• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Violina Gorcinschi -

    Macerat de coada calului – rețetă, beneficii. Aflați din acest articol la ce folosește maceratul de coada calului, care plante beneficiază cel mai mult de proprietățile acestuia, cum se prepară și cum se administrează în grădină.

    Coada calului – beneficii

    În grădină, protecția plantelor este asigurată prin utilizarea de substanțe chimice, însă gospodarii încearcă să economisească niște bani și să producă bio prin apelarea, în primă instanță, la preparate naturale, făcute din plante, ca metodă de prevenire a bolilor. Se știe că, de exemplu, infuziile de urzică sau usturoi sunt benefice pentru plante dacă sunt folosite corect, însă și coada calului  este o „buruiană” eficientă pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a culturilor.

    Beneficii macerat de coada calului (foto: vitalfairliving.com)

    Macerat de coada calului – beneficii, utilizări

    Coada calului, denumită științific și Equisetum arvense, este o plantă medicinală prezentă în condiții de temperatură și umiditate ridicată. Planta are o istorie lungă de utilizare, fiind apreciată încă din Antichitate datorită proprietăților sale vindecătoare. Nu doar organismul uman beneficiază de calitățile acestei plante, ci și legumele din grădină.

    Citește și: Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta originală folosită de legumicultori

    Coada calului este a armă eficientă împotriva prevenirii bolilor la legume, pomi și arbuști fructiferi. Produsul naturist este eficient pentru a combate mana, făinarea, pătările, alternarioza, rapănul, bășicarea frunzelor. Folosită la momentul potrivit, coada calului poate scuti portofelul de multe cheltuieli pe tratamente scumpe, datotrită conținutul de acid acetilsalicilic care întărește țesuturile plantelor.

    Experții în horticultură au testat soluția și au constatat că această plantă oferă protecție eficientă împotriva manei pentru culturile de cartofi și tomate.

    Macerat de coada calului – rețetă (foto: carryoncomposting.com)

    Macerat de coada calului – rețetă

    Pentru prepararea maceratului de coada calului, se adună un kilogram de plante verzi, peste care se toarnă 10 litri de apă. În lipsa plantelor verzi de coada calului, se pot utiliza 200 de grame de plante uscate, puse în aceeași cantitate de apă.

    Soluția se lasă la fermentat 2-3 săptămâni, până când nu se mai formează bule, adică până la încheierea procesului de fermentare.

    Acest macerat nu se folosește în stare concentrată, ci se diluează cu apă, în raport de 1:10 (10 litri de apă la un litru de macerat). Preparatul rezultat se pulverizează pe plante, in special pe legume.

    Citește și: Rețeta de macerat din găinaț de pasăre – un îngrășământ bun și natural

    Decoct de coada calului – rețetă

    Coada calului se folosește și sub formă de decoct, adică un ceai rezultat din fierberea plantelor. Pentru preparare, e nevoie de un kilogram de plante verzi sau de 200 de grame de plante uscate care se pun în 10 litri de apă rece.

    Soluția se lasă la infuzat timp de 24 de ore, după care se fierbe pentru 30 de minute. După fierbere, preparatul se lasă la răcit încă 12 ore. Ulterior, soluția se strecoară și se utilizează diluată în apă, în raport de 1:3.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare