• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Agrometeo 19 – 25 februarie:Vreme mai caldă decât în mod obişnuit pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Care este stare culturilor!

  agrointeligenta.ro -

  Meteorologii anunță că în intervalul 19 – 25 februarie se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale în cea mai mare parte a ţării, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), local în zonele nordice, vestice și centrale, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.

  Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2…12°C, valori mai ridicate cu 1…13°C comparativ cu mediile climatologice, în toate zonele de cultură.

  Temperatura maximă a aerului se va situa între 2…19°C, la nivelul întregii ţări.

  Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -5…10°C, în majoritatea regiunilor agricole.

  Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe majoritatea suprafețelor agricole. Izolat, în vestul Moldovei se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  În general, regimul termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit va determina o evoluţie normală a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, în majoritatea regiunilor agricole. În zonele depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei se va continua repausul biologic.

  La culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%), iar la cele înfiinţate după 20 octombrie 2015, răsărirea şi apariţia frunzei a treia (15-100%).

  În sudul, sud-estul, estul, centrul şi vestul ţării, rapiţa înfiinţată în epoca optimă îşi va continua faza de înfrunzire (6 15 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie. Speciile pomi-viticole îşi vor continua repausul biologic în toate plantatiile. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică, îndeosebi din jumătatea de sud a ţării, va fi posibilă înregistrarea fazei de umflare a mugurilor de rod, în special la soiurile pomicole timpurii de sâmburoase.

  Condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon (arături, fertilizări faziale, tăieri în vii şi livezi, etc.), în majoritatea regiunilor agricole.

  Recomandările specialiștilor:

  -Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
  -Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (aplicarea de îngrăşăminte organice, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire şi regenerare);
  -Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate;
  -Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum a evoluat numărul de familii de albine la nivelul României, în ultimii ani Soia versatilă și productivă de la RWA România PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2021. MADR: Data la care începe depunerea cererii unice de plată! Confruntare în Instanță între oieri și conducerea MADR și a ANZ, la început de an! Hectare întregi de grâu răsărit, distruse de o turmă de oi!