Se încheagă o nouă măsură de sprijin pentru fermele de lapte? Propunerea a venit din partea Franței!
agrointeligenta.ro -Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan este ”încolțit” de producătorii de lapte, cu atât mai mult cu cât situația prețurilor este dezastruoasă inclusiv la el acasă, în Irlanda, unde crescătorii protestează vehement și solicită sprijin de la Bruxelles pentru fermele aflate în impas.
Fermierii sperau ca Phil Hogan să apeleze la unul dintre instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a-i ajuta pe fermieri, respectiv să propună creșterea prețului de intervenție pe piața laptelui. Cu alte cuvinte, la fel ca și la cereale, dacă prețul pe litru la nivel național scade sub un anumit nivel, crescătorii pot fi ajutați financiar, o variantă pe care mai multe state membre din UE o susțin. Cu toate acestea, potrivit Agriland.ie, Hogan a anunțat că săptămâna viitoare, la întâlnirea cu miniștrii agriculturii din statele europene nu va propune ca prețul de intervenție să fie modificat, nivelul lui actual fiind de 0,21 euro/litru.
Comisarul european a arătat că nu consideră că o creștere a prețului de intervenție va balansa piața laptelui întrucât nu va avea nici un efect asupra statelor membre care, după eliminarea cotelor, au crescut producția și, implicit, au pus presiune pe întreaga industrie.
Fermierii ar putea fi subvenționați să producă mai puțin
Dacă prețul de intervenția are șanse minime să fie majorat, o altă salvare a fermierilor ar putea veni din faptul că un număr de state membre ale UE au propus și ele măsuri care să limiteze producția de lapte la nivel de fermă. Astfel, Franța a pus pe masă ideea ca producătorii să fie plătiți pentru a reduce în mod voluntar livrările de lapte. Referitor la această propunere, comisarul Hogan a spus că este pregătit să se uite la o anumită formă de reglementare aprovizionării în contextul oricăror propuneri care ar putea să apară în săptămâna viitoare la Consiliul de Miniștri. Hogan a menționat și că la nivelul Comisie se analizează un aranjament voluntar care va contribui la reglementarea ofertei, dar a menționat că va trebui să obțină aprobarea din partea autorităților europene din domeniul concurenței.