunerii proiectului.
UPDATE: În Ghidul Solicitantului pentru Măsura 112 – ”Instalarea tinerilor fermieri” din PNDR 2007-2013, publicat în mai 2012, perioada valabilitatea minimă pentru un contract de arendă era de 5 ani de la depunerea cererii de finanțare, în conformitate cu legislația națională (a se vede captura de mai jos). O situație similară se întâlnește și de la ”Modernizarea exploatațiilor agricole”, ceea ce înlătură orice dubiu că modificarea a fost făcută fără vreo informare a fermierilor și fără a motiva public necesitatea ei.
Extras din Ghidul Solicitantului – Măsura 112 – PNDR 2007-2013
O aberație, spun fermierii mici și mijlocii, care declară că un contract de arendă se încheie pe 5 ani, cel mult 8, proprietarii fiind, în mare parte, persoane mai în vârstă care preferă să poată renegocia costul pământului la un interval mai mic de timp. Singurii care se încadrează fără probleme în condițiile impuse pentru accesarea fondurilor nerambursabile sunt, însă, fermierii mari, care au luat teren de la stat, prin ADS, pe perioade zeci de ani.
Pentru a ilustra mai bine paradoxul noilor condiții de eligibilitate, Agrointeligența a stat de vorbă cu unul dintre fermierii care s-au trezit scoși din jocul fondurilor europene de modificarea făcute ”pe tăcute” de către cei care au ticluit ghidurile solicitantului în așa fel încât să restrângă cât mai mult accesul agricultorilor cinstiți. Și veți vedea de se spunem acest lucru.
Bogdan Axon este un tânăr fermier din Gorban, județul Iași, care a așteptat trei ani să aplice pentru fonduri europene. ”În primul PNDR nu am reușit să mă încadrez la nici o măsură, eram un fermier mai micuț. Am zis că odată cu noul program a venit și timpul meu să iau o feliuță din marele tort oferit de Uniunea Europeană. De la începutul lui 2015 am consultat vreo trei firme, care să mă ajute cu elaborarea proiectului și toate trei mi-au spus același lucru, că trebuie să așteptăm ghidul. Mult așteptatul ghid a fost publicat pe 25 martie și firma de la care vroiam să cumpăr utilajul m-a direcționat către o societate serioasă de consultanță”, a declarat pentru Agrointeligența, Bogdan Axon.
Fermierul ieșean avea în plan să își cumpere o combină din fonduri europene prin submăsura ”Modernizarea exploatațiilor agricole” și, cu acest gând, i-a prezentat consultantului situația fermei sale de 97 de hectare de teren agricol.
În urma evaluării, reprezentantul firmei de consultanță i-a spus tânărului fermier că va putea obține 60 de puncte. “În afară de acest punctaj, zic eu bunicel, consultantul mi-a spus și ce include acest proiect: trebuie să aduc bilanțul contabil depus pe ultimii 3 ani și tabel centralizator semnat de primărie cum că am contracte de arendă semnte pe 10 ani de la momentul depunerii”, a spus Bogdan, despre principalul motiv pentru care consideră că fermierii mici nu vor reuși să acceseze banii europeni.
Cum arată condițiile în cele două ghiduri
Tânărul fermier din Gorban susține că este aproape imposibil să convingi oamenii să semneze un contract de arendă pe 10 ani.
“Eu tocmai am reînoit contractele de arendă și abia am reușit să conving oamenii să-mi semneze contractele pe 8 ani. Cum să fac să conving eu oamenii cu care lucrez, să renegociez contractul de arendă și să-l facem pe cel puțin 10 ani. În mod cert, trebuie să îmi iau și o marjă de eroare astfel că ar trebui să le spun oamenilor mei să semnăm contractele pe 11 ani. Eu lucrez pământul unor oamenii în vârstă, cum să-mi semneze mie pe 10 ani, când ei îmi spun că și la 5 sau 8 ani, nu cred că mai apucă să se bucure de ce le ofer eu prin contract. Impunerea de 10 ani de arendă este o măsură care nu face altceva decât să limiteze accesul micilor fermieri la banii europeni. Pe vechiul program, din ce îmi aduc eu aminte se impuneau 5, maxim 8 ani”, ne-a mărturisit agricultorul din Gorban.
Contracte ”ajustate” pentru accesul la banii europeni
Această modificare prezentă în noile ghiduri îi determină pe alți arendatori, ceva mai inventivi, să recurgă la practici neortodoxe. ”Sunt în comună la noi arendatori care au scris pe contract 5 ani și au lasat spațiu și după ce omul a semnat cu bună știință, când a ieșit pe usă, au modificat și au pus un unu în față. Eu nu vreau să fac astfel de ilegalități, am fost cinstit de la început cu cei de la care am arendat, nu o să mă pretez acum la astfel de practici”, a spus fermierul.
Prețul arendei va exploda
Chiar dacă le va oferi proprietarilor condiții mai mult decât avantajoase, ieșeanul susține că nu va putea să convingă decât 60% dintre ei să refacă acel contract de arendă pentru 10-11 ani. ”Eu, astăzi, prin contract le ofer 650 kilograme de grâu la hectar și m-am oferit din propria inițiativă să plătesc și impozitul celor de la care am arendat pământul. Anul trecut, pentru că a fost un an bun, am dat oamenilor 700 de kilograme la hectar din propria inițiativă, fără să mă oblige nimeni. În mod cert, dacă mă duc să renegociez contractele de arendă cu cei de la care am luat terenul agricol costurile arendei vor crește, astfel că oamenii îmi vor pune condiții și cel mai probabil îmi vor cere să cresc cantitatea oferită, de la 650 kilograme la cel puțin 1.000 de kilograme”, a vorbit, agricultorul despre modul în care condițiile pentru fonduri europene vor conduce la o explozie la prețul arendei.
Cât despre planul lui Bogdan Axon de a-și cumpăra propria combină, acesta va trebui să mai aștepte: fermierul s-a declarat învins de de sistemul birocratic. ”În situația aceasta, eu nu pot renegocia contractele de arendă. Nu îmi rămâne decât opțiunea să renunț la accesarea fondurilor europene. O să îmi continui activitatea și voi plăti chirie ca să vină cineva să îmi recolteze. Voi contiuna să plătesc impozitele la stat ca și până acum, deși simt că cei care ar trebui să facă ceva pentru noi, ne pun bețe în roate”, a declarat, plin de amărăciune, agricultorul.
În final, rămâne întrebarea firească cu privire la motivul pentru care cineva, dintr-un biroul de la MADR sau de la AFIR, a simțit nevoia să introducă o condiție de eligibilitate ce nu are nimic în comun cu agricultura românească și care, așa cum a estimat și fermierul ieșean, va conduce la un val de scumpiri pentru terenul arendat în România.