Mișcare-surpriză pe piața semințelor de porumb: Cei trei hibrizi care vor să sperie Vestul cu prețuri mici și producții mari
agrointeligenta.ro -Semințe de trei ori mai ieftine și producții ce echivalează cu cele ale multinaționalelor. Aceasta este promisiunea făcută de moldovenii care au reușit anul acesta să omologheze la noi în țară primii trei hibirizi de porumb produși la Institutul de Fitotehnie ”Porumbeni” din Chișinău.
Potrivit portalului Agrobiznes.md, Institutul pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor din București (ISTIS) a introdus în Registrul de Stat al României trei hibrizi de porumb de la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”: Porumbeni 461 (FAO 460), Porumbeni 427 (FAO 450) şi Porumbeni 310 (denumire care face trimitere și la grupa FAO).
Procesul de omologare a durat trei ani și a trebuit să respecte toate regulile de testare de la noi din țară, dar și din Uniunea Europeană întrucât odată înregistrați în România, hibrizii moldovenilor se vor putea comercializa în toate statele membre.
Citiți și: Hibrizii moldovenești de porumb își pregătesc intrarea în România: Costul semințelor, de trei ori mai mic decât la multinaționale. Producția, la același nivel
”Procedura de omologare în spațiul Uniunii Europene implică trei ani de culturi experimentale, de loturi demonstrative. Acesta este al doilea an în care participăm la Ziua Porumbului de la Orezu, dar avem loturi și în alte zone, colaborăm și cu cercetătorii de la Turda”, ne explica anul trecut doctor inginer Nina Frunze de la Institutul de Fitotehnie ”Porumbeni”.
Potrivit acesteia, cel mai mare avantaj al semințelor moldovenești este, de departe, prețul mult mai mic decât al competitorilor, ceea ce ar putea provoca pe piața românească un adevărat șoc în rândul actualilor jucători. ”Aș spune că diferența de preț față de multinaționale este chiar triplu. Din ce am văzut, la o firmă mare de aici din România, la unitatea de semănat pentru un hectar 72.000 de boabe, se comercializează semințele undeva cu 70 de euro. La hibrizii noștri, prețul ar fi undeva la 20 de euro”, ne-a declarat dr. ing. Frunze.
Chiar dacă prețul este mult mai mic, producțiile obținute la Ialomița cu hibrizii moldovenești au fost foarte bune. ”Din cauza secetei, mai mici cu 5-7% față de anul trecut, la fel ca și la restul companiilor care au participat cu loturi demonstrative la Ziua Porumbului”, a declarat reprezentanta Institutului de Fitotehnie ”Porumbeni”.
Moldovenii au venit în România cu șase hibrizi de porumb, din care cele mai bune rezultate s-au obținut cu Porumbeni 310 (denumire care include și grupa FAO). La o densitate de 72.000 de plante la hectar și cu o umiditate de 12%, la final s-a ajuns la 9.145,47 de kilograme la hectar. Restul semințelor au avut producții peste 8 tone la hectar, cu excepția hibridului Porumbeni 461. O surpriză pentru cercetătoarea din Moldova. ”Nu mă așteptam, pentru că la noi acasă, aceste semințe sunt cele mai apreciate. Se pare, însă că în România merg mai bine alți hibrizi”, ne-a explicat dr. ing. Nina Frunze.
La Brăila, la centrul pentru testarea soiurilor la Mircea Vodă, rezultatele au fost și mai bune. ”Hibridul „Porumbeni – 461” a demonstrat în punctul de testare Mircea Vodă o roadă record, de aproape 20 de tone (19,2 tone, în condiții de irigare – n.r.) de boabe uscate la hectar, ținând cont de faptul că media pe republică la hectar este de 3-4 tone”, a spus pentru Agrobiznes.md Pintilie Pârvan, directorul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”.