• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pioneer – lider de piață la porumb și floarea-soarelui. Un hibrid cu rezistență la putregaiul alb – mutarea pentru locul 1 și la rapiță

    Gabriela Gimbășanu -

    Compania Du Pont Pioneer aniversează 90 de ani de activitate pe piața mondială de semințe, prilej cu care vineri a fost organizat evenimentul Media Club, o întâlnire cu presa de specialitate în care printre punctele importante ale discuției s-au numărat hibrizii-vedetă ai companiei și noutățile pregătite pentru acest an. 

    Media Club Pioneer

    Despre cei mai vânduți hibrizi Pioneer în România, dar și cum se va completa portofoliul companiei ne-a vorbit Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Moldova, punctând  că în perioada imediat următoare, în ceea ce privește hibrizi de rapiță, oferta Pioneer pentru fermieri se va îmbogăți cu încă un produs: rapiță cu rezistență la putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)

    ”Urmărim cu atenție condițiile specifice de cultură de la noi din țară, dar și ceea ce își doresc fermierii, astfel că la rapiță vom veni cu o tehnologie nouă. O să aducem pe piață rapiță cu rezistență genetică la Sclerotinia sclerotiorum, un produs pe care nu îl are nimeni în portofoliu în acest moment”, a declarat Maria Cîrjă în cadrul evenimentului aniversar.

    Lider de piață la cultura de porumb și floarea soarelui

    Dacă la cultura de rapiță compania Pioneer se află pe locul doi pe piața internă, în ceea ce privește suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui cu sămânță certificată, compania este lider detașat.

    ”Dacă la floarea-soarelui și la porumb ocupăm locul întâi detașat față de competiția noastră, la rapiță avem în fiecare an creșteri semnificative și suntem pe locul doi. În următorii 2-3 ani ne vom lăuda cu locul întâi și la această cultură”, a precizat specialistul companiei Pioneer.

    Pioneer este prezent în fermele în care se face tehnologie

    În opina Mariei Cîrjă, fermierul român a devenit mult mai atent la tehnologia pe care o alege în contextul în care numărul fermelor mai mari de 100 de hectare au înregistrat creșteri semnificative și în România. Acest lucru este vizibil și în evoluția vânzărilor companiei, fermierii alegând tehnologia de top, în detrimentrul tehnologiei ieftine. Astfel, 75% din vânzările Pioneer sunt asigurate de hibrizi de top și doar 25% sunt reprezentate de veniturile obținute din valorificarea hibrizilor rustici și ieftini.

    ”Contribuția Pioneer cu care ne mândrim în agricultura românească, în 25 de ani câți o să împlinim anul viitor, este că am contribuit semnificativ la creșterea producției medii pe hectar la cultura de porumb. În ultimii 10 ani, între 2003-2013 conform Eurostat, numărul de fermieri a scăzut foarte mult. Acest lucru a avut ca efect creșterea numărul de ferme cu peste 100 de hectare, o creștere cu 27%. Această cifră ne arată că agricultura românească devine mai competitivă. În România începe să se facă tehnologie în agricultură. Pioneer este în fermele unde se face tehnologie. Fermieri au început să se informeze și aleg să-și planifice culturile în funcție de evoluția pieței”, a mai spus reprezentantul companiei.

    Hibrizi cu toleranță ridicată la secetă – viitorul culturii de porumb

    De 15 ani încoace, România se află pe harta Europei într-o zonă puternic afectată de seceta pedologică și secetă atmosferică. La cultura de porumb, la înflorit și la umplerea bobului este nevoie de apă. În agricultura românească sunt puțin peste 100.000 de hectare irigate care sunt destinate doar culturilor semincere.

    ”În următorii zece ani se prevede o creștere a temperaturilor cu 4-4,5°C în țara noastră și o scădere a precipitaților cu 40%. Tocmai pentru a veni în întâmpinarea acestor fenomene naturale pe care nu le putem controla, am venit pe piață cu hibrizi cu toleranță ridicată la secetă. Suntem lideri de piață pe segmentul de hibrizi de porumb cu toleranță la secetă”, a explicat Maria Cîrjă.

    AQUAmax  – cei mai vânduți hibrizi 

    Prin metodele vechi de ameliorare, un hibrid era obținut în 7-10 ani. Acest lucru nu mai este posibil în prezent pentru că fermierii au nevoie de soluții diferite an de an, iar acum un hibrid a ajuns să fie obținut într-un singur an, folosind metode noi.

    ”Pentru o grăbire a procesului de hibridare se folosesc pepiniere de iarnă, haploizi dubli, se utilizează selecția asistată laser și se folosesc markeri moleculari, totul merge foarte repede. În ultimii 4 ani am dezvoltat în permanență gama de produse AQUAmax, hibrizi cu toleranță mare la secetă. În acest moment avem 10 hibrizi AQUAmax în portofoliu, 10 hibrizi care aparțin grupelor diferite de maturitate, ce pot fi cultivați atât în Transilvania, Moldova, Dobrogea sau în vestul țării. În acest moment acoperim toate zonele de cultură ale porumbului din țara noastră prin această gamă”, a vorbit managerul de marketing, despre gama de produse vedetă din portofoliul companiei.

    Peste 400.000 ha cultivate cu sămânță de floarea-soarelui de la Pioneer

    Compania Pioneer nu oferă doar hibrizi de porumb cu toleranță la secetă, având în portofoliu și hibrizi de floarea-soarelui.

    ”La floarea-soarelui am introdus în ultimii doi ani o nouă marcă, îi spunem Protector pentru că în România cele mai mari probleme le face lupoaia (Orobanche ramosa – n.r), acest parazit la care dacă nu ai rezistență genetică, ți-a terminat cultura, și mana (Plasmopara halstedii – n.r) care nu putea fi combătută cu nici un fungicid. De 3 ani avem hibrizi de floarea soarelui cu rezistență genetică la mană și la lupoaie. Tocmai de aceea suntem pe locul întâi la cultura de floarea-soarelui în România. Pe lângă aceste caractere importante hibrizi ca P64LE25, P64LE99, P64LC53, P64LC108 dau producțiile cele mai mari. Nu există competiție pentru acești hibrizi și din punct de vedere productiv. În țara noastră peste 400.000 de hectare se cultivă cu sămânță de floarea-soarelui Pioneer. În afara acestei tehnologii mai oferim fermierilor români și floarea soarelui High-Oleic”, a vorbit managerul de marketing despre suprafața cultivată cu cei mai valoroși hibrizi de floarea-soarelui.

    statie seminte Afumati Pioneer

    Stația de procesare sămânță de la Afumați – a doua ca mărime din Europa

    Pioneer face afaceri în România de peste 30 de ani, timp în care a investit permanent în tehnologie performantă, pe care o aduce an de an în fermele din România. Una dintre investițiile masive realizate de companie la noi în țară este stația de procesare sămânță de la Afumați.

    ”Aceasta este a doua stație de procesat sămânță ca mărime din Europa, se întinde pe aproape 1,4 hectare și este una dintre cele mai performante. În prezent mai mult de 100 de fermieri produc semințe pentru Pioneer România. Echipa noastră are peste 130 de angajați, la producție, în sezon avem peste 300 de sezonieri și sunt ani în care ajungem la 400-350 de sezonieri, totul depinde de volumul de muncă din acea perioadă. La Afumați avem 15 hectare unde stația de semințe, unitatea de cercetare, biroul de vânzări își desfășoară activitatea”, a declarat Jean Ionescu, manager operațional pentru România și Moldova.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării