• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 4 motive pentru care pâinea nu se va ieftini, chiar dacă TVA scade

    agrointeligenta.ro -

    Reducerea TVA la pâine nu înseamnă neapărat şi preţuri mai mici pe piaţă. Scumpirile la gaze şi energie, alături de consumul în cădere liberă ţin pe jar producătorii. În plus, măsura nu e agreată nici de FMI.
    Deşi conducerea Ministerului Agriculturii aduce în discuţie periodic reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine, sunt puţine şanse ca măsura să se şi transpună în practică. Principalul ”adversar” este chiar Fondul Monetar Internaţional (FMI), care nu consideră o astfel de decizie oportună.

    Oficialii fondului aduc drept argument experienţa din alte ţări unde fragmentarea sistemului fiscal nu a dat roadele scontate. În aceste condiţii, propunerea Ministerului Agriculturii de reducere a TVA la pâine la 9% începând cu luna iunie pare să aibă şanse mici de reuşită. În ianuarie cel puţin, delegaţia FMI prezentă în ţară, a respins categoric această variantă. Nici n-a plecat bine însă delegaţia FMI că oficialii de la Ministerul Agriculturii ies din nou cu ideea reducerii TVA la pâine.

    „Prima soluţie pentru a rezolva evaziunea fiscală este reducerea TVA. Sperăm că se va aplica reducerea TVA la pâine începând cu iunie şi sperăm ca rezultatul să fie pozitiv. Eu, unul, nu cred că se vor reduce preţurile, ci se va reduce evaziunea fiscală”, afirmă Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

    Micşorarea TVA la 9% însemnă încasări mai mici la buget cu 200 milioane de lei, bani care ”trebuie puşi la loc”. Ministerul speră să o facă prin creşterea bazei de impozitare şi scăderea evaziunii fiscale.

    Producătorii, mai mult pe pierdere
    ”Obiectivul nu este reducerea preţurilor, ci a evaziunii fiscale, alături de creşterea încasărilor la buget”, spune Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Acesta susţine că în ianuarie 2013, vânzările s-au redus cu 40-50% faţă de ianuarie 2012. ”Ianuarie a fost cea mai prostă lună din activitatea mea”, se plânge Popescu.

    ”Dacă se menţine preţul actual la pâine ar fi un câştig pentru cumpărători”, spune MIhai Afiliu, un producător de pâine din Buzău. El afirmă că reducerea TVA n-ar trebui să se vadă în preţ, pentru că oricum acesta este de câteva ori mai mic decât în alte ţări, iar fabricile locale lucrează în mare parte pe pierdere de câţiva ani.

    ”Logic ar fi să scadă preţul, însă o eventuală micşorare a TVA nu va face decât să acopere costurile mai mari la utilităţi”, susţine Dragoş Frumosu, presedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

    Cât despre un TVA de 9% la produsele alimentare de bază, slabe speranţe, cel puţin deocamdată, chiar dacă România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA din Europa. Doar ungurii şi danezii ne întrec, însă nici nu se pot compara veniturile lor cu ale noastre.

    De ce nu se ieftineşte pâinea

    1. FMI nu este de acord cu reducerea TVA la pâine. Fondul nu susţine fragmentarea sistemului fiscal, pe motiv că un astfel de experiment nu a dat rezultate în alte ţări
    2. Se anunţă noi scumpiri la utilităţi (gaze şi energie electrică)
    3. Din cauza pierderilor înregistrate de producătorii de pâine în ultimii ani, pe fondul scumpirii grâului, dar şi a evaziunii fiscale
    4. Consumul de pâine este mare în România (chiar dacă a fost în cădere liberă în ianuarie), iar preţul la noi este de câteva ori mai mic decât în alte ţări


    Te-ar mai putea interesa

    OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă

    Ultimele știri

    Anunț MADR pentru fermierii care așteaptă prima tranșă din subvențiile APIA! Fermierii americani nu și-au abandonat animalele în fața uraganului Milton: ”Doamne, apără sufletele lor nevinovate” Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat