Viaţa la ţară

Comisarul Phil Hogan laudă Telemeaua de Ibănești în limba română: ”Are o aromă specifică de pășune de munte”

Brânza românească “Telemea de Ibănești” a intrat în registrul indicațiilor geografice și a devenit prima denumire de origine protejată (DOP) a țării, a scris pe pagina personală de Facebook, Comisarul European Phil Hogan.

“Telemeaua de Ibănești este produsă prin coagularea acidă a laptelui obținut de la vaci indigene. Este o brânză de masă compactă și solidă, cu consistență uniformă, fiind în același timp fină și untoasă. Telemeaua are un gust ușor dulce-acrișor și puțin sărat, precum și o aromă specifică de pășune de munte”, a mai completat Phil Hogan, într-un mesaj scris în limba română.

Vă reamintim că luni, la Bruxelles, ministrul agriculturii Achim Irimescu  a primit din partea comisarului Hogan certificatul de recunoaștere a produsului Telemea de Ibănești în UE.

”Ieri (luni, 14 martie – n.r.) a primit certificatul pe Telemeaua de Ibănești. În România se produc produse de foarte bună calitate, iar mediul rural face cele mai multe dintre acestea. Vestea bună este că acum 10 zile am protejat la Bruxelles Salamul de Sibiu, un produs de calitate extraordinară, al doilea produs protejat în România. Astăzi pot să anunț oficial că Telemeua de Ibănești este publicată în Jurnalul Oficial. Ieri am făcut poze la Bruxelles cu Comisarul European Phil Hogan când îmi înmâna certificatul pentru Telemeaua de Ibănești. Încet-încet, se mișcă lucrurile. Nu cu viteza necesară, să nu uităm că din cele 1.400 de produse protejate la nivel european România nu are decât 3. Cele mai multe produse sunt din Franța și Italia”, a declarat marți ministrul Achim Irimescu.

Reușita românească de la Bruxelles vine după ce, pe 10 ianuarie, Parlamentul European a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cererea României de a proteja Telemeaua de Ibăneşti conferindu-i titulatura de produs cu denumire de origine protejată – DOP.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!