Procurori și avocați, printre șmecherii care au concesionat pajiștile în mod abuziv, acuză liderul oierilor de munte
agrointeligenta.ro -Problema pajiștilor, mai exact a concesionării lor, este departe de a se fi rezolvat. La mijloc sunt interese uriașe care țin de subvențiile consistente care se plătesc an de an pentru aceste suprafețe. Cine are de suferit? Oierii și crescătorii de bovine care sunt scoși din joc de interese mari, lasă să se înțeleagă Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte.
Într-un interviu acordat de Gonțea anul trecut pentru emisiunea ”Viața Satului” (TVR 1), Gonțea spunea că printre cei care au încasat subvenții pentru pajiști se numără oameni influenți ”avocați și procurori”, iar banii au fost cheltuiți pe orice altceva numai pentru întreținerea pajiștilor nu.
Concesionarea în condiții dubioase a pajiștilor și pășunilor a făcut ca și numărul animalelor să scadă, mai spune Gonțea.
Începând din acest an, subvenții pentru pajiști nu mai pot fi încasate de către asociațiile de crescători, ci fermierii activi depun cererea la APIA și cer fiecare plata pentru suprafața ce le revine din suprafața concesionată. Pot solicita banii și cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă în calitate de fermier activ pe pajiştile aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale, cu animalele pe care le deţin, pot depune cererea de plată prin reprezentantul legal, în conformitate cu actul constitutiv şi/sau statutul formei asociative.
Subvenția pe pajiști poate fi încasată și de către proprietarii care nu au animale, cu condiția de a efectua un cosit și apoi de a valorifica produsul obținut.
Mai multe detalii despre documentele și condițiile în care se plătesc subvențiile pentru pajiști în 2016 găsiți în articolele:
Pajiști comunale închiriate de la Primărie: cine încasează subvenția în acest caz?