AAC la COPA COGECA – discuții cu directorul DG CLIMA și membrii COM AGRI din Italia și Finlanda


Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a fost reprezentată la întâlnirile Președințiilor, Prezidiilor COGECA și COPA, desfășurate la Bruxelles, în zilele de 23-25 Aprilie, în format fizic, de către Florentin Bercu – UNCSV (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal). Invitați la ședințele COPA-COGECA au fost: Alexandre Paquot, Director Inovare pentru o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și rezistentă Direcția Generală pentru Acțiune Climatică privind Acordul industrial curat și implicații pentru fermierii europeni și cooperativele agricole și membrii Parlamentului European coordonatori din COM AGRI Herbert Dorfmann (IT, EPP) și Elsi Katainen (FI, Renew).
În cadrul reuniunii Președințiilor, COGECA Praesidium, COPA Praesidium, a ședinței comune a COPA și COGECA și ședința grupului de la Visegrad extins, s-a dezbătut, iar reprezentantul României a intervenit, pe cele mai recente poziții ale COPA-COGECA privitoare la: Consultarea publică pe Cadrul Financiar Multianual post 2027 – poziție acțiuni prezente și viitoare, Simplificări pentru Politica Agricolă Comună, Aprobarea poziției comune privind consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente și transmiterea către Comisie, Necesitatea modificării Regulamentelor pentru a se putea acorda derogări pentru folosirea insectofungicidelor pe bază de neonicotinoide în situații excepționale, Legea privind monitorizarea solului, Legislația privind tarifele la îngrășăminte, Mercosur, situația pieței, Legislația privind defrișarea UE, Sănătatea animalelor și bunăstarea – Febra Aftoasă și următorul Forum de Afaceri al Președinției COGECA, programat să aibă loc în perioada 22-24 octombrie 2025 la Billund, Danemarca.
Alexandre Paquot, director Inovare DG CLIMA: Obiectiv de reducere a emisiilor de carbon până în 2030
Alexandre Paquot a vorbit despre obiectivele climatice ale UE raportat la agricultură.
”Până în 2030 trebuie să reducem emisiile de carbon cu 62% față de 1990. Este o ofertă a Comisiei Europene către industrie, o oportunitate de creștere a competitivității în paralel cu decarbonizarea. În cazul Agriculturii, aceasta merge în paralel cu Viziunea privind viitorul Agriculturii în UE. Cine investește continuu se va adapta și va fi competitiv, iar în acest sens este propus fondul de 100 miliarde euro pe 10 ani. În acest an începem cu 1 miliard de euro pentru IMM, firme din industria alimentară și celelalte sectoare. Avem plângeri din partea dumneavoastră că taxele pentru conectarea la rețeaua electrică sunt prea mari și vom interveni în acest sens prin urgentarea acordurilor pe electricitate, oferirea de suport statelor membre și ajutoare de stat. Creăm condițiile ca fermierii să investească în BIOECONOMIE, să instituim stimulente la nivel de ferme încât fermierul să vadă și un profit. Analizăm legislația pentru că încercăm să simplificăm cât se poate, inclusiv prin comasarea datelor pentru a dezvolta sectorul de eliminare și/sau depozitare a carbonului, să raționalizăm fluxul de date. Știm că vă confruntați cu cerințe diferite în funcție de clienții dvs și vă îngreunează activitatea. Vrem ca agricultorii și cooperativele să fie motivați să îndeplinească o reducere a consumului de îngrășăminte, cel puțin birocratică, dar preferabil și materială. O să încercăm să vă aducem mai multă claritate în obiective, vizibilitate și un termen mai lung de implementare. DG CLIMA vrea coerență în reducerea emisiilor din sectorul bovin cu menținerea sau chiar creșterea producției actuale, a pajiștilor, iar Comisia va veni la sfârșitul verii cu un program pentru competitivitate în acest sens. Avem în calcul și unele utilizări ale biomasei, care sunt mai durabile decât lipsa oricărei intervenții. Suntem conștienți că este nevoie ca producția și veniturile să crească pentru a putea face investiții în viitor, inclusiv pentru a ne înverzi”, a declarat Paquot.
Puncte cheie abordate de Florin Bercu, vicepreședintele COGECA
Florentin Bercu, director executiv al UNCSV- AAC și vicepreședinte COGECA:
- A insistat pe raportul bun publicat miercuri, 23 aprilie 2025, de Parlamentul European, raportor Sigfried Mureșan, România, care trebuie evidențiat foarte mult în relația cu Comisia Europeană și autoritățile naționale. Este nevoie ca toate organizațiile noastre din cele 27 state să fie mult mai active în relația cu șefii de stat, premieri, miniștri de Finanțe și Externe ca să fim siguri că vor ține cont de necesitățile și specificitățile bugetare ale Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
- La Regulamentul privind consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente a subliniat necesitatea obligativității contractelor scrise cu drepturi și obligații echilibrate în oglindă, între părți, nu doar cu obligații pentru fermieri și drepturi pentru marii clienți așa cum sunt în prezent și modificării acestora doar prin solicitări scrise fără posibilitatea de amenințare și șantajare telefonică pentru a preveni practica când fermierul licitează pentru un preț al produselor, însă ulterior află că are taxe de marketing, logistica, promoții impuse, etc, care de multe ori duc prețul produsului sub costul de producție, lucru aflat de fermier la câteva luni după semnarea contractului, la momentul încasării. Datorită relațiilor speciale dintre membri și cooperative, obligativitatea acestor contracte trebuie să fie exceptate în cazul lor.
- Recentele hotărâri judecătorești din România, care suspendă temporar utilizarea semințelor tratate cu neonicotinoide – chiar și în cadrul derogărilor controlate – reprezintă un risc semnificativ pentru stabilitatea producției agricole. Agricultorii au nevoie de acces la instrumentele de protecție a plantelor, în special atunci când metodele alternative nu sunt încă eficiente sau disponibile în anumite regiuni. Agricultura europeană trebuie să rămână rezistentă și competitivă, respectând în același timp obiectivele de mediu. Credem că știința, nu ideologia, trebuie să ghideze deciziile politice și că vocile agricultorilor trebuie să fie auzite și luate în considerare la elaborarea legislației agricole. Autoritățile trebuie să modifice regulamentele UE relevante pentru a include derogări specifice și justificate, bazate pe evaluări naționale, pentru zonele în care presiunea dăunătorilor depășește în mod semnificativ pragurile economice. Aceste derogări trebuie să fie disponibile în condiții stricte, numai în regiunile în care se dovedește că sunt necesare și ca ultimă soluție, în conformitate cu principiile gestionării integrate a dăunătorilor.
- Monitorizarea Solului – Agricultorii sunt primii interesați să mențină sau chiar să îmbunătățească calitatea solului pentru ca afacerea lor să aibă continuitate și competitivitate. Nu este reală și pertinentă afirmația că 60% din terenurile agricole din UE sunt în stare proastă. Ne-am crescut mult gradul de durabilitate al solului, respingem această propunere și solicităm COPA-COGECA să își schimbe poziția și să refuze această propunere legislativă care presupune foarte multe riscuri și abuzuri.
Puncte cheie abordate de Herbert Dorfmann, coordonator COM AGRI (IT, EPP)
Herbert Dorfmann, coordonator COM AGRI (IT, EPP):
- La întărirea puterii de negociere a fermierilor pe lanțul agroalimentar și combaterea practicilor comerciale neloiale împărtășim părerea dumneavoastră și insistăm mult la redistribuirea beneficiilor pe lanțul alimentar, în favoarea/echilibrarea către fermieri.
- Referitor la viitorul PAC și Cadrul Financiar Multianual considerăm că trebuie să avem în continuare o PAC puternică, cu finanțare adecvată, actualizată cel puțin cu rata inflației. Trebuie să fim împotriva fondului unic. Avem nevoie de PAC pe doi piloni. Să le despărțim ar crea o problemă mai mare. Banii care merg la fermierii trebuie să fie în bugetul lor specific și să spunem ce vrem să facem cu acești bani. Acum este importantă Agricultura la Bruxelles și este important să subliniem sau să avem idei bune despre cum putem întări și inova sectorul agroalimentar.
- Pe Transportul Animalelor avem o propunere pe masă care nu are o majoritate în PE și Consiliu. Trebuie să luăm o decizie dacă votăm împotrivă sau încercăm să o schimbăm. Votul o să mai dureze, probabil până în toamnă.
- La fertilizanți este o situație neclară în PE. Majoritatea este pentru a sprijini propunerea CE, dar încercăm să introducem niște clauze de salvgardare care să protejeze fermierii. Este clar că la Azot, un cost important este energia și vrem să evităm creșterea prețurilor fertilizanților în UE.
- La noile tehnici de ameliorare genomică – NGT, după 1 an, Consiliul are o poziție, dar rămân două întrebări majore, politice referitoare la trasabilitate și etichetare riscând ca, dacă se introduc, să distrugem tot ce s-a construit până acum. Referitor la Patentabilitate, trebuie ca pe NGT 1 să le considerăm convenționale și la patentare și nu altfel.
- La Comerț internațional sunt conștient că nu puteți fi de acord mereu cu asta, mai ales când nu sunt reguli echilibrate. În general ar trebui să fim mai încrezători în noi. Să nu ne temem de deciziile Președintelui SUA. Noi suntem 500 milioane persoane, iar ei sunt 350 milioane. Dacă ei vor să distrugă lumea globalizată, este problema lor. Trebuie să fim puțin mai puternici în favoarea globalizării atât timp cât este corectă, echitabilă.
Puncte cheie abordate de Elsi Katainen, coordonator COM AGRI (FI, Renew)
Elsi Katainen, coordonator COM AGRI (FI, Renew):
- Suntem conștienți că avem nevoie și susținem o PAC cu buget separat, distinct, mai mare ca niciodată. Susținem întărirea puterii de negociere a fermierilor în Regulamentul aflat în dezbatere.
- COM AGRI susține propunerea Comisiei de a reintroduce tarife Ucrainei.
- Doar 12% din fermierii au sub 40 de ani. Este necesar să investim mai mult în politici de încurajare și mobilizare a implicării tineretului să vină, rămână și lucreze în agricultură.
- Suntem de acord cu respingerea aprobării de restaurarea naturii, dar tot avem nevoie de date din pădurile noastre.
Puteți solicita informații suplimentare la office@agri-co.ro.