• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier din județul Brașov despre fabrica controlată de ANPC: ”Folosesc lapte adus din Ungaria”

    agrointeligenta.ro -

    Fabrica Olympus controlată de ANPC ca urmare a unei toxiinfecţii alimentare depistate la o şcoala din comuna Pechea, judeţul Galaţi, a fost acum doi ani ținta unor acuzații grave din partea fermierilor din zonă. Aceștia susțin că procesatorul grec nu este interesat de laptele românesc de vacă pentru care oferă prețuri foarte mici, preferând în schimb să se bazeze pe laptele praf adus din import, mai exact din Ungaria. La laptele de capră și de oaie, procesatorul se bazează integral de producția autohtonă. 

    Potrivit unui crescător de vaci din județul Brașov, un fermier care a dorit să își păstreze anonimatul, de la 1 martie, producătorii de lapte care colaborează cu Olympus au fost anunțați că nu vor mai primi pe litrul de lapte decât 0,75 de bani. ”Ei aduc lapte praf din Ungaria”, ne-a spus fermierul.

    Informația nu este nouă, întrucât încă din 2014, fermierii braşoveni se plâng de faptul că grecii de la Olympus Dairy, cei care operează Fabrica de Lapte de la Hălchiu, nu mai vor să le preia laptele.

    ”Am câţiva colegi, la Braşov, care au nişte ferme foarte bune! Dar la Olympus sunt oameni de afaceri greci, iar directorul de acolo este un cetăţean din Ungaria care pur şi simplu a renunţat să mai preia laptele de la fermele situate la câţiva kilometri de jur-împrejur, pentru a aduce din Ungaria. Conducerea fabricii le-a trimis adrese crescătorilor de animale prin care i-a anunţat că micşorează preţul de achiziţie, în condiţiile în care există semnate contracte cu clauze clare! Cu alte cuvinte, li s-a spus: «Nu mă mai interesează, aduc lapte din Ungaria!» Şi gata!”, a povestit în iulie 2014 un fermier la o conferinţă pe tema laptelui.

    Cazul a fost prezentat pe larg de publicația locală Biz Brașov, care a încercat să ia legătura și cu oficiali ai procesatorului din Brașov.  Contactat pentru a-şi susţine punctul de vedere, Ilias Pliatsikas, unul din directorii companiei greceşti la acea vreme, nu a răspuns la telefon. Anterior, el anunţa că trei sferturi din producţia de la Hălchiu ia calea exportului.

    Vă reamintim că reprezentaţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov au efectuat un control amănunţit la fabrica de lactate Olympus din comuna Hălchiu, ca urmare a unei toxiinfecţii alimentare depistate la o şcoala din comuna Pechea, judeţul Galaţi, a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, directorul general al ANPC, Paul Anghel.

    Am făcut un control la fabrica Olympus. Nu am descoperit nereguli sau aspecte care să pună probleme. S-au prelevat probe şi urmează să se efectueze analize de laborator la începutul săptămânii viitoare. Rămâne de văzut exact unde au apărut problemele, deoarece Olympus nu are contract direct, iar livrarea laptelui se făcea prin intermediar„, a declarat Sorin Susanu, şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, potrivit stiripesurse.ro.

    Totodată, acesta a explicat că pot apărea probleme şi în timpul manipulării, transportului şi depozitării laptelui.

    De exemplu, dacă arunci cutia de lapte într-o maşină, aceasta se poate fisura şi dacă prinde aer în 3 – 4 zile pot apărea modificări, iar laptele nu mai este conform. Nu ne putem arunca în afirmaţii să spunem că ei sunt de vină, pentru că s-ar putea să nu fie aşa. Urmează să comunicăm rezultatele finale după ce se efectuează şi testele de laborator„, a mai declarat Sorin Susanu.

    Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a activat, sâmbătă, sistemul de alertă rapidă, după ce a identificat modificări organoleptice în laptele distribuit mai multor elevi de gimnaziu, dintr-o şcoală din comuna Pechea, care au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, a declarat reprezentantul DSP Galaţi, Valentin Boldea.

    Acesta a precizat că DSP Galaţi a decis şi retragerea de la consum a întregului lot de lapte care a condus la îmbolnăvirea copiilor.

    Un număr de 17 elevi de la Şcoala nr.3 din Pechea, cu vârste între 11 şi 14 ani, se află internaţi la Spitalul de Copii din Galaţi, cu toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat, vineri, la şcoală, lapte, distribuit prin programul laptele şi cornul.

    ”Cutiile cu lapte abia fuseseră aduse în şcoală, se află în termenul de garanţie-expiră în august 2016- şi au fost depozitate corespunzător în şcoală”, a declarat inspectorul şcolar general Mioara Enache.

    Aceasta a precizat că din 200 de cutii de lapte aduse în şcoală s-au distribuit 44, iar câţiva elevi au deschis cutiile şi au băut, imediat acuzând simptome de toxiinfecţie alimentară, motiv pentru care au fost transportaţi la Spitalul de Copii din Galaţi cu ambulanţele.

    Laptele este îmbuteliat la Braşov şi distribuit elevilor din Galaţi de o firmă locală.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!