• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cei mai rezistenți pomi fructiferi pe care îi poți planta în această primăvară

    Roxana Dobre -

    Rezistența pomilor fructiferi la anumiți factori de mediu trebuie avută în vedere înainte de a investi într-o livadă, indiferent de mărimea ei. Greșelile pe care le poți face cu privire la această selecție se repară greu și pot conduce, în final, până la defrișarea plantației de pomi fructiferi. Spre exemplu, nu poți cultiva cais sau piersic într-o regiune umbroasă și ploioasă, pentru că acești pomi fructiferi nu vor rodi corect și la capacitate maximă.

    De asemenea, nu este indicat să cultivi măr sau păr în zone unde precipitațiile sunt mai mici de 500 de ml/mp/an. Pentru a da roade, acești pomi fructiferi au nevoie de o cantitate de peste 600 ml/mp/an de precipitații. De aceea, înainte de a planta pomi fructiferi în grădina ta, ar fi bine să ai în vedere preferințele fiecărei specii față de factorii de mediu.

    Cei mai rezistenţi pomi fructiferi: mărul şi prunul

    În România, pomii fructiferi care rezistă cel mai bine la frig sunt considerați a fi mărul şi prunul. Datorită acestei rezistenţe, merele sunt fructele cele mai consumate pot fi găsite numeroase livezi în întreaga ţară. De asemenea, soiurile altoite de prun rezistă foarte bine la variaţiile de temperatură, fapt ceea ce duce producţii importante an de an. Înfloritul, germinarea polenului și legarea fructelor se realizează în condiții de temperatură cuprinsă între 12 si 20 grade Celsius.

    Temperaturile negative, brumele, ploile reci, vântul uscat sau prea cald diminuează procentul de legare sau compromite total florile. Fructele tinere sunt și mai sensibile la îngheț; ele pot degera la -1,1…-1,5 grade Celsius. Nucul este un alt pom care rezistă bine la variaţiile de temperatură sau apă. Totuşi, acest tip de arbore are nevoie neapărată de lumină pentru o bună producţie de frunte.

    Temperaturile minime de rezistenţă la ger a pomilor
    – Măr – 35 grade C … -36 grade C
    – Păr – 32 grade C … -33 grade C
    – Gutui – 28 grade C … -30 grade C
    – Prun – 30 grade C … -32 grade C
    – Cais – 26 grade C … -28 grade C
    – Piersic – 24 grade C … -26 grade C
    – Cireș – 29 grade C … -32 grade C
    – Vișin – 30 grade C … -32 grade C
    – Căpșun – 22 grade C … -24 grade C
    – Smochin – 16 grade C

    Cerinţele faţă de căldură
    – Cei mai pretenţioşi faţă de căldură sunt în ordine descrescândă migdalul, caisul, piersicul şi apoi gutuiul, cireşul, alunul, castanul şi nucul.
    – Mai puţin pretenţioşi sunt: părul, prunul european, vişinul şi mărul,
    – Nepretentiosi căpşunul, coacăzul, agrişul şi zmeurul.

    Rezistenţi la secetă: migdalul și caisul altoit pe migdal

    Apa este un factor deosebit pentru creșterea de pomi fructiferi. Pomii cresc și rodesc bine dacă solul are 75-85% din spațiile lui pline cu apă iar umiditatea aerului este de 65-80%.

    Dacă solul reține prea multa apă și lipsește aerul, frunzele se îngălbenesc iar treptat pomii se usucă, pentru că rădăcinile nu mai pot respira.

    Printre pomii care rezistă cel mai bine la secetă sunt migdalul, caisul altoit pe migdal şi cireşul altiot pe vişinul turcesc. În perioadele cu ger, însă, migdalul şi caisul au mari probleme: mugurii acestora degeră, chiar şi o parte din ramuri.

    Rezistența la secetă a speciilor de pomi fructiferi

    foarte rezistente
    – Migdal altoit pe migdal
    – Cais altoit pe migdal
    – Cires altoit pe mahaleb (vișin turcesc)
    – Vișin altoit pe mahaleb
    – Păr (soiuri de vară) altoit pe păr sălbatic și piersic franc
    rezistență mijlocie
    – Piersic (soiuri târzii) altoit pe franc
    – Cireș și vișin altoite pe cireș sălbatic
    – Soiuri târzii de păr altoite pe păr sălbatic și franc
    sensibile la secetă
    – soiuri de măr altoite pe portaltoi vegetativi M9 si M4
    – păr și gutui altoiți pe gutui
    – piersic altoit pe mirobolan și prun

    Sol umed sau uscat

    Solurile ideale pentru înființarea unei livezi sunt cernoziomurile, bogate în humus și solurile brun-roșcate de pădure. Pe de altă parte, solurile lutoase și luto-argiloase nefiind favorabile pentru acest tip de cultură. De asemenea, trebuie evitate solurile grele care rețin multă apă și în care rădăcinile se îneacă sau putrezesc.

    Exista însă recomandări în funcție de caracteristicile climatice ale zonei în care urmează să fie înființată livada. În zonele secetoase sunt de preferat solurile mai grele, căci rețin mai multă apă, iar în zonele umede ideale sunt solurile ușoare, care se încălzesc ușor. Este bine de reținut că piersicul, caisul, părul și ciresul iubesc solurile ușoare iar prunul, mărul și vișinul, pe cele mai grele.

    Surse selective: Covera.ro, egradini.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!