• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană e decisă să nu dea înapoi: Pe ce trebuie cheltuite 30% din fondurile europene alocate agriculturii?

    agrointeligenta.ro -

    Împărțirea banilor europeni, respectiv a fondurilor nerambursabile dedicate fiecărei țări – fie că este vorba de spre plăți directe (subvenții) sau de finanțarea unor proiecte, este bine calculată după o schemă ce stă la baza Politicii Agricole Comune, a explicat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan. Oficialul de la Bruxelles a arătat în cadrul discursului său de la Forumul ELO (European Landowners Organisation – Organizația Proprietarilor de Terenuri) că 30% din sumele alocate sectorului agricole de către UE până în 2020 trebuie să se cheltuie pe protejarea mediului și pe măsuri de mediu.

    ”Uniunea Europeană este pregătită să facă față provocărilor de mediu, iar în ceea ce privește agenda 2030 aceasta trebuie aplicată în mod universal, iar asta înseamnă faptul că angajamentele noastre pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea sustenabilă considerăm necesar ca acestea să se aplice atât în tările intracomunitare, cât și în cele extracomunitare. Trebuie să precizez încă odată faptul că agricultura sustenabilă reprezintă punctul central al măsurii LEADER. În ceea ce privește dezideratele privind îndeplinirea obiectivelor pentru ceea ce înseamnă agricultura sustenabilă este important să aplicăm măsuri inovative și tehnologii noi care să ne ajută să producem mai mult, dar să avem în același timp și grijă de mediu. Pentru a atinge progresul trebuie să avem scopuri comune în ceea ce privește politicile aplicate pentru a dezvolta o agricultură sustenabilă”, le-a spus Phil Hogan celor peste 1.000 de fermieri prezenți la evenimentul organizat de ELO.

    Angajamentul ferm al Comisiei Europene față de comunitățile rurale este acela de a spriini prin toate mijloacele dezvoltarea durabilă la sat. În acest context comisarul european a ținut să sublinieze faptul că în perioada 2014-2020 30% din fondurile PAC vor fi cheltuite pentru măsuri de înverzire, tocmai pentru a proteja și a sprijini dezvoltarea durabilă.

    În contextul în care se așteaptă o creștere masivă a populației globului, Politica Agricolă Comună încearcă să se adapateze condițiilor specifice. Tocmai de aceea, primul pas a fost acela de a aloca sume importante pentru ceea ce înseamnă sprijinirea fermierilor care practică o agricultură sustenabilă.

    ”Politica Agricolă Comună s-a schimbat tocmai pentru a face față provocărilor din perioada imediat următoare. Așa cum se tot prognozează, populația va înregistra în perioada următoare o cifră îngrijorătoare și important este să învățăm și să stabilim măsuri care să ne permită să facem față acestor provocări. În trecut, PAC-ul nu s-a concentrat foarte mult pe dezvoltarea durabilă. Acum avem o politică care are o pronunțată aplicare spre ceea ce se întâmplă pe plan mondial și se îndreaptă spre o politică de piață. Politica este ancorată la ceea ce întâmplă în economia mondială. Trebuie șă avem o trecere în revistă a ceea ce se întâmplă în lume. PAC-ul consideră ca prioritară practicile ce duc la o agricultură ecologică”, a precizat comisarul Phil Hogan.

    Este necesară implicarea sectorului privat

    Conform datelor oficiale oferite de specialiștii din cadrul Uniunii Europene, emisiile din agricultură au scăzut cu 24% din 1990 până în prezent, tocmai de aceea procesul trebuie continuat.

    ”Trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră și mai mult. Sectorul agricol contribuie din ceea ce în ce mai mult la obținerea de energie verde. Continuăm să lucrăm pentru identificarea de noi surse regenerabile. Nu trebuie să uităm că avem nevoie de investiții atât publice, cât și private. Sectorul privat are resursele pentru a transforma sectorul agricol. Această situație este valabilă atât pentru statele membre ale Uniunii Europene, cât și în cele extracomunitare”, a adăugat Phil Hogan.

    Fermierii nu ascultă de sfaturilor celor ce se ocupă cu măsurile de mediu

    Specialistul Comisiei Europene este de părere că la nivel european fermierii manifestă reticență atunci când li se cere să se alinieze cerințelor mediului și de cele mai multe ori refuză dialogul cu specialiștii responsabili de protecția mediului.

    ”În sectorul agricol există probleme sistemice pentru că cei care se ocupă de agricultură nu petrec suficient timp pentru a discuta cu cei care se ocupă de politicile de mediu. Acum suntem pe cale să schimbăm aceste lucruri, am reușit să eliminăm această gândire închisă a fermierilor. Încercăm să ieșim din această abordare și să-i facem pe fermieri să se gândească și la mediu atunci când fac agricultură. (…) Există acțiuni concrete în favoarea țărilor mai puțin dezvoltate. Așa cum am spus este important să producem cantități mari de mâncare pentru a hrăni populația, dar este și mai important felul în care producem hrana. De terenul agricol or să aibă nevoie și generațiile viitoare”, a concluzionat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!