• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 25 de lei/ha – abonamentul pe care fermierii îl vor plăti pentru terenul udat de reţeaua de irigaţii a statului

    agrointeligenta.ro -

    În baza noii Legi a irigațiilor, statul urmează să introducă un abonament anual pentru irigații. Aceasta ar urma să intre în vigoare de anul viitor și va însemna că fiecare fermier va plăti 25 de lei pentru fiecare hectar cultivat, udat de reţeaua de irigaţii a statului, potrivit informațiilor prezentate de Digi24.

    Banii pe care statul îi va strânge de la agricultori vor fi folosiţi la modernizarea sistemelor de irigaţii vechi de peste 40 de ani. Iar în anii următori, dacă există surplus, s-ar putea extinde reţeaua de irigaţii.

    Abonamentul pentru irigaţii va fi plătit de fermieri direct sau le va fi reţinut din subvenţiile anuale. Câte 25 de lei pentru fiecare hectar pe care există conducte de irigaţii. Spre exemplu, pentru o fermă cu o suprafaţă de o mie de hectare, factura se ridica la 25.000 de lei.

    „Fermierii nu vor mai achita nicio altă prestaţie decât energia pentru livrarea apei şi apa pentru irigaţii. Toate reparaţiile şi costurile intră în atribuţiile ANIF-ului şi vor fi completate cu sume de la bugetul de stat”, spune Florin Ionuţ Barbu, director Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

    De această măsură vor beneficia cei care au teren cu acces la sistemul de irigaţii deţinut de stat. Sunt aproape 830 de mii de hectare reabilitate. Cu banii strânşi şi fondurile de la buget, autoritaţile vor să refacă şi restul canalelor de irigaţii, care se întind pe alte aproape 700 de mii de hectare. Fermierii spun că plătesc, doar dacă sistemele sunt funcţionale.

    „Acolo unde funcţionează să se aplice şi acest abonament, ştiu că dânşii puseseră condiţia ca acolo unde sunt sisteme de irigaţii, în acel perimetru, să se plătească abonament. Nu sunt de acord pentru că nefuncţionând să nu beneficieze de niciun serviciu”, a declarat Laurenţiu Baciu, directorul Ligii Producătorilor Agricoli.

    Anul trecut, noua lege a irigațiilor a fost explicată public de către secretarul de stat Daniel Botănoiu  care a adus în discuție și abonamentele pe care fermierii trebuie să le achite anual. ”Și ca o noutate aș menționa acele abonamente. Fermierii vor trebui să plătească 20 de lei pe hectar, sumă plătită anual, fie că au terenurile pentru irigații sau pentru desecări. Practic este mai puțin decât un pachet de țigări. Acestă sumă este plătită ca să putem să aducem această apă tot timpul la dispoziția producătorilor și să nu mai luăm avansul de la fermieri așa cum se întâmpla în trecut când se încheiau acele contracte și se complicau lucrurile. Ca atare am intervenit cu această măsură care considerăm noi că este una europeană. Și francezii, portughezii și spaniolii o au. Deci nu am inventat noi apa caldă sau mersul pe bicicletă ci am căutat o măsură europeană pe care să o adaptăm la condițiile secifice ale României”, spunea secretarul de stat în octombrie 2015.

    Abonamentul pentru irigații este inclus și într-un proiect de act normativ postat pe site-ul MADR și care vrea să modifice Hotărârea Guvernului nr. 1872/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, inclusiv cu prevederea ca:

    ”Tariful de livrare a apei pentru irigaţii va acoperi costul apei, costurile de transport al apei de la sursă sau la priză la punctul de livrare a apei pentru irigaţii, prin intermediul infrastructurii de irigaţii din domeniul public şi domeniul privat al statului, aflată în administrarea Agenţiei. Costurile de transport includ cheltuielile cu energia electrică şi termică pentru pomparea apei. Tariful de livrare a apei pentru irigaţii nu cuprinde costurile de exploatare, întreţinere şi reparaţii, care se acoperă din abonamentul pentru irigaţii şi/sau fonduri ale Agenţiei. Sumele încasate din tariful de livrare a apei pentru irigaţii şi rămase neutilizate la finele anului se reportează în anul următor.

    Elementele de calcul ale tarifului de livrare a apei pentru irigaţii se calculează pe unitatea de volum de apă livrată de furnizor la punctul de livrare a apei pentru irigaţii şi se aprobă prin ordin al ministrului.”


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!