• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De la ridicări de mașini la agricultură: Un afacerist își face cea mai mare plantație de cătină din România!

    agrointeligenta.ro -

    Cea mai mare plantație ecologică de cătină din România urmează să fie înființată în județul Gorj, localitatea Cojani de către un afacerist bucureștean, iar alegerea terenului pentru investiția de peste un milion de euro a vizat o zonă nepoluată. Pentru această exploatație bio, Ilie Potecaru – patronul restaurantului „Bârlogul Lupilor” din Capitală şi al unei firme de pază, a achiziționat deja terenul agricol și materialul săditor, urmând să înceapă plantările în circa o lună.

    În 2014, Ilie Potecaru a cumpărat teren la Cojani, lângă Târgu Cărbunești, și încă de atunci a început să își facă planul de afaceri, după ce a început cu o fermă de animale în care a investit 800.000 de euro. Vrea să continue cu o plantație de cătină bio, stupine – a achiziționat deja 300 de stupi, dar vrea să ajungă la o mie. Spune că la Cojani a găsit exact ceea ce căuta: o zonă mirifică unde poluarea nu există, așa că plantația sa de cătină va fi ecologică 100%. Acum are sub zece angajați, dar pe viitor vor fi mult mai multe locuri de muncă. A mai cumpărat teren și la Novaci, aici va avea alte câteva sute de stupi. A căutat să achiziționeze teren în zone nepoluate și este mulțumit.

    Într-o lună de zile va demara plantarea cătinei pe cele 40 de hectare de teren, urmând să aibă cea mai mare din România și unica din Gorj. „Va fi cea mai mare plantație de cătină din România. Cătina este rezistentă la capriciile vremii şi răspunde bine la tehnologia de cultură. Este o cultură profitabilă”, spune afaceristul, subliniind că investiția va fi de cel puțin un milion de euro, circa 1,6 milioane când va fi completată de unitatea de procesare pentru care intenționează să acceseze și fonduri europene.

    Pentru început, Ilie Potecaru a achiziționat deja puieții de cătină pe care a dat 180.000 de euro și pe care i-a cumpărat de la Arad, de la inginerul Alexandru Vulpe. Acesta are o plantație de 30 de hectare.

    „Datorită climei, curenților de aer, cătina din România este cea mai bună! Aș vrea să și procesez aici, la Cojani, nu doar să cultiv. Piața de desfacere este România, căci vreau ca românii să fie sănătoși! Și vorbesc serios. Cătina de la Cojani va fi bio 100%. Puieții i-am luat de la Arad, au costat cam 180.000 de euro, dar vreau să investesc mai mult. Pentru partea de procesare, vreau să accesez fonduri europene, căci va fi vorba de peste 1,6 milioane de euro. Peste trei ani va fi vorba de etapa a doua, de procesarea cătinei. Când procesezi va fi vorba și de alte câștiguri”, a spus Ilie Potecaru, pentru Gorj Domino.

    Ilie Potecaru

    Cine este Ilie Potecaru

    De când a cumpărat terenul de la Cojani și a pus pe picioare ferma sa, Ilie Potecaru face naveta între Gorj și București. În Capitală, are soția și pe cei doi copii. Pentru ei a și înființat ferma de la Târgu- Cărbunești, deoarece și-a dorit ca cei mici să mănânce sănătos. Ca să-și realizeze acest lucru, Potecaru a ajuns la concluzia că doar cultivând și crescând viitoarea hrană a familiei sale, va fi 100% sigur că este cu adevărat sănătoasă.

    „Sunt licențiat în Drept, profesez și acum. Sunt jurist și mă ocup de contracte comerciale. Sunt și mediator. Sunt căsătorit, am doi copii, soția mea este tot juristă. Eu fac naveta Gorj-București, familia mea este acolo. Aerul liber, agricultura îmi aduce mai multă satisfacție, este adevărat! Prima dată am început prin a face mierea, la Cojani, apoi am vrut să le dau copiilor mei mâncare sănătoasă, așa că am făcut aici o fermă: am găini, gâște, grădină de legume, astfel încât să avem mâncare bio pentru copiii și familia mea. Sunt un om care crede în Dumnezeu și care crede că binele făcut se întoarce. Mama a fost și este credincioasă, am simțit că tot timpul am fost protejat și ajutat de Dumnezeu. Dacă faci bine, găsești bine. La București am realizat un centru social, încerc să ajut oamenii, copiii, colaborez cu preoții de acolo și ei ajută comunitatea”, spune Ilie Potecaru.

    Potrivit presei centrale, Ilie Potecaru ar fi fost implicat în afaceri cu mașinile ridicate din sectorul 6. Alături de Ion Cornel Petruţ, Potecaru a înființat Ilcor Auto Eco, cel mai scump “hingher de maşini”, care a încasat peste 1,2 milioane euro doar în 2014, pentru 6.368 de maşini ridicate. Cei doi care au sponsorizat campania fostului primar de la sectorul 6, Cristian Poteraș, s-au retras ulterior din acționariatul firmei, dosarul privind activitatea societății ajungând în instanță.

    În 2012, Ilie Potecaru a candidat pentru un loc de deputat din partea PP-DD.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!