• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Înapoi la troc! Dar cu ce eficiență?

    agrointeligenta.ro -

    Pentru că nu au bani să efectueze lucrările agricole specifice acestei perioade, în condițiile în care subvențiile întârzie, tot mai mulți agricultorii încep să se gândească la troc, fără prea mare succes însă. În lipsă de cumpărători, fermierii au ajuns să scoată la vânzare sau la schimb cereale contra îngrășăminte, cartofi sau chiar lemne de foc. Astfel de anunțuri au devenit ceva obișnuit pe site-urile de specialitate în ultima vreme, dar din păcate, fără prea mari efecte în piață. Nu sună nimeni sau aproape nimeni, iar oamenii rămân în continuare cu recolta în magazii.

    După cum susține Ion Mănăilă, un fermier din Teleorman, într-o piață foarte bulversată, în care toată lumea caută pe cineva să îi dea ceea ce are nevoie cu plata la recoltă, pe fondul întârzierii plății subvențiilor, asigurarea surselor financiare pentru finanțarea producției devine tot mai grea. Supărarea agricultorilor este cu atât mai mare, cu cât mulți au investit în silozuri în speranța obținerii unor prețuri mai mari, în primăvară, ceea ce acum nu se întâmplă, ba mai mult, prețurile sunt chiar mai mici decât la recoltare, iar în plus, fermierii s-au ales și cu costurile de depozitare. ”Sub 60 de bani pe kilogram la grâu, vorbim de faliment”, mai spune Mănăilă.

    Și Ilie Popescu, vicepreședinte LAPAR, spune că prețul la cereale constituie o mare problemă la momentul actual pentru agricultori, pentru că nu există cerere la export. Cu o piață așa de grea nu s-a mai confruntat de prin 2005, povestește fermierul, care adaugă că o scădere a prețurilor la recoltare de 30-40%, ceea ce s-a petrecut anul trecut, este enorm. Cel mai greu va fi în toamnă, când vor trebui înființate culturile pentru anul viitor.

    ”Dacă acum în piață mai există firme care finanțează fermierii cu plata la recoltare, ce-i drept tot mai puține, în toamnă n-ar fi exclus să se ajungă cu plata doar la livrare, dat fiind contextual dificil al pieței”, avertizează Popescu.

    Ce se vinde prin târg…

    La români, trocul s-a practicat dintotdeauna, cu un succes mai mare sau mai mic. Pentru că în prezent nimeni nu cumpără cereale și oricum prețul e foarte mic, există și agricultori care s-au gândit la schimbul de produse agricole. Așa se face că pe site-urile de specialitate, au început să apară tot mai multe anunțuri în ultima vreme de produse scoase la vânzare sau puse la schimb. Oferta este chiar generoasă, de la grâu contra porumb sau îngrășăminte, până la porumb la schimb cu cartofi sau lemne sau chiar fân în contrapartidă cu grâu sau porumb.

    Un fermier din Constanța, de exemplu, a scos la vânzare 20 de tone de grâu de panificație, eventual la schimb cu porumb, prețul solicitat pentru kilogramul de grâu fiind de 0,65 de bani pe kilogram. După cum el însuși mărturisește, nu l-a sunat nimeni și nici nu prea se așteaptă să facă vreo tranzacție, nici măcar un schimb. A recurs la acest gest, nu doar pentru că are grâu de vânzare, ci și pentru că are nevoie de porumb pentru hrana animalelor din fermă.

    Cereale de vânzare are și un fermier din Vaslui, care se chinuie să vândă circa 20 de tone de triticale de ceva vreme. Pentru că nu găsește cumpărător, și el s-a gândit să încerce să facă un schimb, să dea triticalele, care pot fi folosite în alimentația porcilor sau a păsărilor, contra îngrășăminte, mai ales că are nevoie de ele pentru fertilizarea culturilor și nu are bani să le cumpere.

    ”Prețul este ca la grâu, însă nu am găsit pe nimeni interesat să cumpere. Poate dacă aș fi avut o cantitate ceva mai mare, ar fi fost mai ușor să găsesc cumpărători. Triticalele sunt indispensabile în hrana porcilor și a păsărilor, dar mulți crescători nu știu”, povestește fermierul.

    La Căzănești, în județul Ialomița, un localnic vrea să schimbe porumb boabe din producția anului 2015 cu cartofi consum sau lemne de foc, în timp ce la Vâlcea, localnicii au scos fânul la vânzare sau îl dau la schimb cu grâu sau porumb. Prețul este de 500 – 600 lei pe claie, în funcție de mărimea ei. Anunțul aparține unui localnic din satul Bratovești, comuna Titești, județul Vâlcea. Oferta este abundentă, lipsesc însă cumpărătorii…


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor! Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!