• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pariul fermierului Gavrilă Tuchiluș cu anul agricol 2016: ”Experimentez un nou grâu de primăvară. Am pus deja 40 de hectare”

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierul gălățean Gavrilă Tuchiluș este mereu în căutare de provocări când vine vorba despre culturile agricole și tehnologiile pe care le folosește în fermă. După ce la păioase aplică doar lucrări minime de prelucrare a solului, este dispus să încerce această tehnologie și la porumb. Mai mult, în acest an, agricultorul care și una dintre cele mai performante ferme de vaci din țară ne-a mărturisit că experimentează cu un nou tip de grâu. 

    Tuchiluș a pus în toamna anului trecut 1.600 de hectare de grâu, 400 de hectare de orz și 650 de hectare de rapiță. Pentru ceastă primăvară a ales să semene 1.100 de hectare de porumb, 650 de hectare de floarea-soarelui și peste 200 de hectare de soia, reușind până în prezent să înființeze 50 de hectare de lucernă. Încurajat de prețul bun ce se oferă pe piață pentru grâul durum, Tuchiluș a ales să pună în această primăvară și 40 de hectare cu un soi din această specie de grâu, tocmai pentru a vedea ce performanțe reușește să obțină la această cultură.

    În România, agricultorii nu se înghesuie să cultive grâu durum, deși cerere există pe piață, mai ales la extern, de teama gerului. Costurile de producție sunt în linii mari asemănătoare culturilor obișnuite de grâu, producția este în general mai mică, dar chiar și așa, pentru agricultori este mult mai rentabil să semene grâu durum pentru că prețurile obținute sunt semnificativ mai mari. În anii când nu există ofertă pe piață, prețul unei tone de grâu poate ajunge și la 350 de euro, după cum susțin fermierii prezenți deja pe acest segment.

    ”Am luat să experimentez un soi de grâu de primăvară, un grâu durum pe care l-am și semănat pe vreo 40 de hectare. Știu că este bun, productiv și se vinde la preț bun pe piață dar am luat să experimentez, să văd cum se prezintă la mine în fermă. În condițiile de secetă se ce manifestă din ce în ce mai des în România este destul de dificil să cultivi pe o suprafață însemnată grâu durum, dar încercăm, am zis să riscăm și noi anul acesta cu 40 de hectare. Totul este achiziționat atât sămânța pentru culturile de primăvară, cât și îngrășămintele pe care le vom administra. Prioritizăm ce avem de făcut, ca să ne încadrăm în epoca optimă și să semănăm cât mai devreme pentru a evita seceta din timpul verii care se instalează începând cu 15 iunie”, a spus gălățeanul.

    Citiți și: Grâul durum, o cultură sensibilă la ger, dar care se vinde și cu 350 de euro/tonă

    Raportat la felul în care se prezintă la această dată terenurile agricole, inginerul Gavrilă este de părere că nu va întâmpina probleme la înființarea culturilor de primăvară, mai ales că utilajele performante pe care le deține îi permite să semene 170 de hectare în 24 de ore.

    ”Nu vor fi probleme la înființarea culturilor de primăvară, noi avem utilaje performante și printr-o singură trecere facem acum o lucrare de afânare a solului, deci nu lucrăm cu discuri, avem echipamente care doar afână. În spatele utilajului de afânat mergem cu semănătoare și cu fertilizarea. Avem semănătoare Monosem pe 12 rânduri și trei semănători Sfoggia și avem o viteză de lucru în 24 de ore de 170 de hectare”, a precizat fermierul.

    Până acum fermierul gălățean a ales să experimenteze tehnologia de cultură cu minime lucrări agricole doar la culturile păioase, abia de anul viitor ale în plan să extindă această tehnologie și la culturile prășitoare.

    ”Nu am încercat noile tehnologii de cultură la porumb, dar cred că începând de primăvara viitoare vom lăsa o suprafață și vom experimenta tehnologia minimum till. Sunt momente în care ai de câștigat din această tehnologie pentru că trebuie să producem mult și ieftin pentru a fi profitabili, dar cu tehnologia clasică produci puțin și scump. La noi factorul limitativ este apa și ne îngrijorează ceea ce a zis directorul de la INMH că vom avea secetă și anul acesta și va fi mai dură decât anul trecut. Fiecare fermier își alege modul de lucru pentru înființarea culturilor, dar foarte important este să-ți păstrezi apa în sol. Noi avem utilaje să lucrăm alternativ. La grâu deja lucrăm cu minimum till să vedem la prășitoare cum vor evolua lucrurile. La porumb venim cu utilaje performante pentru a face afânarea solului, semănăm imediat după, aplicăm erbicid și o fertilizarea fazială cu azotat de amoniu atunci când porumbul are 4-6 frunze, în condițiile în care sunt perspective de apă, dacă nu va rămâne cu o fertilizare pe care o facem la semănat cu 175 kg/ha cu un produs numit Novatec, cu degajare treptată”, a vorbit inginerul, despre tehnologia pe care o aplică la cultura de porumb.


    Te-ar mai putea interesa

    Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri