Subvenția MINIMĂ și MAXIMĂ la hectar. Lider Agrostar: ”Plata diferențiată îi vitregește pe țărani”
agrointeligenta.ro -Cei mai mici fermieri încasează de la APIA și cele mai mici subvenții pe hectar. Dacă până acum, sumele care se plăteau pe unitatea de suprafață erau egale pentru toți agricultorii, începând cu anul de cerere 2015, producătorii agricoli care au până în 5 hectare și peste 40 de ani vor beneficia de una dintre cele mai mici plăți directe pe hectar, sumele fiind cu puțin peste ceea ce s-a achitat anul trecut.
Subvențiile la hectar ar fi trebuit să crească în România prin noile scheme de sprijin, însă, în realitate, cine lua subvenții mici înainte, continuă să ia puțini bani și acum. Cei mai afectați fermieri sunt cei ale căror suprafețe nu depășesc 5 hectare și care vor încasa doar plata unică pe suprafață, ajutorul național tranzitoriu, plata pe înverzire (la care intră automat) și un ajutor infim pe hectar ca plată redistributivă.
Iată cum arată calculul APIA pe hectar la un fermier care are până în 5 hectare și peste 40 de ani (deci nu primește plata pentru tineri fermieri):
SAPS + ANT + Înverzire + Pl. Redistributivă (I) = 79,7392+19,1942+59,1277+5= 163,0611 euro/ha
Subvenția minimă pe hectar se încasează însă de la 30 de hectare, respectiv 60 de hectare în sus în cazul fermierilor care au peste 40 de ani. Pentru ce depășește aceste suprafețe, se încasează doar plata unică pe suprafață – SAPS, ajutorul național tranzitoriu (ANT) și, dacă se îndeplinesc condițiile de înverzire, plata pe ”greening”. În cazul în care nu sunt eligibili la schema pentru înverzire, ei nu vor primi acești bani și vor rămâne doar cu SAPS și ANT, ceea ce reprezintă 79,7392 +19,1942 = 98,9334 euro/ha.
Subvenția minimă – fermieri care au împlinit 40 de ani și au peste 30 de hectare sau fermieri care au sub 40 de ani și peste 60 de hectare (și au respectat condițiile din pachetul de înverzire):
SAPS+ANT+ Înverzire = 79,7392 +19,1942+59,1277 = 158,0611 euro/ha
Astfel, cei circa 163 de euro la micii fermieri și 158 de euro/ha la ce depășește 30 sau 60 de hectare sunt sumele minime plătită de APIA în campania 2015, banii urmând să fie achitați din 8 aprilie anul acesta și până cel târziu pe 30 iunie, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro (stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015).
Comparativ cu anul de cerere 2014, micii fermieri vor avea totuși o subvenție mai mare, însă nu cum cât sperau. Astfel, anul trecut, în conturile agricultorilor a intrat o plată unică pe suprafață de 156,89 de euro pentru fiecare hectar, subvenția fiind calculată la un curs de referință de 4,4102 lei/euro.
Diferența mare la subvenție, cauzată mai ales de plata redistributivă
Diferența la subvențiile pe care le încasează micii fermieri anul acesta este cauzată de introducerea plății redistributive. Măsura, gândită pentru a stimula comasarea terenurilor prevede ca producătorii care au până în 5 hectare să primească câte 5 euro pentru fiecare, iar după acest prag, până la 30 de hectare, se achită pentru fiecare hectar câte 51,0789 euro.
Referitor la această plată directorul adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Dolj, Castelia Moreanu, a explicat presei locale că dacă micii fermieri încasează bani mai puțini, ei primesc plata pe înverzire fără a fi condiționați de norme: „Micii fermieri nu trebuie să respecte condițiile de eco-condiționalitate, nu sunt supuși controalelor și din acest motiv plata redistributivă pentru cei care au până la 5 ha este în cuantum de 5 euro. Noul PNDR 2014-20120, împreună cu Ordonanța 3/2015, cu Ordinul ministrului nr. 619/2015 și cu Ordinul ministrului 234/2016 reglementează această plată redistributivă și condițiile de plată a fermierilor. Cei care au până la 5 ha sunt considerați fermieri mici și au un cuantum fix de plată a subvenției. Suma este fixă și pentru cei care au până la 30 ha, dar și pentru cei care au mii de hectare. Aceștia din urmă primesc această plată redistributivă doar pentru primele 30 de hectare“, a declarat pentru Gazeta de Sud Castelia Moreanu, care a mai spus că acest gen de diferențe la plata subvenției vor fi pe tot intervalul de aplicare a noului PNDR, respectiv din 2015 până în 2020.
Întrebată de ce există o diferență așa de mare între micii fermieri cu până la 5 ha și cei care au peste 5, directoarea adjunctă a APIA Dolj a explicat că „așa s-a stabilit prin actul normativ. Pentru a stimula comasarea terenurilor și pentru ca fermierul activ să desfășoare o activitate agricolă eficientă s-a considerat că dimensiunea fermei cea mai rentabilă este undeva între 30 și 60 de hectare“.
Diferența foarte mare de subvenții între micii fermieri și cei mijlocii îi nemulțumește pe aceia care au suprafețe foarte mici de teren arabil, pe care și le lucrează singuri. „Ca de fiecare dată, micii fermieri sunt nemulțumiți. S-a vorbit de anul trecut că vor plăti diferențiat subvențiile, ca să-i facă să se comaseze. Este o lege aiurea. Această decizie de a le plăti foarte puțini bani micilor fermieri îi vitregește complet pe țărani!“, spune președintele filialei doljene a Agrostar, Costel Coșoveanu. El a mai spus că aceia care au 2-3 ha de teren lucrate le vor da în arendă dacă banii de subvenții nu le vor mai ajunge pentru lucrările agricole.
Un agricultor doljean care are sub 5 ha de teren pe care le lucrează singur a spus că, uneori, 90% din banii proveniți din subvențiile agricole erau utilizați pentru lucrările agricole necesare înființării culturilor, pregătirii și recoltării. În ultimii ani, însă, se utilizau 100% subvențiile pentru a plăti contravaloarea lucrărilor agricole, iar micii fermieri mai erau nevoiți să scoată din buzunar alți bani pentru a susține în totalitate respectivele „munci agricole“.
La polul opus, adică maximul pe care îl poate încasa un fermier pe hectar – fără ajutorul pentru culturi speciale (sprijinul cuplat) ajunge la 229,0748 euro/ha. Acești bani vor ajunge la producătorii care exploatează între 5 și 30 de hectare, respectă condițiile de înverzire și, în plus, au până în 40 de ani, deci iau încă 19,9348 euro/ha pentru acest lucru.
Vă recomandăm să citiți și:
DOCUMENT OFICIAL: Iată sumele pe care APIA le plătește la subvenția pe hectar pe 2015!
Cum se calculează subvenția APIA ce îi revine unui fermier pe fiecare hectar de teren agricol
*Articolul folosește cuantumurile pentru schemele de plăți APIA așa cum au fost ele publicate într-un proiect de act normativ al MADR, ce se află în prezent în dezbatere publică (detalii AICI)