80% dintre fermierii români au probleme să-și plătească băncile și furnizorii de inputuri
agrointeligenta.ro -Prețurile mici la cereale, corelate cu producțiile modeste de anul trecut, în special în zonele unde seceta s-a manifestat puternic, alături de întârzierea plății subvențiilor au adus fermierii în imposibilitatea de a-și plăti ratele la bănci, echipamentele achiziționate în leasing, dar și furnizorii de inputuri. În multe cazuri, s-a ajuns chiar și la executarea silită a datornicilor.
”Peste tot sunt probleme, fie că vorbim de bănci, furnizorii de inputuri sau de leasing. Fermierii au probleme pentru că au avut producții mici anul trecut, din cauza secetei. Nici cei care au realizat producții mari nu stau mai bine, din cauza prețurilor mici la cereale, necorelate cu costurile”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.
Acesta susține că tendința este în continuare de scădere a prețurilor la cereale, aflate la un nivel inferior celui practicat la momentul recoltării.
De problemele cu băncile vorbește și Gheorghe Lazăr, un legumicultor din Argeș, care este de părere că băncile ar trebui să-și schimbe strategia de acordare a creditelor, dacă vor să mai aibă clienți din agricultură.
„80% dintre agricultori au probleme de finanțare. Mulți au producția de grâu pe stoc, pentru că au probleme cu vânzarea în condițiile în care li se oferă un preț cu 10 bani mai mic pe kilogram, decât la recoltare. Agricultura se confruntă cu o lipsă de finanțare din partea băncilor. Nu se poate să fie finanțată cu credite care se dau la 12 luni. Fermierii din România au nevoie de credite pe termen lung, ceea ce înseamnă 25 de ani, cel puțin, și posibilitatea ca atunci când nu pot să plătească, copiii să le preia datoria”, a declarat Lazăr.
El mai susține că finanțarea agriculturii ar trebui să se facă pe exploatații și nu pe persoană fizică.
Legumicultura, un sector cu probleme
Unul dintre sectoarele cu cele mai mari probleme în ce privește finanțarea este legumicultura, o activitate de bază pentru locuitorii din multe zone ale țării.
”Zonele legumicole sunt clienții băncilor mici, în general, care au niște dobânzi de te sperii. Fermierul de la noi este pur și simplu executat. Banca n-ar trebui să îi facă așa ceva, pentru că se știe că poate să aibă un an, doi, trei mai slabi, dar în anul patru își scoate cheltuielile și își plătește absolut totul. Nu are niciun rost să vii și să-l distrugi pe fermier, să-i zici: mâine vin și îți luăm casa…Nu poți să te duci să îi vinzi casa și tractoarele și utilajele pentru că a fost un an prost”, declară Lazăr.
La fel ca în mai toate bazinele legumicole ale țării, și la Vidra, localitate situată în apropiere de București, localnici s-au împrumutat la bănci pentru a-și finanța producția, iar mare parte dintre ei au probleme acum.
”Peste tot sunt probleme cu finanțarea, pentru că n-au venit banii de la APIA. În bazinul legumicol Vidra, Patria Credit a dat anul trecut împrumuturi de peste 500.000 de euro. Oamenii n-au cu ce să plătească, pentru că n-au primit banii de la APIA. La Vidra, aproape toți legumicultorii au ajuns în situația să fie executați silit din cauza împrumuturilor. La fel, au primit ordine de executare și cei care au luat tractoare în leasing. Unde să se ai ducă acum, de unde să se mai împrumute?”, se întreabă Gheorghe Vlad, preşedintele cooperativei Eco Legume Vidra.
Pentru a lucra 2.000 mp de legume (spațiu protejat, chiar și partial), de exemplu, este necesară o sumă de 2.500 de lei pentru asigurarea foliei, dar și pentru a plăti muncitorii, mai spune Gheorghe.
Din păcate, nici estimările pentru acest an nu sunt optimiste, pe fondul închiderii pieței rusești, al cărei efect a fost căderea prețurilor pe plan internațional.