Un mare jucător de pe piața cărnii de porc își va îndesa în buzunare ”grosul” ajutorului european pentru fermieri
agrointeligenta.ro -Crescătorii de vaci de lapte sunt supărați-foc după ce, la o recentă întâlnire de la Ministerul Agriculturii, s-a venit cu o propunere ca tot ce nu se cheltuie din ajutorul european pentru fermele de bovine să fie transferat în sectorul suinelor. Aici, un singur mare jucător din piață ar încasa ”grosul” banilor întrucât controlează peste 50% din tot ce înseamnă producția de carne de porc a României.
Chinezii de la Smithfield sunt marii câștigători ai sprijinului de 11,1 milioane de euro pe care Comisia Europeană l-a acordat României pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de embargoul rusesc. Potrivit surselor din piață, Smithfield ar urma să ia peste 60-70% din cei 2,37 de milioane de euro alocate sectorului cărnii de porc. Mai mult, se discută acum ca și ce rămâne neaccesat din sectorul de lapte să fie transferat la suine ceea ce ar înseamna că firma chinezilor ar pune mâna și pe o mare parte din cei 8,73 de milioane de euro alocați pentru a ajuta producția de lapte.
”În ceea ce privește acel ajutor de la UE vor să ia banii de la crescătorii de vaci și să îi dea la cei de porci. Pentru că au introdus un articol care spune clar că banii nefolosiți de un sector merge la celălalt. Iar pe noi ne-au plafonat la 200 de tone de lapte iar la porc este la liber și un singur crescător beneficiază de 70% din bani. În cazul acesta sunt două sectoare la ajutor, vacă și porc”, ne-a explicat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
Vă reamintim că pentru sectorul cărnii de porc, echivalentul în lei a 2.372.804 euro se distribuie crescătorilor de porcine după cum urmează:
-Echivalentul în lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de creștere și îngrășare;
-Echivalentul în lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproducție.
Suma aferentă fiecărui producător agricol se calculează de către APIA în funcție de numărul de porci livrați și clasificați în abatoare autorizate și/sau de efectivul mediu de scroafe și/sau în funcție de efectivul de scrofițe de reproducție livrate și/sau transferate,în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, după caz.
Ajutorul financiar pentru activitatea de creștere și îngrășare din exploatații se acordă crescătorilor de porcine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
-Dețin exploatații autorizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru creșterea și îngrășarea porcinelor, înregistrate în RNE;
-Au livrat direct sau prin terți și au clasificat porci în abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
Ajutorul financiar pentru activitatea de reproducție din exploatații se acordă crescătorilor de porcine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
-Dețin exploatații autorizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru reproducție, înregistrate în RNE;
-În funcție de efectivul mediu de scroafe și/sau de efectivul de scrofițe de reproducție livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
Dacă la fermele de porci nu sunt plafoane, fermierii care cresc vaci de lapte pot încasa cel mult 2.900 de euro
În sectorul laptelui și produselor lactate, echivalentul în lei se acordă producătorilor de lapte care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) sunt înscrişi în sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, respectiv dețin cotă de livrări la data de 31 martie 2015;
b) sunt în activitate, respectiv au încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim – cumpărător, şi dețin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului;
c) producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015.
Beneficiază de ajutorul financiar şi producătorii agricoli care, pe parcursul anului de cota 2014/2015 si până la data solicitării acestuia, au intrat în posesia exploatațiilor prin:
a) transferul definitiv al exploataţiei;
b) transfer definitiv între rude de gradul I sau între soţi, transferul definitiv prin trecerea de la o formă de organizare la alta, prin fuziunea sau divizarea exploataţiilor persoanelor juridice, prin fuziunea unor exploataţii aparţinând aceluiaşi proprietar, după caz.
Suma cuvenită fiecărui producător, în cazul ajutorului financiar se calculează de către A.P.I.A. conform cantității de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015, pe baza următoarei grile:
a) 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 tone inclusiv;
b) 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone şi până la 200 tone inclusiv;
c) 2900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.
Documentele specifice care însoţesc cererea pentru acordarea ajutorului financiar sunt următoarele:
a) copia contractului încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim – cumpărător,
b) cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului.
c) documente care atestă transferurile în cazul în care nu au fost depuse la APIA.
Pentru obținerea ajutoarelor financiare producătorii agricoli – atât cei din sectorul laptelui, cât și cei din cel al cărnii de porc, trebuie să depună cererea la centrul județean al APIA, respectiv al municipiului București, însoțită de documente specifice, până la data de 15 martie 2016.
Plăţile pentru ajutorul special pentru sectorul de lapte și cel al creșterii porcului se efectuează până la 30 iunie 2016.