• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul agriculturii despre alerta europeană privind brânza românească: A fost undeva un accident. Nu e o greșeală de sistem

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul agriculturii Achim Irimescu a avut astăzi o reacție promptă cu privire la alerta europeană care vizează brânza românească și care a fost emisă de autoritățile italiene după ce s-a confirmat îmbolnăvirea unui copil de la consumul unui astfel de produs. Achim Irimescu a arătat că dacă în astfel de situații, vine îi revine integral producătorului sau procesatorului, după legislația europeană, iar confirmarea contaminării cu E.coli a unui produs românesc este un accident și nicidecum o greșeală de sistem.

    ”În prezent, toate aceste unități sunt, sigur, pe piața europeană și îndeplinesc standardele. Repet, dacă au fost unele scăpări se datorează, să spun, unor neatenții în anumite unități. Nu este o chestiune generală, aveți încredere în produsele românești și, sigur, trebuie să avem încredere în autoritățile române care trebuie să își facă datoria peste tot la fel”, a spus Irimescu. El a precizat că nu știe despre ce cantități de brânză contaminată sau suspectată de contaminare ar fi vorba și că în privința alertelor de acest fel, instituția care le primește este ANSVSA.

    ”Nu vreau să identific o anumită instituție. În primul rând a fost vina celor care trebuiau să respecte normele. Nu am să arăt cu degetul către o unitate sau alta, dar sunt lucruri care trebuie să și le asume fiecare un producător, fiecare procesator. Să nu uităm că la nivel european, deci și în România, cea mai mare responsabilitate revine cui? Producătorului. Dacă vă amintiți, au fost mari discuții în care MADR și-ar fi dorit să meargă să controleze rețetele în condițiile în care uneori în produs nu apare exact ce e și pe etichetă, dar eu am frânat din start o astfel de inițiativă pentru că la nivel european este responsabilitatea producătorului care, în momentul în care a fost lăsat să producă pentru piață trebuie să aibă și HACCP-ul cum spunem noi care permite analiza în punctele critice și orice producător care pune marfă pe piață trebuie să respecte acest HACCP, să își analizeze, să facă controlul în punctele critice de pe lanțul de producție și să se asigure că toți care participă la producție respectă standardele respective”, a mai spus ministrul agriculturii.

    Vă reamintim că astăzi, autoritățile din Italia au emis o avertizare la nivel european pentru brânza românească. Analizele făcute au indicat că în urma consumului acestui produs, un copil de 14 luni a fost internat cu sindrom hemolitic uremic la Florența, iar bacteria care a provocat îmbolnăvirea a fost confirmată și în probele de la lactatul respectiv.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till