• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Top 7 cele mai profitabile culturi în sere și solarii

    agrointeligenta.ro -

    O listă cu cele mai profitabile culturi de legume în solar este de mare ajutor celor care vor să înceapă o afacere în agricultură. Investiția într-un solar de 1.000 de metri pătrați se ridică la circa 10.000 de euro și poate asigura unei familii o sursă decentă de venit și un profit de circa, ne spune Gheorghe Vlad, legumicultor cu multă experiență din bazinul Vidra-Dărăști, județul Ilfov. Producătorul, printre puținii care au reușit să coaguleze o asociație de producători care a intrat în supermarketuri, știe bine care sunt legumele care se vând cel mai ușor și care își păstrează un preț bun tot timpul anului, așa că ne-a ajutat să realizăm un top 7 al celor mai profitabile culturi pentru sere și solarii.

    Legumele la solar care aduc cel mai mare profit:

    solarii de legume

    Roșiile cherry sunt cele mai profitabile

    Principalul motiv pentru care roșiile cherry i-au venit prima dată în minte legumicultorului din Ilfov este acela că cererea este în creștere, așa că vânzările merg excelent și vara și iarnă. Bineînțeles că prețurile sunt mai mari în sezoanele reci, dar pentru a produce, legumicultorii trebuie să investească serios în încălzirea spațiilor protejate. Roșiile cherry prezintă avantajul că sunt ușor de întreținut și se poate obține o producție frumoasă care este ușor vandabilă pe piață datorită aspectului comercial extrem de apreciat de consumatori. Pe perioada iernii un kilogram de roșii cherry ajunge și la prețul de 15 lei, iar vara prețul cu greu scade sub 7 lei pe kilogram.

    ”Pe primul loc aș pune roșiile cherry care, în ultima perioadă de timp au început să fie cultivate și de fermierii din România. Astfel, până acum un an sau doi, singurele astfel de roșii erau aduse din Spania sau Grecia pe piața românească, dar se găsesc și produse pe pământ românesc. Acest soi de roșii este mult mai dulce și mai practic decât roșia clasică, fiind de două-trei ori mai scump decât tomata obișnuită indiferent de sezon”, a declarat pentru Agrointeligența Gigi Vlad, legumicultor din localitatea Vidra-Dărăști, județul Ilfov.

    Tomatele de culoare galbenă aduc profit în solar

    Această varietate de roșii capătă teren în rândul cultivatorilor de tomate din România, fiind pe placul consumatorilor. Ca și în cazul tomatelor roșii de tip cherry, cele galbene te pot ajuta să obții o producție bunicică.

    ”Indiferent că ne referim la cele de tip cherry sau la cele obișnuite de culoare galbenă, fără doar și poate această cultură este una profitabilă. Consumatorii caută acest tip de roșii datorită aspectul lor, fiind extrem de bune pentru cei cărora le place să consume o salată care conține mai multe culori. De asemenea, gustul roșiilor galbene este puțin diferit de cel la tomatelor roșii, fiind puțin mai acrișor și mai aromat. Cultura de tomate galbene este o cultură extrem de profitabilă, pentru că prețul de cele mai multe ori îl depășește pe cel al tomatelor cherry de culoare roșie”, a spus producătorul de legume din Vidra-Dărăști.

    Dovlecelul, între culturile profitabile în solar

    Este o cultură destul de ignorată de foarte mulți grădinari în primul rând pentru faptul că ocupă foarte mult spațiu în solar, iar producția obținută, cred unii, nu ar fi prea însemnată. Totuși Gigi Vlad este de părere că dovlecelul începe să fie din ce în ce mai căutat și din acest motiv tot mai mulți legumicultori se vor întoarce la această legumă.

    ”Dovlecelul a urcat foarte mult în cerere de câțiva ani. Cu toate acestea, sunt destul de puțini cei care aleg să cultive dovlecel în solar, în special pentru faptul că ocupă destul de mult spațiu. Cei care pun dovlecei în solar sunt foarte câștigați, pentru că pe timp de iarnă, în lipsa altor legume românești proaspete așa cum este ardeiul, dovlecelul este o variantă extrem de bună căutată de gospodine. Inclusiv proprietățile pe care le are dovlecelul au început să fie promovate și acest produs pe perioada iernii se vinde foarte bine, mai ales dacă este românesc. În general, prețul în magazin ajunge la 6-7 lei kilogramul, iar producția este destul de bună. Există pe piață și variante de hibrizi timpuri și cu rezistență mai mare la ger, deci dovlecelul este o cultură numai bună de înființat în solar și care îți poate aduce venituri bunicele”, a vorbit legumicultorul, despre importanța acestei legume în solar.

    Gulia se cultivă cu profit în solar

    Gulia este cultivată pentru tulpina tuberoasă ce poate fi utilizată atât în stare proaspătă la salate, cât și prin procesare termică, ca legumă de bază în diferite preparate culinare. În ceea ce privește această legumă se întâlnesc mai multe varietăți de culoare de la verde-gălbui și până la violet. Gulia este extrem de recomandată persoanelor care suferă de diabet, pentru că, consumată în stare proaspătă, contribuie la reglarea glucozei în sânge, iar cum numărul diabeticilor este într-o continuă creștere și cererea pentru acest tip de legumă este una crescută.

    ”Dintre toate legumele, cele mai spectaculoase creșteri în ceea ce privește suprafața cultivată se înregistrează la gulie. Tot mai mulți fermieri mizează pe această cultură care în solarii se înființează intercalată printre rândurile culturilor de bază (tomate, castraveți) sau poate fi ea însăși cultură de bază. În general, cultura de gulie se înființează din răsaduri pregătite din timp. Gulia se solicită permanent și iarna și vara fiind utilizată în special la salate”, a precizat cultivatorul de legume.

    Tomatele din soiul Prekos, rentabile în solar și sere

    Cele mai cu ”moț” tomate din piață sunt și cele mai căutate. Legumicultorii mizează an de an pe soiul bulgăresc Prekos atunci când vine vorba de roșiile cultivate în solar, asta și pentru că cei de la oraș caută acest tip de tomată la tarabă.

    ”După aceste legume urmează roșiile din soiul bulgăresc Prekos, care chiar dacă nu sunt la fel de productive ca alte soiuri de solar, aceste tomate sunt căutate pe piață. Românii caută la tarabă și în magazin acest tip de roșie pentru că este foarte dulce, gustoasă și zemoasă și merge numai bine de o salată. Chiar dacă nu sunt foarte productive, tomatele Prekos sunt destul de profitabile dacă reușești să ajungi cu ele pe tarabă destul de repede, tot atunci ai toate șansele să obții și un preț bun”, a explicat legumicultorul din Vidra, care este motivul pentru care roșiile Prekos pot fi o cultură profitabilă în spațiu protejat.

    Castraveții cornișon, printre cele mai profitabile culturi în solar

    În opina lui Gigi Vlad, alături de tomatele Prekos la mare căutare sunt și castraveții cornișon. Tocmai de aceea, cultura de castraveți în solar este una profitabilă, tot la fel cu condiția să reușești să obții o recoltă mult mai timpurie și să fii printre primii care aduce această legumă la tarabă.

    ”O cultură ceva mai pretențioasă, extrem de sensibilă la lipsa de umiditate este cea a castraveților cornișon. Chiar dacă trebuie să acorzi o atenție deosebită acestei culturii, dacă îi asiguri umiditate și urmărești să nu fie năpădită de boli sau dăunători, la sfârșit când tragi linie ai o cultură profitabilă, în care se și investește ceva”, a precizat legumicultorul.

    Salata verde, o afacere bună în solar

    Chiar dacă în topul nostru, salata verde ocupă locul șapte, această cultură nu este deloc de neglijat în condițiile în care apetitul românilor pentru salată în general, a crescut de la an la an, așa că fie vară, fie iarnă românul caută la tarabă sau la supermarket salata verde românească.

    ”Chiar dacă pe timp de iarnă această cultură pune destul de multe probleme, rămâne o cultură profitabilă care are căutare tot timpul anului. Pe perioada de iarnă se pot obține venituri frumoase din cultura de salată mai ales în zonele de sud sau vest ale țării, unde temperatura este mai blândă și gerul nu pune atât de multe probleme. Pe timp de iarnă, o salată vede se vinde din solar cu 1-1,5 lei, în funcție de cumpărător”, a mai spus Gigi Vlad.

    Asocierea+planificarea producției=profit pentru legumicultor

    Legumicultorul este de părere că, indiferent de tipul de legume pe care alegi să le cultivi, dacă nu reușești să te asociezi, profitabilitatea investiției în cultivarea legumelor în solar scade destul de mult. Și cum asocierea fără planificarea producției nu se poate face, acest principiu al planificării funcționează perfect în asociația condusă de Gheorghe Vlad, care nu ar fi reușit să ajungă cu legumele în supermarket fără acest principiul bine pus la punct. În cadrul asociației, Gigi Vlad este lider de produs pe porumbul zaharat, gulie, toate tipurile de salată, țelină, varza roșie și praz, legume produse în cei 3.500 de metri pătrați de solar din comuna Vidra-Dărăști, din județul Ilfov.

    ”Totuși profitabilitatea cea mai mare se obține atunci când producătorul se asociază și își planifică culturile, doar așa ajunge să fie profitabil. Fără planificare te poți trezi în situația în care mizând pe una din aceste culturi foarte cerute, să ajungi ca toți cei din piața unde tu vinzi să vândă aceleași legume ca și tine. În această situație, singura soluției viabilă rămâne scăderea prețului. Așa intri într-un cerc vicios din care nu prea mai ieși curând. Cel mai important pentru producătorii de legume este asocierea și planificarea culturilor, să nu se calce pe picior cu aceași cultură 10 producători dintr-o zonă. Asocierea este clară, acolo ai un ”șef” și asculți de el, faci planificare, pentru că fără ea ești mâncat. Prin planificare fiecare membru al asociației se specializează pe o cultură”, a declarat pentru Agrointeligența Gigi Vlad, legumicultor din zona Vidra-Dărăști și cel care a reușit să-i unească pe producătorii de legume de lângă București, pentru a face loc legumelor românești în supermarketuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!