• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Nu aruncaţi PET-urile! Sere, solarii şi case din cel mai comun deşeu produs de gospodăriile din România

  agrointeligenta.ro -

  An de an, voluntarii organizaţiilor pentru protecţia mediului care vin să cureţe de gunoaie văile rîurilor patriei adună tone de PET-uri aruncate la întâmplare.

  PET-urile sînt cel mai comun ambalaj pentru produsele lichide găsite în magazinele agro-alimenare din mediul rural de la noi – bere, băuturi răcoritoare, vin, ulei, oţet – şi cel mai comun deşeu recoltat în urma operaţiunilor de curăţire a văilor râurilor şi zonelor de agrement naturale.

  Dincolo de atitudinea faţă de mediu şi vecinătate a locuitorilor din zona rurală – un aspect care ar trebui abordat din perspectiva îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă, a dezvoltării şi chiar a sănătăţii – prezenţa mare a PET-urilor în „recolta” de deşeuri care poluează albiile pîrîurilor şi alte spaţii „comune” este explicată şi de gradul redus de refolosire al acestora în gospodărie.

  Dacă hârtiile şi cartoanele sînt în întregime folosite la foc, PET-urile sînt folosite fie în întregime ca recipiente pentru alte lichide (cele de bere, vin şi băuturi răcorioare – lapte de la vaca proprie, siropuri produse în casă, miere producţie proprie, ţuică producţie proprie), fie tăiate ca ghivece improvizate (baza) sau „clopote” de protecţie a unor răsaduri (capul), restul neîntrebuinţat fiind aruncat.

  Găsirea unor întrebuinţări mai numeroase pentru reciclarea PET-urilor ar fi o soluţie mai eficientă chiar şi decât educaţia privind igiena personală şi cea a mediului înconjurător pentru reducerea cantităţilor de deşeuri aruncate din gospodăriile ţărăneşti.

  Câteva proiecte deja testate arată că PET-urile pot reprezenta materiale de bază foarte ieftine care pot fi utilizate în construcţia de „utilităţi” extrem de importante pentru gospodărie.

  sera

  Sere construite din PET-uri – PET-urile înlocuiesc sticla – un astfel de proiect a fost imaginat de voluntarii Sustainable Communities Initiative din Marea Britanie – pentru o strucură pilot (perfect funcţională) de 3 pe 4 metri ei au reciclat 1 400 de sticle de plastic obţinând o diferenţă de plus 10 grade Celsius faţă de temperatura de afară, la construcţie folosind doar nişte fire de sârmă, rame de lemn şi ca unelte nişte foarfeci de grădină (cartea tehnica a proiectului engleza)

  solar

  Solare construite din PET-uri – mult mai inventivi decât britanicii s-au dovedit a fi brazilienii care au preluat o idee premiată la un concurs de soluţii de reciclare a deşeurilor construind prin implicarea statului numaipuţin de 3000 de sisteme solare de încălzire a apei pe bază de PET-uri folosind cam aceleaşi materiale – şi obţinând sisteme capabile să încălzească apa a două băi.  (Cartea tehnica a proiectului – e in portugheza dar schemele sint clare si usor de „citit” de un meşter)

  casa

  Case construite din PET-uri – încă şi mai inventivi decât brazilienii s+au dovedit a fi nigerienii care au folosit PET-urile umplute cu noroi pe post de cărămizi prinzându-le cu liant tradiţional (o variantă de chirpici locală) obţinând însă un perete mult mai gros, mai solid şi capabil să asigure mai mult confort termic în absenţa materialelor rare în regiune precum lemnul sau scumpe, precum cărămizile şi betonul. (imagini cu case facute din PET-uri in diferite faze ale construcţiei care arată cum se utilizează PET-urile sub fomă de „cărămizi” si cum arata peretele după finisare).

  birouri

  Surse: Guardian, Inspiration Green, Temas Actuales


  Te-ar mai putea interesa

  Alin Maxim este unul dintre ultimii ciobani care mai fac și cojoace ciobănești Legea Punctelor Gastronomice Locale (PGL) a fost adoptată de Camera Deputaţilor Ministrul Barbu: Porcul nu trebuie interzis. Tatăl meu crește trei porci: unul pentru mine, unul pentru fratele meu şi unul pentru ei

  Ultimele știri

  Costel Vînătoru: Ceapă siberiană și o salată cultivată de românii deportați în Siberia, păstrate la Banca de Gene Agrometeo pentru următoarele două săptămâni – unde vor cădea precipitații Lege votată în Senat: Tractoarele se pot conduce și cu permis pentru alte categorii de vehicule