Ştiri agricole

Achim Irimescu:”Suntem invadați de lapte din Ungaria și Polonia”. Ce măsuri a cerut ministrul la Bruxelles pentru a proteja fermierii români!

Invadați de laptele de vacă adus din Ungaria și Polonia, fermierii români falimentează pe capete. Situația  fost discutată la cel mai înalt nivel, la Bruxelles, unde ieri s-au reunit toți miniștrii agriculturii din UE și unde reprezentantul României, Achim Irimescu, a cerut comisarului Phil Hogan să se ia ”măsuri hotărâtoare”.

În intervenţia sa, ministrul Achim Irimescu a subliniat că încă din luna noiembrie a anului 2015 fermierii îl informează periodic cu privire la declinul înregistrat, la pierderile suferite prin vânzarea la preţuri mult sub costul de producţie, inclusiv la imposibilitatea desfacerii mărfii, solicitând urgent măsuri adecvate, mai ales prin finanţare europeană.
Între măsurile pe care România le consideră necesare în ce priveşte sectorul cărnii de porc menţionăm: alocarea de resurse financiare suplimentare care să compenseze pierderile de venit suferite de producători, relansarea mecanismului de stocaj privat şi ajustarea perioadelor de implementare, lansarea unor mecanisme pentru promovarea şi încurajarea exporturilor, crearea în sectorul cărnii de porc, similar ca în sectorul laptelui a unui observator permanent care să monitorizeze situaţia pieţei etc.

”Sunt două sectoare care se confruntă cu mari dificultăți și chiar dacă România nu este afectată direct de această situație pe sectorul de carne, produsele din UE ajung la preț de dumping în România. În acest sens, prețul laptelui și al cărnii de porc au scăzut foarte mult. Am avut situații în care ferme din România au cerut suspendarea măsurilor de bunăstare pe sectorul cărnii de porc pentru a evita situația în care mulți alții să investească ca într-un final situația să se blocheze și mai mult. Am cerut ieri în Consiliul de miniștri să se stopeze supraproducția la lactate și carne. (…) Din cauza produselor ce vin din afară, producătorii noștri intră în faliment, în timp ce alte state produc mult mai mult decât noi”, a declarat astăzi ministrul agriculturii.

Astfel, România a semnalat situația deosebită în care se găsesc exploatațiile de porcine care au încheiat în cadrul PNDR 2007-2014 angajamente multianuale pentru respectarea criteriilor de bunăstare. Din cauza situației extraordinare de pe piața cărnii de porc, o serie de astfel de exploatații neavând cereri de livrare sunt în imposibilitatea de a-şi respecta angajamentele, fiind în pericol de faliment. Aceste exploatații nu își pot permite popularea neavând desfacere, fapt ce conduce la întreruperea angajamentului cu consecințe asupra finanțării deja primite.

Astfel, România a solicitat ca situația excepțională de pe piața cărnii de porc să fie recunoscută și să se poată oferi posibilitatea acestor exploatații de a întrerupe temporar angajamentul fără ca aceasta să genereze consecințe financiare.

În ce priveşte sectorul laptelui, România a solicitat: adoptarea pentru anul 2016 a unor măsuri similare ajutorului excepţional temporar acordat în 2015, în vederea acoperirii parţiale a pierderilor de venit, modificarea legislației europene prin introducerea unui nou articol care să prevadă obligaţia primilor cumpărători de a achiziţiona un anumit procent de lapte materie primă produs la nivel local (măsură fără implicaţii bugetare la nivel UE), adoptarea unor măsuri specifice pentru zonele montane etc.

„Având în vedere că ţara noastră este o „victimă colaterală” a embargoului impus de Rusia şi a ceea ce se întâmplă pe plan internaţional – reducerea cererii din China – au fost menţionate, inclusiv din partea României, o serie de măsuri comune pentru cele două sectoare – cum ar fi – noi ajutoare specifice de criză, creşterea sprijinului de minimis de la 15.000 euro la 30.000 euro/fermier/3 ani, au mai fost măsuri care vizează stocarea privată şi intervenţia la stocare, în ce priveşte creşterea preţurilor de intervenţie la lapte praf degresat şi la unt – în acest caz comisarul a acceptat propunerea de dublare a cantităţilor. Apreciez că măsurile acestea ar fi binevenite pentru a reduce presiunea pe piaţa românească”, a declarat ministrul Agriculturii, la Bruxelles.

Irimescu a subliniat că a cerut Comisiei Europene să se ia măsuri hotărâtoare pentru a stopa la origine această supraproducție. ”Să nu uităm că România este asaltată de laptele din Ungaria și din Polonia și de carnea de porc venită din statele Uniunii Europene. Astfel, producătorii locali intră în faliment! (…) Nu este scopul PAC să se producă totul într-un singur stat sau doar în câteva state. Este normal să ridicăm la Bruxelles această problemă și chiar am cerut să se stabilească la nivel european măsuri specifice pentru a proteja producătorii de lapte și de carne din statele membre. Noi nu beneficiem de stocare privată la carnea de porc sau de dublarea cantităților la unt sau lapte praf, dar măsurile specifice vor permite păstrarea producției în țara de origine și astfel piața românească nu va fi invadată de ele. Toate statele membre au fost acord cu această abordare. Eu m-aș bucura să se ia astfel de măsuri chiar dacă România nu este direct vizată de acestea”, a explicat Achim Irimescu la un eveniment pe teme agricole.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Domnule Achim Irimescu, dvs. propuneti la Bruxelles blocarea productiei de carne in Romania si a productiei de lapte, pentru ca piata romaneasca este invadata de produse lactate si produse din carne din Ungaria si Polonia, acestea intrand in Romania la pret de dummping. Pai de taxe antidummping ati auzit, ce face Ministerul Comertului din Romania. Dvs ati bagat in falimentul fabrica de lapte Bradet. Ganditi-va ca s-au infiintat pe fonduri europene atatea ferme de producatori de lapte si carne de porc, au fost investitii de milioane de euro, inclusiv pe procesare, ce sa faca acei fermieri si procesatori sa dea falimet. Cand nu erati dvs. la UE, romanii exportau in tarile terte, acolo unde puteau sa exporte, acum a venit Ue-ul sa ne blocheze comertul, le platim cotizatie si ei impreuna cu dvs isi bat joc. Sunt procesatori de carne care sau modernizat si infiintat pe Masurile din PNDR, si acum sunt in faliment pentru ca nu pot exporta produsele, da sunt in faliment pentru ca acolo la Bruxelles sunt oameni care nu se pricep la comert, ca dvs. sau sunt rau intentionati chiar pentru tara lor, veniti acasa de acolo.

  2. Piața SĂ FIE invadată de produse poloneze și europene căci și consumatorii sunt ai statului și abundența asigură prețuri mici pe piață.Cum pot producătorii români să fie atât de nesimțiți cerând 6 lei pe kg de mere sau 3,5 pe cel de lapte când există portocale cu 2 lei sau kiwi, banane cu 3 ? Produsele românești din piață nu includ atâtea cheltuieli cu transportul, supermarketul, taxe mai puține sau deloc dar sunt așa scumpe.Vreți, producători, ca consumatorii să vă cumpere produsele cu pistolul la ceafă?

Scrie un comentariu