Cum recunoaștem mierea autentică! Parametrii de calitate după care ne ghidăm pentru a alege un produs de calitate!
Roxana Dobre -În presa din România au apărut în ultima perioadă tot mai des buletine de analize care arată calitatea mierii care se comercializează pe rafturile supermarketurilor. Ministrul Agriculturii însuși recunoaște că românii sunt păcăliți la raft și din lipsa unei etichetări explicite cumpără de cele mai multe ori produsul cel mai ieftin dar care nu este și de cea mai bună calitate.
Pentru a fi în temă cu ce conținut trebuie să aibă un borcan de miere, Agrointeligența vă prezintă mai multe tabele cu parametrii de calitate a mierii astfel încât atunci când, fie faceți o analiză la miere, fie datele sunt înscrise pe etichetă să știți concret ce reprezintă acele cantități și cât de mult este prea mult uneori!
Pentru apicultori este important de menționat că nerespectarea parametrilor de calitate ai unui produs (indiferent de abatere şi oricât de mică ar fi aceasta) afectează calitatea sa determinând: modificarea preţului (la achiziţie şi respectiv desfacere) iar în unele cazuri (în funcţie de gravitatea situaţiei) respingerea lotului şi refuzul comercializării lui pe piaţa internă şi internaţională.
Controlul calităţii mierii (în general al produselor apicole) este reglementat la nivel:
-Internaţional de către comisia F.A.O. / O.M.S. – Codex Alimentarius Standard,
-Regional (european) de către Comisia Uniunii Europene pentru Alimentaţie – Directivele C.E.
-Naţional de către Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii şi A.C.A. România prin: I.C.D.Apicultură, respectiv Complex Apicol – Standarde naţionale, Standarde de Firmă, Legi, Ordine ale ministerelor de resort.
Normativele de calitate ale mierii se referă la:
-Natura, originea şi compoziţia mierii;
-Reguli privind igiena mierii (sub forma Regulilor de Bună Practică) ;
-Parametrii de calitate;
-Controlul oficial al calităţii mierii;
-Ambalarea şi materialele cu care vine în contact mierea;
-Etichetarea ambalajelor;
-Depozitarea mierii;
-Contaminanţii mierii:
– Limitele maxime admise pentru metale grele (plumb, cadmiu, zinc, fier, mercur);
– Limitele maxime admise pentru pesticide;
– Limitele maxime admise pentru substanţele medicamentoase de uz veterinar (în particular antibioticele) în miere;
– metode generale pentru analiza contaminaţilor.
Nu întotdeauna exigenţele celor trei niveluri de reglementări (internaţional, regional – Europa, naţional) sunt întotdeauna compatibile între ele dar, normele naţionale nu pot fi însă în contradicţie mai ales cu cele europene.
În tabelul 1: prezentarea comparativă a celor mai importanţi parametri de calitate (caracteristici fizico–chimice) prevăzuţi de nomativele europene şi internaţionale precum şi valorile impuse de către acestea.
Tabelul 1
PARAMETRII DE CALITATE PENTRU MIERE (caracteristici fizico–chimice)
Parametrul |
EU Standard
(European Honey Directive of the European Honey Commission) |
International Standard
(Codex Alimentarius Standard of F.A.O. / O.M.S Commission) |
Conţinutul de apă, % (g/g), maxim | 21 g /100 g | 21 g /100 g |
Zahăr direct reducător, exprimat în zahăr invertit, (%, g/g), minim
Miere de flori Miere de mană |
65 g / 100 g 60 g / 100 g |
65 g / 100 g 45 g / 100 g |
Zahăr uşor hidrolizabil, exprimat în zaharoză, (%, g/g), maxim
General Miere de mană Miere de salcâm, lavandă, lucernă, portocal, rozmarin şi dulcişor |
5g/100g 10g/100g 10g/100g |
5g/100g 15g/100 g 15g/100 g |
Substanţe insolubile în apă, % (g/g), maxim | 0,1g/100 g | 0,1g/100 g |
Conţinutul de elemente minerale – cenuşa, (%, g/g), maxim
General Miere de mană |
0,6 g/100g 1g/100 g |
0,6 g/100g 1,2 g/100g |
Conţinut de HMF, mg/kg, maxim | 10 mg/Kg / (40) | 10 mg/Kg / (40) |
Indicele de culoare, mm pe scara Pfund
Miere de salcâm, maxim Miere de mană, minim |
12 65 |
12 65 |
Este importantă cunoaşterea acestor parametri de calitate dar şi a cauzelor care determină modificarea valorilor lor şi care conduc la nerespectarea unor clauze contractuale – datorită deprecierii calităţii acestui produs apicol.
Cauzele şi efectele negative posibile pe care le pot produce asupra calităţii mierii
Cauza |
Efecte negative posibile asupra calităţii mierii |
Extracţia mierii din faguri necăpăciţi sau incomplet căpăciţi |
Conţinut mare de apă în miere (peste 20%) Alterarea fermentativă a mierii Modificarea caracteristicilor organoleptice (culoare, gust, miros) şi caracteristicilor fizico–chimice (apariţia unor compuşi nespecifici compoziţiei naturale a mierii) |
Extracţia mierii din faguri în condiţii de umiditate atmosferică excesivă(timp ploios sau după ploaie) | |
Depozitarea mierii în recipiente defectuos închise, sau în spaţii de depozitare umede şi neaerate | |
Depozitarea mierii în recipiente defectuos închise, sau în spaţii de depozitare umede şi neaerate, nerespectarea condiţiilor igienice din timpul extracţiei, condiţionării şi ambalării mierii | |
Falsificarea mierii prin adăugare de apă, ceaiuri, arome sau/şi siropuri concentrate de fructe | |
Depozitarea mierii în ambalaje improprii, murdare sau în care s–au păstrat alte substanţe | Modificare caracteristici organoleptice (culoare, gust, miros) şi caracteristici fizico–chimice (apariţia unor compuşi nespecifici compoziţiei naturale a mierii) |
Depozitarea recipienţilor cu miere în bătaia soarelui, în apropierea surselor de căldură – pe timp îndelungat | Modificare caracteristici organoleptice (culoare, gust, miros) şi fizico –chimice (conţinut mare de HMF, conţinut mic de enzime, concentraţiile de fructoză şi glucoză) |
Nerespectarea parametrilor optimi de lichefiere a mierii | |
Extracţia mierii din faguri necăpăciţi |
Modificare concentraţie de fructoză, glucoză şi zaharoză |
Falsificarea mierii cu sirop de zahăr invertit artificial, glucoză industrială, sirop de porumb industrial, arome de fructe, ceaiuri, siropuri concentrate de fructe | |
Nerespectarea parametrilor optimi de lichefiere a mierii | |
Folosirea de faguri vechi în timpul culesului |
Închiderea culorii mierii |
Depozitarea mierii ce conţine impurităţi (cadavre albine) în cantitate mare | |
Folosirea de materiale improprii pentru afumarea famiilor de albine (în timpul lucrului în stup) | Modificarea caracteristicilor organoleptice (miros, culoare) şi fizico–chimice (compuşi noi) |
PARAMETRII DE CALITATE PENTRU MIERE – contaminanţii mierii
Parametrul analizat |
EU Standard
(European Honey Directive of the European Honey Commission) |
International Standard
(Codex Alimentarius Standard of F.A.O. / O.M.S Commission) |
|
Reziduuri de pesticide organoclorurate, mg/kg, maxim |
α – HCH | 0,01 | 0,01 |
β – HCH | 0,01 | 0,01 | |
Lindan | 0,01 | 0,01 | |
DDT – total | 0,05 | 0,05 | |
PCB | Absent / (0,20) | Absent / (0,20) | |
alte pesticide (Aldrin, Dieldrin, Endrin, Hexaclorbenzol) | 0,20 | 0,20 | |
Reziduuri de pesticide organofosforice*, mg/kg, maxim | 0,02 | 0,02 | |
Contaminare radioactivă, Bq / kg, maxim | 10 | 10 | |
Reziduuri de metale grele | |||
Plumb, mg/kg, maxim | 0,20 | 0,20 | |
Arsen, mg/kg, maxim | 0,10 | 0,10 | |
Cupru, mg/kg, maxim | 0,50 | 0,50 | |
Cadmiu, mg/kg, maxim | 0,02 / (0,20) | 0,02 / (0,20) | |
Zinc, mg/kg, maxim | 1,00 / (3,00) | 1,00 / (3,00) | |
Mercur, mg/kg, maxim | 0,01 | 0,01 | |
Fier, mg/kg, maxim | 1,00 | 1,00 |
* Phosdrin, Phorate, Ronnel, Paration, MetilParation, Malation, Etion, Diclorvos, Oxiclordan, Aldicarb, Tetramethrin
PARAMETRII DE CALITATE PENTRU MIERE – contaminanţii mierii (continuare)
Parametrul analizat |
EU Standard
(European Honey Directive of the European Honey Commission) |
International Standard
(Codex Alimentarius Standard of F.A.O. / O.M.S Commission) |
Alţi compuşi | ||
Fenol, μg/kg, maxim | 50 | 50 |
Etilendibromid, μg/kg, maxim | 5 | 5 |
Coumaphos, μg/kg, maxim | 50 / (100) | 50 / (100) |
Fluvalinat, μg/kg, maxim | 10 / (50) | 50 / (50) |
Flumetrin, μg/kg, maxim | 50 | 50 |
Clordimeform (CDF), μg/kg, maxim | Absent / (10) | Absent / (10) |
Carbandazin, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Naftalină, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Amitraz, μg/kg, maxim | 50 / (200) | 50 / (200) |
Cymiazol, μg/kg, maxim | 50 / (100) | 50 / (100) |
Compuşi a căror concentraţie în miere este sever restricţionată şi controlată
Parametrul analizat |
EU Standard
(European Honey Directive of the European Honey Commission) |
International Standard
(Codex Alimentarius Standard of F.A.O. / O.M.S Commission) |
Reziduuri de substanţe medicamentoase (antibiotice), μg/kg, maxim | ||
Cloramfenicol, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Nitrofuran* (metaboliţi), μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Streptomicină, μg/kg, maxim | Absent / (20) | Absent / (20) |
Tetraciclină, μg/kg, maxim | Absent / (10) | Absent / (10) |
Sulfonamide, μg/kg, maxim | Absent / (10) | Absent / (10) |
Eritromină, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Penicilină V, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Penicilină G, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Oxacilină, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Naffcilină*, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Dicloxacilin*, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Cloxacilin*, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Ampicilină, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Amoxicilină, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Clindamycină*, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Kitasamycină*, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Spiramycină*, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Ciprofloxacină*, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Piperacilin*, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Dapson*, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Tylosin*, μg/kg, maxim | Absent | Absent |
Şi în situaţia substanţelor cu potanţial nociv pentru miere este importantă cunoaşterea cauzelor care conduc la contaminarea mierii cu reziduurile unor astfel de substanţe!
Cauzele şi efectele negative posibile pe care le pot produce asupra calităţii mierii
Este foarte important să se cunoască parametrii de calitate ai mierii (reglementaţi la nivel naţional şi european) și cauzele care conduc la modificarea valorilor normale ale respectivilor parametri şi efectele negative asupra calităţii mierii.
În plus, este foarte important să se respecte:
–Metodele de creştere şi tratare a familiilor de albine;
– Modul de amplasare a stupilor în zona meliferă;
– Condiţiile de producţie.
Dr.ing.chim. Antonescu Carmen, INSTITUTUL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU APICULTURĂ
– laboratorul Chimia şi tehnologia produselor apicol
Sursa: www.eurohonig.com