• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AAC la COPA COGECA – discuții cu directorul DG CLIMA și membrii COM AGRI din Italia și Finlanda

    Violina Gorcinschi -

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a fost reprezentată la întâlnirile Președințiilor, Prezidiilor COGECA și COPA, desfășurate la Bruxelles, în zilele de 23-25 Aprilie, în format fizic, de către Florentin Bercu – UNCSV (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal). Invitați la ședințele COPA-COGECA au fost: Alexandre Paquot, Director Inovare pentru o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și rezistentă Direcția Generală pentru Acțiune Climatică privind Acordul industrial curat și implicații pentru fermierii europeni și cooperativele agricole și membrii Parlamentului European coordonatori din COM AGRI Herbert Dorfmann (IT, EPP) și Elsi Katainen (FI, Renew).

    În cadrul reuniunii Președințiilor, COGECA Praesidium, COPA Praesidium, a ședinței comune a COPA și COGECA și ședința grupului de la Visegrad extins, s-a dezbătut, iar reprezentantul României a intervenit, pe cele mai recente poziții ale COPA-COGECA privitoare la: Consultarea publică pe Cadrul Financiar Multianual post 2027 – poziție acțiuni prezente și viitoare, Simplificări pentru Politica Agricolă Comună, Aprobarea poziției comune privind consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente și transmiterea către Comisie, Necesitatea modificării Regulamentelor pentru a se putea acorda derogări pentru folosirea insectofungicidelor pe bază de neonicotinoide în situații excepționale, Legea privind monitorizarea solului, Legislația privind tarifele la îngrășăminte, Mercosur, situația pieței, Legislația privind defrișarea UE, Sănătatea animalelor și bunăstarea – Febra Aftoasă și următorul Forum de Afaceri al Președinției COGECA, programat să aibă loc în perioada 22-24 octombrie 2025 la Billund, Danemarca.

    Alexandre Paquot, director Inovare DG CLIMA: Obiectiv de reducere a emisiilor de carbon până în 2030

    Alexandre Paquot a vorbit despre obiectivele climatice ale UE raportat la agricultură.

    ”Până în 2030 trebuie să reducem emisiile de carbon cu 62% față de 1990. Este o ofertă a Comisiei Europene către industrie, o oportunitate de creștere a competitivității în paralel cu decarbonizarea. În cazul Agriculturii, aceasta merge în paralel cu Viziunea privind viitorul Agriculturii în UE. Cine investește continuu se va adapta și va fi competitiv, iar în acest sens este propus fondul de 100 miliarde euro pe 10 ani. În acest an începem cu 1 miliard de euro pentru IMM, firme din industria alimentară și celelalte sectoare. Avem plângeri din partea dumneavoastră că taxele pentru conectarea la rețeaua electrică sunt prea mari și vom interveni în acest sens prin urgentarea acordurilor pe electricitate, oferirea de suport statelor membre și ajutoare de stat. Creăm condițiile ca fermierii să investească în BIOECONOMIE, să instituim stimulente la nivel de ferme încât fermierul să vadă și un profit. Analizăm legislația pentru că încercăm să simplificăm cât se poate, inclusiv prin comasarea datelor pentru a dezvolta sectorul de eliminare și/sau depozitare a carbonului, să raționalizăm fluxul de date. Știm că vă confruntați cu cerințe diferite în funcție de clienții dvs și vă îngreunează activitatea. Vrem ca agricultorii și cooperativele să fie motivați să îndeplinească o reducere a consumului de îngrășăminte, cel puțin birocratică, dar preferabil și materială. O să încercăm să vă aducem mai multă claritate în obiective, vizibilitate și un termen mai lung de implementare. DG CLIMA vrea coerență în reducerea emisiilor din sectorul bovin cu menținerea sau chiar creșterea producției actuale, a pajiștilor, iar Comisia va veni la sfârșitul verii cu un program pentru competitivitate în acest sens. Avem în calcul și unele utilizări ale biomasei, care sunt mai durabile decât lipsa oricărei intervenții. Suntem conștienți că este nevoie ca producția și veniturile să crească pentru a putea face investiții în viitor, inclusiv pentru a ne înverzi”, a declarat Paquot.

    Puncte cheie abordate de Florin Bercu, vicepreședintele COGECA

    Florentin Bercu, director executiv al UNCSV- AAC și vicepreședinte COGECA:

    Puncte cheie abordate de Herbert Dorfmann, coordonator COM AGRI (IT, EPP)

    Herbert Dorfmann, coordonator COM AGRI (IT, EPP):

    Puncte cheie abordate de Elsi Katainen, coordonator COM AGRI (FI, Renew)

    Elsi Katainen, coordonator COM AGRI (FI, Renew):

    Puteți solicita informații suplimentare la office@agri-co.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Primăriile – controale la fermierii care primesc subvenții APIA pentru pășune Cu ce stropim trandafirii contra afidelor, păduchii verzi ai rozelor! Perechi de legume care se pot cultiva împreună – tabel de compatibilitate

    Ultimele știri

    Rabla pentru Tractoare începe cu o plângere penală pentru înșelăciune și fraudă informatică Obiceiul Paparudei, reînviat într-o gospodărie țărănească Parlamentul European stabilește priorități pentru bugetul UE post-2027. Și pentru agricultură