• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Softul-problemă de la APIA: Fermierii care depun cererea unică…pe jumătate!

    Roxana Dobre -

    Campania de depunere a cererilor unice a început din 1 martie însă nu toți fermierii care aveau programare la APIA au reușit și să ajungă în fața funcționarilor. Mai au timp până pe 16 mai să completeze și să depună cererea fără penalizări, iar dacă acest lucru este ușor de făcut pentru cei care exploatează suprafețe agricole, nu același lucru se poate spune despre fermierii care fac și zootehnie.

    Crescătorii de animale sunt confuzi în legătură cu depunerea cererii unice pe 2016. Deși ministrul agriculturii, Achim Irimescu a anunțat că APIA va prelua începând cu 15 martie și cererile crescătorilor se pare că agenția de plăți nu a primit încă undă verde. Agriculturii care merg totuși să depună cererile nu sunt trimiși acasă ci li se procesează doar partea vegetală urmând să mai facă un drum la APIA pentru completări în momentul când se va demara procedura de primire a cererilor și pentru efectivele de animale.

    Nu avem încă undă verde pentru cei care au și zootehnie dar dacă avem cazuri și totuși aceștia vin la APIA nu îi trimitem acasă. Le preluăm cererea, aceasta este verificată de funcționar pe partea de vegetal și rămâne să fie completată cu partea de zootehnie. Cam 10 la sută din numărul total al fermierilor din România au și zootehnie”, ne-au declarat surse APIA.

    Fermierii nu se înghesuie să depună cererea unică pentru 2016

    Deși au trecut mai mult de două săptămâni de când a debutat campania de primire a cererilor pentru anul 2016 se pare că fermierii, nici măcar cei cu programare nu se înghesuie să depună documentele la APIA.

    ”Am început de la 1 martie foarte timid campania de depunerea a cererii unice. Dacă aceasta nu debuta pe 1 martie eram acuzați că nu am început la timp. Noi aveam pe listă vreo 17.000 de fermieri și în primele două săptămâni au venit maxim 1.000. S-au obișnuit majoritatea să aștepte până în ultimul timp și anul trecut am avut situații critice când am solicitat intervenția jandarmilor pentru că se crease o presiune fantastică. Deci mesajul nostru este ca fermierii să respecte programarea și să vină la APIA să depună cererea unică. Se știe că fiecare funcționar are repartizați un anumit număr de fermieri, să spunem că dacă are 2 comune atunci trebuie să se ocupe de 800 de fermieri. Dacă împărțim pe 40 de zile de preluare cereri asta înseamnă câte 20 de fermieri pe zi pentru fiecare funcționar. Într-un fel este să lucrezi cu 20 de oameni pe zi pe toată perioada și altfel este să se bulucească toți în ultima perioadă și să ai 120 de fermieri încărcătură pe zi. Și atunci și funcționarul este mai stresat și mai poate face greșeli. Plus că cei care respectă programarea și vin alții neprogramați peste ei, nu au nicio vină și le mai ia și din timpul alocat special pentru ei. Nici măcar fermierii mari nu respectă programarea, mulți zic că nu știu încă planul de cultură. Le-am spus mereu să vină, să depună iar noi avem acele controale preliminare iar fermierii pot să vină în 35 de zile să facă modificări. Din diferite motive, din trecut ne-am învățat că se apropie la termenul limită și se formează aglomerații la APIA. Ne-am dori ca anul acesta să nu se repete această istorie, un stres atât pentru fermieri, cât și pentru noi, cei din APIA”, ne-au mai declarat sursele APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till