• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lovitură pentru latifundiarii cu teren de la ADS: Prețul arendei va fi RENEGOCIAT! Mulți plătesc sub 300 kg grâu/an

  agrointeligenta.ro -

  300 de kilograme de grâu la hectar este arenda pe care Agenția Domeniilor Statului (ADS) o încasează pe ”foarte multe suprafețe din cele 320.000 de hectare” pe care le administrează, a declarat astăzi ministrul agriculturii Achim Irimescu. El a arătat că lucrurile nu vor rămâne așa și că principalii beneficiari ai renegocierii contractelor dintre latifundiari și ADS vor fi tinerii pentru care, cu sumele colectate, se vor putea achiziționa terenuri agricole de pe piața liberă.

  ”Am avut mai multe discuții cu președintele ADS-ului și am spus că o soluție este să crească redevența pentru că sunt foarte multe suprafețe din cele 320.000 de hectare ale ADS-ului care sunt contractate pe mai puțin de 300 de kilogram grâu echivalent. Să nu uităm că subvenția este egală pentru 2015 indiferent de bonitatea terenului, 170 de euro pe hectar, deci cei care au arendat de la stat au niște beneficii foarte mari și nu mi se pare normal să rămână lucrurile așa. Să nu uităm că subvenția va ajunge la 196 de euro, deci e puțin 300 de kilograme când între privați este de 1.200 de kilograme”, a spus ministrul agriculturii la emisiunea ”Viața Satului” (TVR 1).

  Achim Irimescu a declarat că acele contracte încheiate cu ADS-ul pot fi modificate. ”Între ADS și beneficiarii arendei se poate renegocia prețul acesteia. Am solicitat acest lucru și am o propunere pe masă de la președintele ADS și vrem să o aplicăm în perioada următoare în intenția de a crea un fond al ADS – pentru că în lege e prevăzută achiziția de terenuri (legea prin care tinerii vor putea primi până la 50 de hectare teren arabil – n.r.), deci din acești bani suplimentari ADS va achiziționa terenuri și vom putea da tinerilor. Mă îndoiesc că vom putea da 50 de hectare, dar măcar 10 hectare dacă reușim să dăm tinerilor, ar fi tare bine”, a spus Irimescu.

  Arenda pe care o achită fermierii care lucrează teren de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) este recunoscută ca fiind mereu (mult) mai mică decât cea care se fixează prin contracte cu proprietari privați.  Contractele cu statul sunt însă înțesate cu clauze de confidențialitate așa că este dificil de spus exact care este nivelul mediu al acestor redevențe anuale și nici măcar ADS  nu a putut să ne ofere un răspuns concret în acest sens. Totuși, la solicitarea Agrointeligența, conducerea Agenției ne-a transmis formula după care se calculează în prezent arenda pentru terenul agricol aparținând statului și pentru care, de regulă, se încheie contracte pe durate medii și lungi, valabilitatea acestor înțelegeri ajungând uneori la zeci de ani.

  Citiți și: Formula de calcul care face arenda la ADS să fie mereu mai mică decât cea din piața privată

  Ca și în restul cazurilor în care se arendează terenul, prețul arendei nu este același în toate zonele țării iar nivelul minim al redevenței se calculează în funcție de categoria de folosință a terenului, clasa de calitate și coeficienții de majorare ai redevenței minime în funcție de factorii favorizanți ai exploatației (clasa de calitate a solului, categoria de folosință a terenului, amenajări pentru irigații, desecări-drenaje, lucrări antierozionale, categoria localității, amplasarea terenului fața de localitate, facilități de transport inputuri și recolta și în funcție de suprafața arendată).

  De precizat că în luna ianuarie a acestui an, ADS avea de recuperat de la fermierii care lucrează pământul statului datorii de 391,8 milioane de lei (aproximativ 88,2 milioane de euro).

  Foto: www.expunere.com


  Te-ar mai putea interesa

  Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

  Ultimele știri

  Plăți subvenții APIA! Fermierii care au încasat banii în conturi în ultimele zile Vremea în următoarea lună – unde vor fi cele mai mari temperaturi, dar și ploi însemnate România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial