Adevărul despre conținutul de pesticide din legumele și fructele din România. Vezi ce spune raportul oficial al autorităților!
agrointeligenta.ro -Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul său un Raport de monitorizare a reziduurilor de pesticide în 2015 la probele din produse de pe piața autohtonă, respectiv legume, fructe sau cereale.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are responsabilitatea monitorizării reziduurilor de pesticide din fructe, legume si cereale, din productia internă, prin planuri de monitorizare anuale. ”Probele de fructe, legume si cereale au fost prelevate de către inspectorii fitosanitari din cadrul Oficiilor Fitosanitare județene și ai Municipiului București, conform programelor naționale de monitorizare a reziduurilor de pesticide. Probele au fost prelevate din depozite en gros, supermarketuri, depozite ale producătorilor, piețe si silozuri, conform procedurii de prelevare reglementată în Ordinului MAPDR. nr.1256/ 2005”, se arată în Raport.
Iată cum arată concluziile după analizarea rezultatelor obținute:
• În anul 2015 au fost programate 1266 probe Și au fost analizate analizate 1.107 probe (87,4%);
• 382 de probe au avut reziduuri de pesticide (370 sub LMA (Limita Maximă Admisă) (33%) si 12 peste LMA (1%); Numărul de probe cu reziduuri de pesticide a scăzut față de anul 2014 de la 37% la 34,5%;
• 12 probe au fost neconforme (1 %) (11 probe de legume și o probă de fructe);
• Au fost analizate 624 probe de legume din care un număr de 180 (29%) au avut reziduuri de pesticide sub LMA și 11 probe (1,8%) au fost neconforme.
• Din 365 probe de fructe analizate, un număr de 168 (46%) au avut reziduuri de pesticide sub LMA si o proba a fost neconforma (0,3%).
• Din 118 probe de cereale analizate, un număr de 22 (19%) au avut reziduuri de pesticide cu valori sub LMA;
• Au fost analizate și 6 probe bio (2 probe de ardei, 3 probe de grâu și o probă de prune) și toate au fost conforme.
• Printre cele mai frecvente reziduuri de pesticide detectate în probe sunt: carbendazim, tebuconazol, clorpirifos, boscalid, ciprodinil, iprodion, clortalonil, pirimetanil.
• Numar de substante active depistate pe proba a fost de la 1 la 11.
• Comparativ cu anul 2014 se constată următoarele:
-legume: ponderea probelor cu conținut de reziduuri a scăzut, de la 35 % în anul 2014 la 31 % în anul 2015
-fructe: ponderea probelor cu conținut de reziduuri a scăzut de la 49% în anul 2014 la 46 % în anul 2015
-cereale: ponderea probelor cu conținut de reziduuri a crescut de la 9% în anul 2013 la 19 % în anul 2014
La legume, doar 1,8% din probe au fost neconforme
Au fost analizate 624 probe de legume din care un număr de 180 (28.84%) au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mici decât limitele maxime admise ( LMA), stabilite conform legislației în vigoare si 11 probe (1,8%) au fost neconforme. Este vorba despre probe de pătrunjel frunze, ceapă verde, spanac și salată care au fost neconforme cu prevederile regulamentului nr. 396/2005, privind continutul de: carbendazim, tiofanat-metil, propiconazol, cipermetrin, clorpirifos, clortalonil, dimetoat, dimoxistrobin, fenhexamid, iprovalicarb, triadimenol. Pentru aceste probe s-au luat masurile prevăzute de legislație.
Cele mai multe probe cu pesticide au fost cele de salată, roșii, ceapă verde, pătrunjel și ardei, se mai arată în raport care subliniază că în anul 2015 s-a constatat ca procentul de legume cu reziduuri de pesticide a scăzut față de anul 2014, de la 35% la 31%.
Tabel nr.1 Rezultatele programului national de monitorizare in legume: | ||||||
Nr crt. | Produs agricol | Probe analizate | Probe fara reziduuri de pesticide | Probe cu reziduuri de pesticide | ||
TOTAL | TOTAL | % | TOTAL | % | ||
1 | Ardei | 47 | 30 | 64 | 17 | 36 |
2 | Brocoli | 2 | 1 | 50 | 1 | 50 |
3 | Cartofi | 52 | 44 | 85 | 8 | 15 |
4 | Castraveti | 41 | 32 | 78 | 9 | 22 |
5 | Ceapa | 31 | 28 | 90 | 3 | 10 |
6 | Ceapa verde | 25 | 12 | 48 | 13 | 52 |
7 | Ciuperci | 15 | 12 | 80 | 3 | 20 |
8 | Conopida | 16 | 14 | 88 | 2 | 13 |
9 | Dovlecei | 20 | 17 | 85 | 3 | 15 |
10 | Fasole boabe | 19 | 16 | 84 | 3 | 16 |
11 | Fasole verde | 22 | 16 | 73 | 6 | 27 |
12 | Gulii | 1 | 1 | 100 | 0 | 0 |
13 | Leustean | 7 | 2 | 29 | 5 | 71 |
14 | Marar | 9 | 2 | 22 | 7 | 78 |
15 | Mazare boabe | 8 | 8 | 100 | 0 | 0 |
16 | Mazare pastai | 5 | 4 | 80 | 1 | 20 |
17 | Morcovi | 19 | 13 | 68 | 6 | 32 |
18 | Pastarnac | 6 | 4 | 67 | 2 | 33 |
19 | Patrunjel frunze | 25 | 11 | 44 | 14 | 56 |
20 | Praz | 14 | 12 | 86 | 2 | 14 |
21 | Ridichi | 18 | 16 | 89 | 2 | 11 |
22 | Ridichi negre | 3 | 2 | 67 | 1 | 33 |
23 | Rosii | 70 | 48 | 69 | 22 | 31 |
24 | Salata | 41 | 9 | 22 | 32 | 78 |
25 | Sfecla rosie | 3 | 2 | 67 | 1 | 33 |
26 | Spanac | 22 | 16 | 73 | 6 | 27 |
27 | Telina | 18 | 6 | 33 | 12 | 67 |
28 | Usturoi | 9 | 8 | 89 | 1 | 11 |
29 | Varza | 23 | 21 | 91 | 2 | 9 |
30 | Vinete | 33 | 26 | 79 | 7 | 21 |
TOTAL | 624 | 433 | 69 | 191 | 31 |
Doar o probă de mere a fost găsită neconformă la fructe
În anul 2015 au fost analizate 365 probe de fructe, din care un număr de 169 (46.3%) au avut conținut reziduuri de pesticide: 168 probe cu valori mai mici decat LMA și o probă a fost neconformă (o proba de mere cu valoare la carbendazim mai mare decât LMA). Probele de fructe, care au avut reziduuri de pesticide în proporție mai mare, raportat la numărul de probe analizate, au fost: strugurii de masă, strugurii de vin, merele, căpșunile, cireșele și caisele.
Rezultatele programului național de monitorizare în fructe: | ||||||
Nr crt. | Produs agricol | Probe analizate | Probe fara reziduuri de pesticide | Probe cu reziduuri de pesticide | ||
TOTAL | TOTAL | % | TOTAL | % | ||
1 | Afine | 4 | 3 | 75 | 1 | 25 |
2 | Caise | 26 | 16 | 62 | 10 | 38 |
3 | Capsune | 22 | 7 | 32 | 15 | 68 |
4 | Cirese | 27 | 14 | 52 | 13 | 48 |
5 | Mere | 76 | 25 | 33 | 51 | 67 |
6 | Pepene galben | 21 | 19 | 90 | 2 | 10 |
7 | Pepene verde | 25 | 25 | 100 | 0 | 0 |
8 | Pere | 21 | 14 | 67 | 7 | 33 |
9 | Piersici | 12 | 5 | 42 | 7 | 58 |
10 | Prune | 41 | 34 | 83 | 7 | 17 |
11 | Struguri masa | 33 | 10 | 30 | 23 | 70 |
12 | Struguri vin | 52 | 21 | 40 | 31 | 60 |
13 | Visine | 5 | 3 | 60 | 2 | 40 |
TOTAL | 365 | 196 | 54 | 169 | 46 |
Rezultatele obținute la monitorizarea cerealelor
În anul 2015 au fost analizate 118 probe de cereale din care un număr de 22 ( 18.6%), au avut reziduuri de pesticide cu valori sub LMA, stabilite conform legislației în vigoare.
Nr crt. | Produs agricol | Probe analizate | Probe fara reziduuri de pesticide | Probe cu reziduuri de pesticide | ||
TOTAL | TOTAL | % | TOTAL | % | ||
1 | Grau | 50 | 40 | 80 | 10 | 20 |
2 | Orez | 4 | 4 | 100 | 0 | 0 |
3 | Ovaz | 14 | 11 | 79 | 3 | 21 |
4 | Porumb | 44 | 39 | 89 | 5 | 11 |
5 | Secara | 6 | 2 | 33 | 4 | 67 |
TOTAL | 118 | 96 | 81 | 22 | 19 |
Raportul MADR cuprinde rezultatele obținute în urma monitorizării reziduurilor de pesticide, conform planului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide în fructe, legume și cereale, aprobat de ministrul MADR, prin Nota nr. 327633/ 19.01.2015.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are responsabilitatea monitorizării reziduurilor de pesticide din fructe, legume si cereale, din producția internă, prin planuri de monitorizare anuale. Implementarea acestor planuri de monitorizare este realizată de Autoritatea Naționala Fitosanitară, prin Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale (LCRPPPV), din cadrul Laboratorului National Fitosanitar, Laboratorul Zonal pentru Determinarea Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale (LZDRPPPV), din cadrul Oficiului Fitosanitar Mureș si Oficiile Fitosanitare teritoriale care prelevează probele, conform reglementărilor în vigoare transpuse din legislația UE, și le transmite laboratoarelor în conformitate cu planul de monitorizare.
Pentru a consulta raportul integral, accesați www.madr.ro