• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Italia, al treilea producător european de ouă, continuă să utilizeze „bateriile” interzise

    agrointeligenta.ro -

    În cele 13 luni de la epuizarea termenului limită privind implementarea directivei europene privind interzicerea „bateriilor” în producţia de ouă, Italia, al treilea producător din Uniune continuă utilizarea acestora aproape la acelaşi nivel ca înainte, potrivit unor studii ale organizaţiilor de protecţie a animalelor.

    Interzicerea cuştilor-baterie a fost decisă încă din 1999 de Comisia Europeană prin directiva 1999/74/EC la cererea organizaţiilor de protecţie a animalelor acestea aducând în sprijinul solicitării lor rezultatele unor studii care indicau că acest procedeu de producţie era dăunător stării păsărilor.

    Directiva 1999/74/EC stabilea o perioadă de 12 ani în care producătorii din ţările membre se puteau conforma înlocuind treptat cuştile-baterii cu alte sisteme acceptate, urmând ca la finele acestui termen din ianuarie 2012, Comisia să îi sancţioneze pe cei care nu s-au conformat.

    Problemele în implementarea cu succes a directivei 1999/74/EC erau de anticipat, în octombrie 2011, cu câteva luni înainte de termenul limită pentru aceasta(2012), Comisia neprimind încă din partea tuturor statelor membre situaţie exactă.

    „Cu fiecare ocazie am adresat statelor membre solicitarea de a ne trimite numărul de găini ouătoare pe sisteme de creştere până la 1 aprilie anul curent. Din datele pe care le-a primit până acum rezultă că vor exista unele găini ouătoare în cuşti neîmbunătăţite şi la sfârşitul acestui an” a declarat astfel, în toamna lui 2011, John Dalli, comisarul European pentru Sănătate şi Pretecţia Consumatorului, din acel moment, în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, anunţând că pe durata lui 2012 instituţia europeană va demara o serie de controale „ţintite” în statele membre.

    Potrivit datelor obţinute de organizaţiile de protecţia animalelor, probleme legate de implementarea directivei existau înr-o măsură mai mare sau mai mică în toate ţările membre.

    Un bun exemplu este cel al Marii Britanii, ai cărei euro-parlamentari ivocau în 2012 în Parlamentul European faptul că producătorii britanici erau victime ale concurenţei neloiale venite din partea producătorilor proveninţi din ţări ale căror guverne închiseseră ochii faţă de nerespectarea directivei ignorând însă faptul că în ţara lor chiar în acel moment se aflau peste o jumătate de milion de găini „prizoniere” în astfel de sisteme.

    Situaţia implementării directivei la începutul lui 2012 indica faptul că în peste jumătate dintre ţările membre (14) existau în total aproape 50 de milioane de „baterii” utilizate în producţia de ouă.

    Potrivit organizaţiei Compassion in World Farming (CIWF), citate de World Poultry.net, în 2012 în 12 dintre acestea s-au înregistrat progrese importante, contrastând puternic cu situaţia din alte două, Italia şi Grecia, în care nu s-a remarcat nicio îmbunătăţire substanţială, numărul „bateriilor” utilizate ridicându-se la 20 de milioane.

    Înterzicerea bateriilor nu este deloc un lucru pe placul producătorilor de ouă din Uniunea Europeană, care acuză faptul că acest procedeu folosit de competitorii din ţările emergente, îi face să producă mai puţin şi mai scump, pierzând şi cote de piaţă şi competitivitate.

    Invazia de ouă ieftine din ţări precum Turcia, Ucraina, Brazilia, Tunisia sau Maroc pe piaţa europeană a forţat deja scăderea cu o treime a producţiei europene în decada trecută.

    Primele trei producătoare de ouă din Uniunea Europeană sînt Franţa, Spania şi Italia.

    În Italia, potrivit datelor din 2010, peste jumăate din păsările utilizate în producţia de ouă erau ţinute în cuşti tip baterie.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte