• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

  Violina Gorcinschi -

  Macerat de coada calului – rețetă, beneficii. Aflați din acest articol la ce folosește maceratul de coada calului, care plante beneficiază cel mai mult de proprietățile acestuia, cum se prepară și cum se administrează în grădină.

  Coada calului – beneficii

  În grădină, protecția plantelor este asigurată prin utilizarea de substanțe chimice, însă gospodarii încearcă să economisească niște bani și să producă bio prin apelarea, în primă instanță, la preparate naturale, făcute din plante, ca metodă de prevenire a bolilor. Se știe că, de exemplu, infuziile de urzică sau usturoi sunt benefice pentru plante dacă sunt folosite corect, însă și coada calului  este o „buruiană” eficientă pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a culturilor.

  Beneficii macerat de coada calului (foto: vitalfairliving.com)

  Macerat de coada calului – beneficii, utilizări

  Coada calului, denumită științific și Equisetum arvense, este o plantă medicinală prezentă în condiții de temperatură și umiditate ridicată. Planta are o istorie lungă de utilizare, fiind apreciată încă din Antichitate datorită proprietăților sale vindecătoare. Nu doar organismul uman beneficiază de calitățile acestei plante, ci și legumele din grădină.

  Citește și: Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta originală folosită de legumicultori

  Coada calului este a armă eficientă împotriva prevenirii bolilor la legume, pomi și arbuști fructiferi. Produsul naturist este eficient pentru a combate mana, făinarea, pătările, alternarioza, rapănul, bășicarea frunzelor. Folosită la momentul potrivit, coada calului poate scuti portofelul de multe cheltuieli pe tratamente scumpe, datotrită conținutul de acid acetilsalicilic care întărește țesuturile plantelor.

  Experții în horticultură au testat soluția și au constatat că această plantă oferă protecție eficientă împotriva manei pentru culturile de cartofi și tomate.

  Macerat de coada calului – rețetă (foto: carryoncomposting.com)

  Macerat de coada calului – rețetă

  Pentru prepararea maceratului de coada calului, se adună un kilogram de plante verzi, peste care se toarnă 10 litri de apă. În lipsa plantelor verzi de coada calului, se pot utiliza 200 de grame de plante uscate, puse în aceeași cantitate de apă.

  Soluția se lasă la fermentat 2-3 săptămâni, până când nu se mai formează bule, adică până la încheierea procesului de fermentare.

  Acest macerat nu se folosește în stare concentrată, ci se diluează cu apă, în raport de 1:10 (10 litri de apă la un litru de macerat). Preparatul rezultat se pulverizează pe plante, in special pe legume.

  Citește și: Rețeta de macerat din găinaț de pasăre – un îngrășământ bun și natural

  Decoct de coada calului – rețetă

  Coada calului se folosește și sub formă de decoct, adică un ceai rezultat din fierberea plantelor. Pentru preparare, e nevoie de un kilogram de plante verzi sau de 200 de grame de plante uscate care se pun în 10 litri de apă rece.

  Soluția se lasă la infuzat timp de 24 de ore, după care se fierbe pentru 30 de minute. După fierbere, preparatul se lasă la răcit încă 12 ore. Ulterior, soluția se strecoară și se utilizează diluată în apă, în raport de 1:3.


  Te-ar mai putea interesa

  Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile!

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț